top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Van Hool csuklósok Svájcból

Frissítve: 2020. nov. 15.

ars_6640.jpg

A lausannei közlekedési vállalat (tl – Transport Lausanne) 13 darab Van Hool newAG300-ast vásárolt 2004-ben (melyek állományba vétele átnyúlt 2005-be). A flotta egyik darabja a 2005-ös Busworld Europe kiállításon is szerepelt, mint a "Bus of the Year 2003" cím díjazottja. Egy példányt már 2013-ban elbontottak (#569), számomra nem ismert okból.

bus_of_the_year_2003_logo.jpg

A járműveket 2017 végén selejtezték, majd eladósorba kerültek. A BKV Zrt. már futtat 25, hasonló autóbuszt, így – a fentebb említett egy darab kivételével – megvásárolták a flottát. Ráadásként nem sokkal később egy, szintén Svájcból származó típusazonos darabbal bővült a fehér-kék buszok tucatja. A Sion helyi járatán egyedüli csuklósként közlekedett darab 2018 augusztusában került a VJSz Kft. telephelyére. A lausannei buszok 2018 tavaszán vonultak be a VJSz Kft. telephelyére a honosítási műveletek elvégzéséhez, melyben ezúttal egyes részeket (pl. karosszériafényezés) egy másik (külső) partner csinálta. 

vh_newag300_vjsz_20180515.jpg

Két lausannei…

ex-sion_vs49629.jpg

…és a sioni.


A szokásos honosítási folyamatokon túl (nyitható ablakok beépítése, FUTÁR, utastájékoztató kijelzők, korlátok szinterezése, etc) a másik 25  ex-utrechti darabon tapasztalt csuklószerkezet-bekötés repedése miatt ezeken a példányokon erre is kiterjed a forgalomba helyezés előtti beavatkozások sora.


Mindezek ellenére elképesztően hosszú ideig nem termeltek hasznos utaskilométert az autóbuszok: egy, 2018 nyár végén megjelent cikk őszre datálta a buszok forgalomba állását. Ebből nem lett semmi, majd végül 2019. január 31-re ígérték informális felületeken, hogy a buszok majd’ fele (hat darab) forgalomba áll, azonban erre a határidőre sem volt bevethető állapotban egy darab sem. A hátralévő szükséges beavatkozásokat ekkor az ajtórendszer kívánt működtetésének átalakítása jelentette még a cég szerint.


Végül 2019. július 4-én állt forgalomba az első (és egyelőre egyke RCT-319) a 85E és a 136E viszonylatokon (napközbeni átszereléssel). A bődületesen hosszúra nyúlt honosítási műveletek és egyéb tevékenységek, valamint a buszokra (eddig) ráfordított összegek ebben a felállásban minimum megkérdőjelezik az ilyen használt-beszerzések jövőbeni szükségességét. 

ars_6628.jpg
Hátulról előre tekintve.
Csuklóból hátranézve.
4-es ajtóval szemközt.
Magas dobok a C tengelyen.
Zárt vezetőfülke.
Az a csuklóköpenyvédő cső maximum 3-4 napig fog létezni: a csukló keresztirányú elfordulásával nem számoltak, amikor a csőszakasz függőleges részének hossza volt a téma. Folyamatosan ütődik hozzá a padlóhoz.
ars_6639.jpg


Korábban már vásárolt a BKV Zrt. (közvetve) a TL Lausannetól: 12 darab newA330 CNG-t 2015-ben, továbbá alkatrészként newA330N CNG midit.

A huszonöt ex-utrechti darabhoz viszonyítva ezen a flottán van néhány, laikusnak is könnyen észrevehető eltérés:

  1. az első ajtó azonos szélességű, mint a többi három;

  2. a második ajtó kifelé nyíló siklóajtó, míg a többi bolygó;

  3. a negyedik ajtó után nem keskenyedik a karosszéria „villamosos” stílusban.

vh_newag_hatfalak.jpg

Balra egy ex-utrechti, jobbra egy lausannei. 

Frissítés [2019.08.03.]: július 26-ával további 7 darab állt utasforgalomba. Állományi változásokról itt tud tájékozódni.


480 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page