top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Hatvan helyi járat

Frissítve: 2022. máj. 12.

A közbeszerzések gyorsaságában gondolkodva huszáros vágással váltott helyi közlekedési szolgáltatót a város. A Magyar Közlöny 2021. december 10-i mellékletében jelent meg, hogy 60 hónapra várnak pályázókat a feladatra. Változatlan menetrend mellett, évi 114 000 km futásteljesítményre négy gazdasági szervezet váltotta ki a pályázati anyagot, és egy ajánlat érkezett be az Inter Tan-Ker Zrt-től, nettó 1 180 Ft/km fajlagos ellentételezéssel (éves szinten hozzávetőlegesen 170m Ft). Öt darab, kamerarendszerrel felszerelt autóbusszal vállalták a szolgáltatást; utóbbi külön kritérium volt az Önkormányzat részéről a kiírásban.


A gyorsan jött feladatra az ITK 6 darab (5+1 tartalék), 2009-es évjáratú, korábban Debrecenben futott Alfa Cívis 12-est fényezett fehérre, egy-egy Hatvan matricával díszítve az oldalukat. Fenntartásuk debreceni szerelőszemélyzettel történik, üzemen kívüli tárolásuk a sportcsarnok mögött megoldott.


A helyi buszközlekedést ellátó Volánbusz (és jogelődjei, mint KMKK Zrt., Hatvani Volán Zrt.) és a városvezetés nem tudott zöldágra vergődni, utóbbinak négy éve görgetett tartozásai álltak (állnak?) fenn (58m Ft – 2018, 92m Ft – 2019, 111m Ft – 2020). Február végén informálták a tartozásokról az Önkormányzatot, majd március elején jelezték, hogy a hónap végével nem látják el tovább a helyi buszközlekedést.

Három helyi 2016-2018-ból.



2017. július 1-jével alvállalkozó bevonásával (Egaltrans Kft.) üzemelt a hálózat. 2021. október 1-je óta ingyenesen igénybe vehetők a járatok, járulékos hozadékként járatritkítás és egy új viszonylat elindítása (4A) volt, a megnyírbált követési időkön december 1-jével korrigáltak egy-két többletindulást beiktatva. A megállókban kihelyezett menetrendek a helyközi járatokkal közös laptáblák, míg online az ITK oldalára feltöltötték a '70-es évek óta görgetett megjelenésű menetrendeket, egy vonalcsíkos áttekintővel kiegészítve.

Vonalcsíkos áttekintő...


...és az egyik járat menetrendje a honlapról.




A helyi járat történetéről, kezdeteiről bővebben Horváth Norbert korábbi publikációiban olvashat.



Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page