• Sonfalvi Aron

A Volvo 7700A üdvözli Budapestet!

Frissítve: 2020. nov 16.

A 2-es metró pótlásához szükséges megnövekedett járműigényt akkoriban még kielégítően is időben sikerült megoldania a Fővárosnak. Részben a célra még 2002-ben vásároltak Miskolcról 17 darab Ikarus 280-ast. Ez a mennyiség viszont nem volt elegendő a metrópótlás igényelte járműmennyiségnek, és műszakilag nem bírták volna a „kiképzést”, így külvárosi járatokra kerültek. (Párhuzamosságok: ugyanolyan rendeltetést kaptak, mint az M3-as felújítása előtt középjavításon átesett összesen 40 darab 280-as és 435-ös.)


Tendert írtak ki összesen (opcióval együtt) 150 darab busz beszerzésére, melyet a Volvo nyert meg. Így elsőkörben 50 darab 7700A-t kellett leszállítsanak 2004 tavaszára. A buszok forgalomba is álltak időben, először a 7A viszonylaton (Albertfalva, Forgalmi utca – Keleti pályaudvar), majd az abban az évben kezdődő M2-es metrópótló-járatokon is már az új buszok szállították az utasokat. A beszerzésükhez szükséges forrást a Combinók késedelmes szállításából adódó kötbérből finanszírozták. Bővebben a buszokról itt olvashat, illetve itt egy 2004-es részletesebb írás is.


A buszok érkezése előtt elterjedt egy olyan tévinfo, miszerint figyelik a terhelést, és túlterhelve nem indulnak el. Ez azonban (a metrópótló járat általános telítettsége miatt is) szerencsére nem bizonyult igaznak. További érdekesség, hogy az első egy-két évben a teljes sorozat jórésze küszködött becsuklásgátló-hibával: a Hübner szögérzékelője illetve a hidraulikus csillapítás elég gykran meghibásodott, és úgy érzékelte, hogy teljesen be van törve a busz, ebből kifolyólag zérusra vette le a motor nyomatékát. Szintén adódtak problémák az ajtóvezérléssel, azonban bő egy évtized távlatából ezeket mind orvosolták.


Alább néhány 2004-es fotó városszerte Istvánfi Pétertől a frissen munkába állt alacsonypadlós csuklósokról.

FJX-193 kanyarodik az Astoriánál.


Ugyancsak a 193-as a Blaha Lujza téren.


X-197 a Keleti pályaudvarnál, fénykürtölve a fotósnak.


FJX-199 az Astoriánál dob egy balost a Stadionok felé.


FJX-208 a Deák Ferenc téren.


És végre egy 7A! A buszok kb. fele megkapta az EU-zászlójáról ismert 12 csillagot az oldalára.


FJX-213 a hídon…


…és ahogy bebukik a hídfő alá.


Hátulról FJX-215. Szokatlanul festenek az utastéri légkondicionáló tetőegysége nélkül.


Ugyancsak 215, a dél-budai végállomáson.


FJX-232 fordul a Baross téren. Én már ezen flotta rendelésekor elgondolkodtam volna egy új színterven – korábban látva a Nógrádos 7000A-kon a szürke (néha törtfehér) – sötétkék kombinációt, határozottan öregítette a típus megjelenését.


FJX-234 érkezik a Blaha Lujza téri megállóba.


Az első sorozat utolsó példánya (FJX-235) a Baross téren.


A képeket köszönöm Istvánfi Péternek!#Volvobus #jármű #volvohun #csuklósbusz #Volvobusz #alacsonypadlóscsuklós #metrópótlóVolvók #volvo7700A #busz #volvo #Volvocsuklós #autóbusz #VolvobuszokBudapest

62 megtekintés0 hozzászólás

Feliratkozás

A megadott e-mail címre értesítést küldünk, amint új írás jelent meg.

 RSS feed

© 2021 BusWorld blog 2.0