top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Solaris tacskó

Frissítve: 2020. nov. 18.

Az új Solaris trolik a gyárból kigördülve még a zöld tacskóval ékesítve érkeztek meg Budapestre, ám a megrendelő nem tűrte meg ezeket a matricákat a járművek homlokfalán, így már az első próbajáratok előtt lekerültek mindegyik gépről. 


Aztán idén januártól a hátfalra - megegyezéses alapon - felkerülhettek mégis a megnyúlt tacskók, melyek a Solaris-ok "szerves" velejárói (majdnem) mindenhol a világon. (Érdekesség, de a 2005-2007-ban vásárolt trolik e nélkül érkeztek - gondolom a megrendelő akkor külön kitért rá, hogy nem kéri. Itt van róluk kép az átadásukon.)



Tacskó-történelem...

Nem tudok más gyártóról, aki ennyire látványos, egyszerű és könnyen megjegyezhető kabalafigurát használ a járműveinél (más gyártó nem is használ egyáltalán ilyet), mint a Solaris. Én mindenképpen előnyösnek tartom az efféle tevékenységet, mely egy kis burkolt marketing is egyben, és emberközelibbé teszi a járművet.


Elsőként, az 1998-2004 közötti gyártmányokon még ez a fajta volt


Ezután jött a következő (2005-2007), ami némileg fakóbb zöld volt, és kevésbé kidolgozott. Ilyen került idehaza a Szabolcs Volán Zrt. U12-eseire is:


A harmadik változatból (2007-2012) is találhatunk itthon, ilyen került a Hajdú Volán Zrt. U18-asaira, illetve a Szabolcs Volán Zrt. U15-öseire. Nekem az összes közül ez tetszik legjobban. Ennél a verziónál az alternatívákat a figura alá írták, például azt, hogy hibrid és a két kék szívvel is utaltak az eltérő hajtásláncra.

Az egyik Hajdú Volános csuklóson.


És a jelenlegi változat (2013 óta ez van palettán) látható a nyitóképen is, melynél már vannak megjelenésbeli alváltozatok is. A trolik esetében pórázon van a kutya (ismét a nyitóképet tudom ajánlani megtekintésre), az elektromos buszoknál egy villásdugó van a farka végén, míg a buszoknál semmi különleges nincsen rajta jellegre. A mostani is tetszik, hogy nincsen benne egyetlen egyenes vonal sem, hanem ívekből rajzolták meg az egészet, és nem perspektivikus, mint az előzőek, hanem profilnézetes.



További érdeklődőknek ajánlom a Solaris klubbot.



310 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page