top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Április elsejei rövidhírek

Újabb világújdonság a Győrből

A hagyományos dízel hajtáslánc mellett már duóbuszként is rendelhető a világújdonságnak számító Econell Next 18. A 19,5”-es kvázi-agyhajtásos, saját fejlesztésű portál híd középen hajt, míg a jól bevált FPT motor a harmadik tengelyre adja le nyomatékát egy ZF EcoLife 2-es váltó módosításával. A mobilitási fok maximalizálása és a környezetvédelem érdekében a trolibuszként is használható jármű IMC-töltésre is alkalmas, továbbá mintegy száz kWh-ás LFP akkumulátorcsomagot is implementáltak a mérnökök.

Úgy láttuk, hogy az elektromos buszok mobilitási faktora drasztikusan csökken hidegben, továbbá nagyban függ a vezetési stílustól, ezzel szemben kívánunk egy robusztusabb alternatívát kínálni megrendelőinknek.

– tette közzé a cég sajtóközleményében.

A legfrissebb alkotmánymódosítás értelmében 2022. június 31-étől a trolibuszok színe sárga.


* * *


eCitarók országszerte

A TopGear-ben néhány éve elhangzott kijelentés („Electricity, nobody understands it” - Elektromosság, senki nem érti) országunkban is heves szakmai vitákat kavart, hogyan létezhet és működhet egyáltalán egy elektromos busz. A tényellenőrzést a Volánbusz Zrt. a nem rég vásárolt 40 darab eCitaróval kívánja elősegíteni egy országos tesztturné keretében. Az érdeklődőknek be kell érniük a látvánnyal, hogy valóban mozog a jármű, ugyanis az elektromos áramot továbbra sem sikerült a brit tudósoknak láthatóvá tenni – a feszültség alatti és attól mentes alkatrészek ugyanúgy néznek ki, csak a fogásuk más.

Valahol vidéken kolbászoló kék eCitaro.


* * *


Az első Rába Premier a BKV állományában

Novemberben az oldalon közzétett írás világított rá a BKV autóbusz-beszerzési döntési testületének ülésén arra a hiányosságra, hogy a temérdek üzemeltetett típus között még nem volt Rába-Jonckheere. Egyöntetű megállapodás született, hogy a Volánbusz Zrt-től felvásárolják a még elérhető darabokat, s mihamarabb forgalomba állítják mindet. A Contact-ok esetén még egy ajtó beépítése szükséges, ezzel is számol a cég az átalakítás és felújítás során. Az első Premier már égszínkék fényezésben várja a matricázást, utolsó takarítást és az új bevetést. Várhatóan néhány, erősen elhasznált 2016-os évjáratú Conecto G-t váltanak.

A hármas metró pótlása tervezetten nem sokára véget ér, azonban a jelenlegi helyzet alapján az első, teljes vonalas napon nem biztos, hogy elegendő üzemképes metrószerelvény áll rendelkezésünkre, így minden eshetőségre fel kell készülnünk.

– nyilatkozta a vállalat szóvivője.


* * *


Közút + víz = nem gond!

A BKV Zrt. az elaggott városi hajóflottájának megújítására egy extravagáns ötlettel állt elő, melyet már el is fogadott a cég és az FHT (Fővárosi Hajóközlekedési Tanács) közös szakmai konzíliuma. A tavaly bemutatott SwimBus 12.01-essel váltanák le a fővárosi hajókat, így a „kötött pálya” (Duna) mellett szárazföldi közlekedésre is alkalmas járművekkel jóval rugalmasabban alakítható a vonalhálózat: elsőként a 15-ös busz a belváros tehermentesítése végett – a Sétáló Budapest program részeként – a Dunán haladna a Boráros térig. Következő etapban várhatóan a 70-es trolibuszt kívánják kiváltani e-SwimBus-szal, ehhez azonban még egy új lejáró építése szükséges a Kossuth Lajos és Batthyány téren.

A 15K jelzésű kétéltű járat indulása szeptember 31-ére van időzítve, addig a járművezetők képzése és a vonalbejárás zajlik a prototípussal.


* * *


A hitelességben és hírértékben pontatlanságok előfordulhatnak. 
Kellemes április elsejét!

612 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page