top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Vecsés helyi járat

Az ezredfordulót követő évekig helyi közlekedési igényeket két áthaladó helyközi járat, valamint egy „regionális helyi járat” jelentette:


  • Budapest – Monor (ma 580/581-es viszonylatok),

  • Budapest – Vecsés (ma 576 – 578-as viszonylatok),

  • Budapest, Béke tér – Vecsés, vasútállomás (Üllői út – Fő út – Anna utca – Telepi út).


2001 nyarán városi rangra emelkedett a nagyközség, és ezt követően nagyszabású terveket szőttek a helyi buszközlekedésről. 2005-ben öt viszonylaton indította el a buszközlekedést a Dencinger Kft. Ikarus 260-asokkal (HKY-398, HLR-175) és egy MAN NL2x2-essel. 2007-ben önkormányzati kezdeményezésre tervezték a járatok kiterjesztését Gyál, valamint a Béke tér irányába, ezek megvalósulásáról nem érhető el információ. Ugyanezen évben megnyílt a Market Central, elérésének könnyítésére szerződéses áruházi járatokat indítottak a Béke térről.

A 2005-ben beindult helyi buszközlekedés járatai, megállói. Képre kattintva Google MyMaps nyílik.


HLR-175 és HKY-398 Istvánfi Péter fotóin.


2005-ös menetrendek.


2008-ban az áruházi járat ex-Alba Volános 415-össel. forrás


A grandiózus, öt vonalas hálózatot néhány éven belül kettőre csökkentették. 2009. január 1-jétől a Régió 2007 Kft. végezte a szolgáltatást Ikarus 256-os (FKC-709), Ikarus 260-as (AOA-338), és egy Gräf & Stift J80 GSLH136 M8 (JXZ-301) buszokkal felváltva.

Régió 2007 Kft. buszai Istvánfi Péter fotóin.


2011-ben felülvizsgálták a lecsökkentett két útvonalat, civil egyesület bevonásával egy újragondolt, vasúttal összehangolt körjáratot vezettek be 2012-ben. Ugyanezen évben szolgáltatóváltás történt a Cservák és Társai Kft-re. Az indulási időket és viszonylatot finomhangolták 2013-ban, bevezetve a téli és nyári menetrendet a gépkocsivezető visszajelzései alapján:

Az egy éves tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a korábban meghatározott menetrend és útvonal, valamint a kiválasztott busz mérete megfelelő, mivel az napi szinten jól kihasznált, a lakossági és utasforgalmi igényeket az elvárások szerint biztosítja.A helyi buszjárat megváltozott menetrendjével kapcsolatban érkezett lakossági bejelentések közül számottevő volt annak jelzése, hogy a CBA üzletnél lévő megállót az új útvonal nem érinti. Amennyiben a lakossági igényeknek eleget teszünk, a korábbi döntésben meghatározott útvonal alapvetően nem változna, csak a végállomást három új megállóhely beiktatásával érné el a járat. A némileg meghosszabbított útvonal költsége az előzetes számítások alapján havi 8.890.-forint többletköltséget jelent. A másik észrevétel a járat gépkocsivezetőjétől érkezett arra vonatkozóan, hogy a téli hónapokban a reggel 7.00 órakor, illetve 7.30 órakor induló járatok korainak bizonyulnak, ezért javaslatot tett egy nyári és egy téli menetrend bevezetésére. A Cservák és Társai Kft.-vel, mint a jelenlegi üzemeltetővel kötött határozott idejű szerződés 2013.  december 31-én lejár. A helyi járattal kapcsolatos pozitív visszajelzések alapján úgy gondolom, hogy azt a 2014. évben is célszerű lenne működtetni.



2014-es nyári és téli menetrend.


2014. november 4-én elindult a 236-os jelzésű BKK-járat, mely’ a Market Central-t köti össze a XVIII. kerülettel, kiváltva a korábbi, magánvállalkozók (Komo-Sky Kft., Ventus4 Bt.) által végzett áruházi járatot. E viszonylat éppen csak érinti a várost, noha az egyeztetésen felmerült, hogy jobban tárja fel:

Vecsés területére nem terjed ki a BKK szolgáltatási kötelezettsége, a település kiszolgálására kizárólag az illetékes Önkormányzat szerepvállalása esetén nyílhat lehetőség

– részlet a társadalmi egyeztetés jelentéséből (2013. szeptember 18.)


Kékbusz a Market Central parkolójában 2015-ben.



2019-ben lakossági igényekre reagálva próbaüzemben „városközi helyi járat” közlekedett vasárnap reggelente a gyáli piacra:

Kísérleti jelleggel február 3-tól buszjárat indult Vecsésről vasárnap délelőttönként a gyáli piacra. A négy hónapon át tartó próbaidőszakot az Önkormányzat június végéig meghosszabbította, ám kihasználatlanság miatt, július 1-től a járat megszűnik. Június 30-án, vasárnap a busz még közlekedik: az OTP lakótelepről indul, és mind a gyáli zöldségpiacra, mind pedig a gyáli használtcikk piacra elviszi az utasokat.

A 2019-es kísérleti piacjárat menetrendje.


2017-ben, az M3-as metró felújításának kezdetekor indította el a Volánbusz az 578-as járatot vasúti ráhordás céljából. Helybeliek örömére, ellenben a szolgáltatóval, ugyanis kihasználatlan volt. Így vecsési és gyáli civilek közreműködésével egyeztetéseket kezdtek az ITM-mel, Volánbusszal, és KTI-vel, majd 2021 áprilisában módosított útvonalon elindult az 576 – 578-as viszonylattrió Budapest – Vecsés – Gyál tengelyen, melyek részlegesen helyi közlekedést is ellátnak.


A Volánbusz járatainak településen belüli útja 2023-ban.


578-as buszok Vecsésen. Kevés hasonló város mondhatja el, hogy hidrogénbusz közlekedett utcáin.


2023-ban a Cservák és Társai Kft. végzi a szolgáltatást. 2020-ban egy járatpárral bővült a menetrend, továbbá egy háromtengelyes Mercedes Sprinter alapú minibusz (RXK-412) lett a beosztott jármű, korábban flottájuk több másik busza előfordult a járaton (pl. 17 személyes Ford Transit [MAP-112]). Apró menetrendi korrekciót hajtottak végre, a napi első (7:00-kor Halmy József térről induló) járat február 27-e óta mindennap közlekedik. Aktuális menetrend PDF-ben itt.


Fentebbi, 2020-as híradásban említésre kerül a „nagybuszok” és a Régió 2007 Kft. évtizeddel korábbi leváltásának oka:

Cservák Csaba előtt egy másik vállalkozó üzemeltette a helyi járatot, akkoriban még 40 fős buszok ingáztak a két végállomás között, ám a nagyméretű járművek általában nem teltek meg utasokkal, ráadásul a méretükből adódóan nehézkesen lehetett velük közlekedni a kisebb utcákban. Az önkormányzat többek között ezért is döntött úgy, hogy átgondolja a helyi járat üzemeltetését […]A nagyméretű buszok helyébe egy jóval kisebb és korszerűbb járművet állítottak, amivel közlekedni is könnyebb, a méretéből adódóan pedig a kihasználtsága is jobb, mint a régieké. A járatokat elsősorban az idősebb korosztály veszi igénybe, a kihasználtság piacnapokon a legnagyobb – tudtuk meg –, de az egészségház, a temető és a polgármesteri hivatal is könnyen megközelíthető a helyi járattal.
A menetrendet és a megállókat a több éves tapasztalatoknak megfelelően alakították ki, és ezen általában csak akkor változtatnak, ha az utasok többsége ezt igényli. Hétfőtől péntekig napi hat, szombaton pedig két járatpár közlekedik 17 megállót érintve a Halmi tér és a Market Central között. Szerdánként kora reggel is indul egy járatpár, amivel a legtöbben a szakorvosi rendelőbe, vérvételre szoktak utazni.



Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page