top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Van Hool newA330 | PDN-684

Frissítve: 2020. nov. 17.

Az autóbuszt Luxemburgból szerezték be, ahol helyi járatként közlekedett 2004 – 2015 között. A busz kötbér fejében érkezett az előző kontingens genfi Volvo szállítási késedelme miatt.


2017 márciusában bukkant fel az „új” egyke Van Hool – a változatosság jegyében ezúttal – a Kelenföldi divíziónál. Nem csupán a változatosság jegyében ácsorgott Kelenföldön, hanem alkalmazkodva a Vasúti Járműjavító leterheltségéhez (csak buszból éppen 40 darab [hibrid] volt nekik ekkor már „betárazva” honosításra) úgy döntöttek, nem tőlük rendelik meg a honosítását, hanem a BKV Zrt. maga oldja meg.


A honosítás a már jól ismert dolgokat foglalta magában: üléshuzat csere, korlátok fényezése, szükséges eseti javítások, matricázás. Az utastér végig 2+2 üléskiosztású, a városi (zsúfolt) vonalakra így kevésbé ideális, de a szolgáltatási területén lehet rá szabott megbízatást találni.


Miért második? 2013-ban a „húsvéti nyúl” hozott egy newA330-ast már, mely ugyanazon év szeptembere óta a járműpark színfoltjaként közlekedik a dél-pesti régióban. Azt franciaországból vásárolták egymagában, korábban egy sípálya ingyenes shuttle-buszaként közlekedett La Plagne-ban. MAN motoros, ZF váltóval.  Az elődmodellből 13 darab közlekedik.

Így állt forgalomba, azóta illesztették a többi kocsi külsejéhez (a homlokfali feketítést eltüntették).

Jelen példány végül 2017. október 25-én került állományba, és a "budapesti Van Hool telephely" részére delegálták (Dél-Pest divízió). DAF PE183C motorral szerelt, Voith váltóval párosítva. A közhelyes „minden kezdet nehéz” szólás-mondást pedig igyekezett tudatosítani az új szolgálati helyén: az állományba vételét követő első héten egy teljes műszakot sem tudott végigdolgozni, apróbb hibákkal mindig visszatért a telephelyre. Első napján a 166/266-oson dolgozott, az azt követő napokban pedig legtöbbször garázshoz közeli vonalakon futott (pl. 254E), ha nem éppen tartalék volt.

A közeljövőben újabb két használt newA330-as forgalomba állása várható, ezeket a VJSz Kft. honosította. A páros január óta várja, hogy (ismét) utasokat szállíthasson. Részletesebben ezekről egy későbbi bejegyzésben, miután forgalomba álltak már.265 megtekintés0 hozzászólás

Commenti


bottom of page