top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Kerepes helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 17.

A helyi járat nem csupán a névadó települést, hanem a (földrajzilag) kissé különálló, de "jogilag" hozzátartozó Szilasligetre is kijár, ugyanis Kerepes „agglomerációjába” tartozik még ez a rész. A járat a HÉV-vel összehangolva indul, ráadásul közvetlenül az állomás mellett van a buszmegálló, így egy kissé poros, de intermodális kapcsolat boldog használói a helyi lakosok.

Kerepes H


A feljegyzések szerint [1] már 1964-ben is volt helyi járata a településnek (a volán végezte), méghozzá 1-es járatszámmal, Fésűfonó gyár - Vasútállomás - Felső szövetkezeti italbolt főbb megállóhelyek érintésével közlekedve. 1970-ben utóbbi megálló neve egyszerűsödött [2], és a továbbiakban "Italbolt" néven futott. 


1981-ben összevont (?) Kerepestarcsa helyi járat volt [3], méghozzá három:

  • 1 Megyei kórház - Vasútállomás - Italbolt;

  • 1A Vasútállomás - Italbolt;

  • 1B Megyei kórház - Fésűfonógyár.

Napjainkban

Az előző szolgáltató a Szekér-Transz 98 Bt. volt, a megállókban kihelyezett laptáblák még itt-ott kikandikálnak és árulkodnak róla, ugyanis az új (jelenlegi) szolgáltató (Régió 2007 Kft.) ezekre ragasztotta rá az új menetrendet. 2012-ben kezdett az utóbb nevezett cég, és megbízatásuk egészen 2017 szeptemberéig szól.

Egy régi esőbeálló a Kerepes H nyugati oldalán. A járat a 3-as főút mellől indul már.


A járat visszafelé (Szilasliget --> Kerepes H) nem ugyanazon az útvonalon közlekedik, mint odafelé, mitöbb, még így is voltak számomra „érdekes” változások az útvonalában (visszafelé is van Szilasliget H megállója, de valahogy ez kimaradt, biztos érezte a sofőr, hogy ott nincsen felszálló). A kihasználtsága az általam látogatott hétköznap délutáni holtidőszakban a rekord 5 fő volt, ám iskola időben a jó feltáró-jellege miatt van létjogosultsága a járatnak.

Alul a régi, Szekér-Transz-os, felette az új. Külön érdekessége az újnak, hogy a település honlapján találhatóhoz képest +10 perccel későbbi értékek vannak a kihelyezett matricán.


A Régió 2007 Kft. idén június végén cserélte le a korábbi autóbuszt egy használtan beszerzett Citaróra, mely korábban Dornau [D] térségében közlekedett. Szerencsére meghagyták a busz egyedi fényezését, mellyel már messziről könnyen meg lehet különböztetni. A buszt behozatalakor még áruházi járaton is láttam, később Szigetszentmártonba került, majd onnan érkezett Kerepesre. Egy lelkes helyi járműfotósnak köszönhetően az itteni (illetve környéki) helyi járatok aránylag jól dokumentálva lettek – legalábbis ami a járműves részét illeti – így többek között ismert, hogy járt itt helyiben Ikarus 543.27-es, illetve az egyedi Ikarus 223-as is közlekedett Kerepes utcáin.

2013 márciusa. A képen a Cito Kistarcsán áll ugyan, de ekkor még részt vett Kerepes helyiben (a Szekér-Transz végezte Kistarcsa helyit is akkoriban, az LND-366-os Cito-val).


NKW-761.
Rémai úr oldalán, itt-ott egy-egy menetrenddel (és jeggyel) is kiegészítve. Ezúton is köszönöm, hogy ismét közzétette ezeket!

Frissítés [2016.08.18.]: ismét elérhetőek a korábbi években itt közlekedett buszokról készült fényképek


Források:


[1] Hivatalos Autóbusz Menetrend (érvényes: 1964. 05. 31-től 10. 31-ig), IX. évfolyam, 17. szám. Magyar Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Autóközlekedési Vezérigazgatósága, Budapest, 1964.


[2] Hivatalos Autóbusz Menetrend, 1. kötet (érvényes: 1970. 05. 31-től 1971. 05. 22-ig), XV. évfolyam, 24. szám. Volán Autóközlekedési Tröszt, Budapest, 1970.


[3] Hivatalos Autóbusz Menetrend (érvényes: 1981. 05. 31-től 1983. 05. 28-ig), I. évfolyam, 1. szám. Volán Tröszt, Budapest, 1981.542 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page