top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Nincs új busz a Nap alatt

Frissítve: 2023. nov. 24.


Dummy csuklósok közmustrán

A belsőégésű motorok fejlesztése, gyártása költséges folyamat volt a XX. században, nincs másképp ma sem. Elkészült a 180-as prototípusa 1961-re, viszont nem volt kielégítő teljesítményszintű motor. Kiállításokon megforduló embersereg számára ez kevésbé érdekes, mintsem a szép és rendezett alkatrészhalmaz benyomását keltő impozáns fekete-fehér-piros csuklós látványa.

Nézhető, de nem utazható. Fotó: Ikarus archívum.


Ötvenhat évvel később a KGST-nek már csak megsárgult, foszladozó papírokon van nyoma, a szabad kereskedelem révén több gyártó kínálatából is lehet szárazmotort rendelni. Alkalmas erőforrásból nem volt hiány, viszont rendelkezésre álló időből: a kiállításon meg kell jelennie, akkor is, ha önerőből mozgásképtelen.

Provizórikusan kész autóbusz.



* * *


Jegyvásárlás buszon

1973-ban kezdődtek az első tesztek, részletezi Gábor írásában. Elnyelték a pénzt, félbeszakították a jegyet, érzékeny volt a súlyzár. Huszonnyolc év alatt sokat fejlődött a technika, a BKV-s 412-esekre vonaljegy-automatákat telepítettek. Gyakori meghibásodásuk miatt először a pénzvisszaadás lehetőségét iktatták ki – csak pontos összeget fogadott el – majd néhány évvel később sorra befalazták, és kiszerelték őket.


"Visszajáró nincs" (2007). Fotó: BKV Figyelő.


Kiszerelésre előkészítve (2010).


* * *


Várbuszok

Harminc éve rendre visszatér a közbeszédbe, hogy gond van a budai várba közlekedő BKV buszokkal. Az 521-esek egy utasajtó, nyitott vezetőtér, manuális váltó miatt; 405-ösök idő előtt amortizálódás, borulás, konstrukciós gondok, tűzesetek miatt; Atakok gyenge terméktámogatás, látványos amortizáció; Modulók tervezési és gyártási problémák, tűzeset, füstölés, baleset miatt keltették fel a figyelmet. Évtizedes tendencia alapján jellemzően öt évet bír egy várbusz.

Leváltása aktuálkérdés majd' minden korban.


* * *


’pesti buszok vidéken

Nyugatról keletre, Budapestről vidékre. Anno BKV-s 260-asok, 280-asok tervezett – olykor túlfuttatott – élettartamuk pontján vándoroltak a Főváros határain túl még néhány év(tized)et lekocogni. Az elmúlt években sokat fejlődött és fiatalodott vidéki városok buszparkja, s az évtizedekkel korábbi trendet felelevenítve 2022-ben több városban (Esztergom, Sopron, Salgótarján, Békéscsaba) kezdték meg második életüket a nyolcéves agglomerációs MAN-ek.


Egykoron 'pesti 260-as vidéki helyi járaton a kétezres évek elején... (fotó: Régió Napló)


...és húsz évvel később Budapestről leváltott Lion's City Esztergomban.





Új buszokban gazdag boldog új évet!

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page