top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Škoda-Solaris Trollino utasteszt

Frissítve: 2020. nov. 18.

A november 16-i nagyszabású, felvonulásos átadó óta már a forgalomban kell helytállniuk az új járműveknek, ezzel együtt a legfontosabb részüknek is, a „rakterüknek”. A bemutató alkalmával ugyan szóba került az üléskiosztás, és még néhány egyéb, statikus állapotban vizsgálható kialakítás, de menetközben lehet  értékes(ebb) tapasztalatokat szerezni.


Ennek jegyében kipróbáltam egy szóló, és egy csuklós kialakítású trolit. Utazás közben rengeteg dolog „bukik ki”, legyen az akár „jó” vagy „rossz”, így volt ez most is. Néhány pozitívum és negatívum, ami egységesen igaz mindkettő utasterére, nagyvonalakban.

Meleg és világos összhatás jellemzi az utasteret.


Az utastéri kijelző egy, a hibrid Volvókon már megismert képarányú bustec gyártmányú TFT-LCD monitor. Az előnyére írható – a többivel szemben – hogy a következő megállót olyan nagy betűkkel írja, hogy 10 méterről sem okoz gondot leolvasni, és végre jelzi az átszállási lehetőségeket a következő megállóra vonatkozóan! Ezt nagyon hiányoltam a többi járműből.

Átszállási lehetőségek, remélem, a többi járműbe is "átültetik" ezt a funkciót.


Az ablakok alsó felénél (belül) a jármű teljes hosszában végigfutó díszléc kétségtelenül jól néz ki, de sokan szeretik a kezüket a „párkányon” pihentetni menetközben – ezen nem fogják, ugyanis mivel alumíniumból készült, kissé (fémesen) hideg.

Instant alkar-hűtő.


Az ülések STER gyártmányúak, és talán az elmúlt években vásárolt típusok közül a legkényelmesebbek. Nem spóroltak a szivaccsal, ergonomikus a kialakítása, jól néz is ki, hogy fehér a háttámla, és rendkívül sokat dob a piros fogantyú a felső felén.

Vörös fogantyú.


Aki a Ganz-Solaris 12-eseken „szocializálódott”, annak rendkívül szokatlan lehet az a helyszűke, amit a Škoda-Solaris Trollino 12-es kínál.

GST12 utasterével összevetve.


Az elődnél tapasztalt óriási „tánctér” után itt szinte nincs. Ugyan sok az emelvény az utastérben, így némiképp kényszerűség is hozta a több ülőhelyet. De a csuklóson például a csukló utáni másfeles kifejezetten akadályozza/szűkíti a közlekedési lehetőséget.

Túl széles oda.


De ugyanakkor volt olyan hely (csuklós, első kerékdob), ahol viszont konstrukcióból fakadóan szűkített a tér, és oda pedig nem másfeles került (holott elfért volna).

Elférne a másfeles, lásd a kép hátterében.


A leszállási szándék visszajelzője megszólalásig hasonlít a VJSz Kft. által használt buszokba utólag beszerelt egységekkel, bár ezeknek jóval erősebb a fénye. Az indításjelző szintén ugyanez az eszköz, csak sárga LED-ekkel. Viszont nem értem: ennek nem az lenne a lényege, hogy kívülről is (bizonyos távolságon belül) látható legyen, hogyha a rohanó utas netán például nem hallja a „csipogót”? (Ami szintén meglepően halk például egy Volvo 7700A-hoz képest.)

Sárga indításjelző, mellette jobbra a fotocella.


Az ajtók elektromos működtetésük, automatikus visszazárás funkcióval, ami néha okozott menetidő-növekményt, ugyanis nem minden utasnak volt egyértelmű, hogy a padló az ajtók előtt azért sárga, mert nem szabad odaállni (addig nem záródott az ajtó).

Leszállási szándék visszajelző.


Az összes jármű klimatizált (hűtött/fűtött, utóbbi külön lábak környékén elhelyezett befúvókkal), a berendezés a Konvekta UltraLight kialakítású egysége, amely nevét a könnyített tetőegységéről kapta. A befúvók – az általában megszokott helyen – a korlátok bekötési pontjánál vannak a mennyezeten.

Beáramló levegő nyílásai végig az utastérben.


Egy eldugott cseh feliratra azért csak sikerült ráakadnom a jegykezelő-készülék hátoldalán.


A leszállásjelzőkből kétféle van, az egyiket a Hősök terés mustrában lehet megtekinteni (hatalmas nyomógomb, nem lehet "rosszul" jelezni vele egyszerűen), a másik fajta a Combinókból már ismert, apró, köralakú nyomógombos, ez egyben ajtónyitó is, ilyennel csak az ajtók környékén lehet találkozni. Ami szintén pozitívum, hogy az utastér el van árasztva leszállásjelzőkkel.

Leszállásjelző + ajtónyitó.


A jármű menetdinamikája: villanygép. Többet nem is érdemes taglalni. Induláskor és állóra fékezéskor csekély rántás, a kettő között pedig csak suhanás.



95 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page