top of page
  • Horvath Norbert

Ikarus szárnyakon a Zagyva partján | 2. rész

Frissítve: 2020. nov. 16.


hatvani_borito2.JPG

Helyi közlekedés

Arról sajnos nem találtam adatot, hogy az 1926-ban elindult helyi járat meddig üzemelt, de legkésőbb a II. világháború idején bizonyosan megszűnt. A hatvaniaknak egészen 1958 nyaráig kellett várni, amíg elindult a mai napig 1. számot viselő helyi buszjárat, a vasútállomás és a szolnoki útelágazás között. A 2-es számú helyi járattal kapcsolatban kétféle információ lelhető fel: az egyik szerint már 1959 októberében közlekedett az Autóbusz pu.-Bajcsy Zsilinszky-Béke-Rákóczi út-Hatvan külső-Autóbusz pu. vonalon, más forrás szerint 1960-ban indult a közlekedés.1966-ban már négy vonalon jártak a helyi járatok.

Az 1-es helyi járat CJX-493 rendszámú 260-asa (1980, BV-29-60) indul a Szolnoki úti végállomásról. Fotó: Babiczky Ákos
A CJX-493 még sárgán zöld csíkokkal. Fotó: Babiczky Ákos
A zöld csíkok CJX-495-ön (1981, BV-29-68) is a D10-es motorra utalnak. Fotó: Babiczky Ákos
A CJX-499 (1980, BV-29-61) vár az indulásra.Fotó: Babiczky Ákos

Manapság a helyi járatok a vasútállomást, a Tesco áruházat, az ipari parkot kötik össze a város többi részével, másrészt az ó- és újhatvani városrészt valamint Kerekharasztot egymással. Helyi közlekedésre egyes helyközi járatok városon beüli szakaszai is igénybe vehetők. A helyi viszonylatok száma hivatalosan öt (1, 2, 4, 7, 9) plusz egy (3640), ami Hatvanban összesen nem hat, hanem nyolc viszonylatot jelent. Az eltérés Kerekharaszttal kapcsolatos, ugyanis a település sok évtizeden keresztül Hatvanhoz tartozott és a 3, 3A, valamint a 6-os számú helyi járati vonalak látták el a Hatvan-Kerekharaszt közötti utasszállítást. Néhány évvel ezelőtt Kerekharaszt önálló település lett, így a 3, 3A, 6 vonalak helyközi vonalszámon (3640) összevonásra kerültek. A közlekedést továbbra is városi autóbuszok látják el és gyakorlati menetrend (viszonylatok) is a régi felosztás szerintiek.


1 TESCO áruház – Vasútállomás – Autóbusz-pályaudvar – Kossuth tér – Szolnoki útelágazás

2 Autóbusz-pályaudvar – Kossuth tér – Bajcsy-Zs. u. – Béke u. – Autóbusz-pályaudvar

3 Autóbusz-pályaudvar – Bajcsy-Zs. u. – Doktay Gy. u.

3A Autóbusz-pályaudvar – Arany J. u. – Doktay Gy. u.

4 Ipari Park / Vasútállomás – Autóbusz-pályaudvar – Kossuth tér – Hegyalja u.

6 Autóbusz-pályaudvar – Kossuth tér – Rákóczi u. – Novocoop

7 Autóbusz-pályaudvar – Kossuth tér – Radnóti u. – Esze T. u. – Ipari Park

9 Ipari Park – Rákóczi u. / Arany J. u. / Bajcsy-Zs. u. – Kossuth tér – Szolnoki útelágazás


A HJY-570 Siófokról származik. A kép forrása ismeretlen.
Az EWS-891 már nincs forgalomban. Foto:Aron_son
Alvállalkozó által üzemeltetett hosszú MAN. Foto:Aron_son

Több évtizeden át üzemelt az apci helyi járat (a zagyvaszántói vasútállomást kötötte össze Apccal), de néhány évvel ezelőtt megszűnt.


2017. július 1-től alvállalkozó jelent meg a helyi járat 1-es/9-es fordáján, a forgalmat 3 tengelyes szóló, MAN Lion’s City NL363 autóbusszal látja el. A többi helyi vonalat továbbra is a hatvani területi igazgatóság adja ki Ik415, Ik 480, EAG E94, Volvo 7700 és Enterprise Plasma típusokkal.


Havi bérletekből egyvonalas és az összvonalas létezik, a tanulók és nyugdíjasok bérlete az összes vonalra érvényes (kivéve 3, 3A,6). A kombinált bérlet a helyközi járatokon megtett Hatvanon belüli helyi utazásokat fedi le. A Kossuth térig szóló helyközi bérletek érvényesek a Kossuth tér és az autóbusz állomás közötti helyi járatokra is.

Az ex-Kisalföldes BAN-267 2002-től 2012-ig szolgálta a város közlekedését. Fotó: Aron_son
A GVM-120 a 7-es helyi járat kocsija volt. Fotó: Aron_son
Szolnokról származik a helyi E94-es (MLB-881). Fotó: Aron_son
Akárcsak a társa az MNR-958. Fotó: Aron_son

Helyközi-távolsági közlekedés

Hatvan város Heves megye nyugati csücskében, Pest, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye találkozásánál fekszik. Ez az elhelyezkedés és a fővároshoz való közelség jelentős hatással van a menetrendszerinti autóbusz közlekedésre.


1945.július 31-én indult el újra az országban az autóbusz közlekedés, mindössze két vonalon. Az egyik a Budapest-Gyöngyös viszonylat volt, amely áthaladt Hatvanon is.

1955 jelentős változás hozott: új áratok indultak Heréd-Nagykökényes, Csány-Atkár, Nagygombos-Kisgombos és Boldog felé. 1956-ban a buszforgalom tovább sűrűsödött a Hatvan-Hort-Ecséd és a Hatvan-Lőrinci-Petőfibánya járatok beindításával.


Az évek során igyekeztek a viszonylatokat és a menetrendet az utazási igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően kialakítani, bővíteni és módosítani. Ezek történetének részletes leírása meghaladja jelen cikkem kereteit.


A mai helyközi járatok főbb célpontjai a következők: Gyöngyös (Horton vagy Csányon keresztül), Lőrinci, Petőfibánya, Zagyvaszántó, Apc, Heréd, Nagykökényes, Buják, Verseg, Bér, Erdőtarcsa, Kozárd, Boldog, Jászfényszaru, Jászberény, Ecséd, Rózsaszentmárton, Szücsi, Gyöngyöspata.

A helyközi és a távolsági járatok között nincs igazán éles határvonal. A hosszabb helyközi vonalak eljutnak Hatvanból Egerbe, Salgótarjánba és Balassagyarmatra, valamint Apcról Egerbe.


A Budapestre induló- és érkező távolsági járatokat hosszú évekig szinte kizárólag a Volánbusz elődje, a 20-as Volán üzemeltette. Új távolsági járatok beindítására a 80-as években, majd inkább a rendszerváltozás után nyílt lehetőség a vidéki volánok számára. A hatvaniak un. „lassú” járatként Eger-Gyöngyös-Hatvan-Gödöllő-Budapest, „gyors” járatként az M3-ason Hatvan-Budapest, illetve a Jászárokszállás-Budapest, Apc-Budapest, Gyöngyöspata-Budapest járatokat üzemeltetik.

Később nem budapesti és nem Heves megyei végpontú távolsági járatok is beindításra kerültek. Így ma a Hatvani Volán autóbuszai eljutnak Vácra, Szolnokra, sőt 2017. március 1-től Nyíregyházára is.

Érdekesség, hogy Hatvanban megáll a DAKK (korábban Kunság Volán) Kecskemét-Budapest-Hatvan-Salgótarján járata. Ez az igazán nem szokványos útvonalú járat kezdetben nem Salgótarjánig, hanem Losoncig közlekedett és az utasszállítást Ikarus E99-es típusú emeletes autóbusz végezte.

Az FLX-296 eredeti rendszáma GSZ-364 volt (1998). Ma már ő is ‘kifehéredett‘. Foto:Aron_son
Az FGM-698 (1995) több, mint két évtizedig járta a salgótarjáni vonalat. Foto:Aron_son
Szép hullámcsíkos fényezés az FLX-295-ön homlokfali csíkok nélkül, Detroit Diesel motorral. (ex GSZ-387, 1998) Foto:Aron_son
Az LNC-624 a Jászkun Volántól származik. Foto:Aron_son

Szerződéses járatok, bérautóbuszok

A szocializmusban a szerződéses járatok és a bérautóbuszok a buszállomány jelentős hányadát látták el munkával a hatvani és környéki ipar, valamint fővárosi munkahelyek kiszolgálása céljából. Hatvanból és környékéről a Konzervgyár, Cukorgyár, Cipőgyár és az Alumíniummű volt a legjelentősebb, illetve az időben korábbi petőfibányai bányászjáratokat említhetjük meg. Néhány fővárosi példa szintén a teljesség igénye nélkül: metróépítkezés, építőipari vállalatok (pl.: Kipszer), Kőbányai Sörgyár.


A Szovjetunióban, Tengizben folyt magyar beruházás szállítási feladatait hazai járművek látták el. A hatvani üzemegység négy buszt bocsátott rendelkezésre, ezek nem kerültek vissza Magyarországra.

Hatvan ipari parkjába betelepült cégek (Bosch, Leoni, Johnson Controls) kiszolgálására először több járathosszabbítás, járatmódosítás történt, a műszakváltásokhoz igazodva. Az új szerződéses járatok mellett a menetrendszerinti fordák is módosításra kerültek. Később a szerződéses járatok száma évről-évre emelkedett, elsősorban a Bosch gyár folyamatos bővülésének és az utazási igények növekedésének következtében. Ezt a nagyszámú autóbuszt igénylő feladatot ma a saját járművek alkalmazása mellett, kis- és nagyautóbuszos alvállalkozók bevonásával oldják meg.

Az LVN-693 (IC12, 2011) már a modernizált homlokfallal érkezett. Fotó: Aron_son
A budaörsi irodajáratok gyakori típusa a kis Credo (IBS-224, 2002). Fotó: Aron_son
Az EC-11-es típusból 2 db van állományban. Fotó: Aron_son
LC11H-ból is kettő fut hatvani színekben. Fotó: Aron_son

Különjárat

A szokásos iskolai illetve munkahelyi kirándulások, színház-látogatások mellett a rendszerváltás után fellendült nemzetközi forgalom is. Akkoriban a luxus turista autóbuszok elsősorban Budapesten kaptak munkát, részben kiutaztatás, részben külföldi csoportok országon belüli fuvarozása volt a feladatuk. Ez a tevékenység mára jelentősen lecsökkent.

A fiatalabb E98-as, a HNP-306 (2001, Rába alváz, MAN motor). Foto: Aron_son
Társa a GBG-902 (1996, Csepel alváz, Cummins motor). Foto: Aron_son
A DAF motoros 386-os már nincs forgalomban. Foto: Aron_son

A cikksorozat harmadik, befejező részében a társaság autóbuszai kerülnek bemutatásra.

Felhasznált irodalom:
[3] Németi Gábor: Hatvan város története, 2005


[8] Hatvani naptár, 2011


[9] Ötven éve minden úton vezetünk! – a Volán Egyesülés kiadványa, 1998.

621 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page