top of page
  • Horvath Norbert

Unionok és midibuszok egyedi megrendelésre

Frissítve: 2021. márc. 28.

ckc-437.jpg

A magyarországi “kis” autóbuszgyártók között tartjuk számon a Rákos Jármű Kft-t, amely közel három évtizedes tevékenysége során több érdekes autóbuszt épített.

1. Cégtörténet

A Rákos Kft. az Ikarus egyik vállalati GMK-jának tagjaiból alakult 1991-ben öt fővel. Akkor munkájukat meghatározóan korábbi cégük megrendelései adták. Tisztában voltak azonban azzal, hogy ez önmagában kevés lesz a boldoguláshoz. Körülnéztek tehát a piacon és úgy látták, hogy keleten jelentős megrendeléseket kaphatnak autóbuszok felújítására, illetve piacot találhatnak felújított autóbuszoknak, s azok alkatrészeinek. Egymás után vásároltak Németországban, Magyarországon öreg autóbuszokat, azokat újjávarázsolták, majd eladták.


Nem mindennapi feladat volt a jugoszláv gyártmányú Sanos autóbuszok felújítása FÁK-beli üzemeltetők részére. A buszokat – pótalkatrész hiányában – bravúrosan Ik 200-as homlokfallal láttak el.

Nigériai megrendelésre készült az a 11 db Ik 266-os felújítás-átalakítás, amelyeket 2/3 részben eltolható oldalablakokkal és Classic lámpatestekkel, valamint Union márkajelzéssel láttak el.

266rak1.jpg

266rak2.jpg

A cég vezetői azt is látták, hogy a Nysák, Barkasok gyártásának megszűnésével nem szűnt meg a kisbuszok iránti igény, ezért belefogtak kisteherautók mikrobusszá alakításába. Ez a tevékenység rendkívül sikeresnek bizonyult. A kisbuszok – melyek 6-22 személy befogadására képesek – márkája eleinte főleg VW ill. Mercedes volt, később más márkákkal (főleg Iveco) is bővült a repertoár. Egyre több a megrendelő érkezett külföldről, a környező országokból is. A vevő maga választhatja ki az ízlésének és pénztárcájának megfelelő kivitelt és felszereltséget. Az ülések, kárpitok skálája rendkívül széles, többféle légkondicionálási lehetőség és számos opciós felszerelés (hi-fi, televízió, állóhelyzeti fűtés) építhető be.


A kezdeti idők érdekes példányai közé tartozott egy minden luxussal felszerelt tárgyaló autóbusz, egy orvosi vizsgálóautó és egy olyan VW busz, amely jobb első kilincses ajtaját – az eredeti ajtószárny megtartásával – elektromosan működtetett lengőajtóra alakították át. Ez a megoldás akkor még nem volt megszokott.


Manapság teherautó felépítmények megrendelésére is van lehetőség: platós-ponyvás, dobozos, hűtős lehetőségek közül lehet választani, de elkészítenek egyedi, speciális járműveket (pl.: szervizkocsi) is.

Visszakanyarodva a kezdeti évekhez, egy idő után anyagi és technikai eszközeik és tapasztalatuk lehetővé tette, hogy turista autóbusz gyártásával is megpróbálkozzanak. Úgy gondolták, a hazai ipar bevonásával, ahol csak lehetséges hazai beszállítókkal olyan árú autóbuszt tudnak jó minőségben gyártani, amelyet a magyar vállalkozó is meg tud venni. Kezdetektől fogva mind a mai napig igyekeznek a hazai háttéripart támogatni és minél több alkatrészt belföldről beszerezni.


Egy kis kitérővel szóljunk az Union név és típus eredetéről. A kiskunfélegyházi Lenin Tsz 1990-es széthullásakor a teherautók és autóbuszok felújításával foglalkozó részleg elég erősnek érezte magát, hogy önálló életet kezdjen. Létrejött az Auto-Union Kft., amely 1991-ben saját konstrukcióval, a Csepel alvázra épített Union 120-assal jelent meg. Az 1991 és 1993 között készült buszok 15 darabja magyar, orosz és bolgár megrendelőkhöz került. A Volán társaságok közül a Mátra és a Tisza állományában futott néhány példány.

Union 300 - Fotó: Rákos Jármű prospektus
Csepel-Union. Fotó forrása ismeretlen
Csepel-Union. Fotó forrása ismeretlen

E típus gyártását vette át a Rákos Kft., s az első Rákos nagyautóbuszra nagyon büszkék a cég szakemberei. A busz már vázállapotban elkelt, 1993-től rendszeresen járt Londonba, gond nélkül üzemelt. A következő példányokon több módosítást is végrehajtottak, az utolsó (a hatodik) egyenes oldalablakokat és saját tervezésű szélvédőt kapott, s már Union 300-asnak hívták.

2. Turista autóbuszok

Később is építettek Csepel alvázra emelt padlószintű turista autóbuszokat, de ezek karosszériája már teljes egészében saját tervezésű. Az alváz hossztartót a két tengely között rácsszerkezettel helyettesítették, a hátsó tengely előtt elhelyezett ajtaja „alagút” rendszerű. Az első változat homlokfala még nagyméretű fényszórókkal készült (GNX-443, 2000), a következő példány már kisméretű, kör alakú fényszórókat kapott (GZL-748). Készült egy hasonló felépítésű HLN-629-es rendszámú autóbusz is, amelynek sorsa előttem ismeretlen. (Hacsak nem belőle lett később a FIS-493)

Union turistabusz - fotó: Babiczky Ákos
Union turistabusz Ikarus Classic lámpatestekkel - fotó: Babiczky Ákos
Union turistabusz - fotó: tupolev

A hazai alvázgyártó megszűnése után a típus újabb változata DAF alvázra épült Union-DAF 350 típusjellel (HOV-139). A busz motorjának teljesítménye 380 LE, össztömege 16,7 t, homlokfala a 310-esével rokon, kisméretű fényszórókkal.

Union-DAF 350

A Tisza Volán számára két további emelt utasterű kocsit értékesítettek, egy Classic homlokfalasat és egy DAF alvázasat (FIS-493, FIS-494).

Union turistabusz
Union turistabusz - fotó: Horváth Tibor
Union turistabusz

3. Városközi autóbuszok

3.1. Union 390 (Rába)

A kft. vevői érdeklődésre kezdte el e típus kifejlesztését. A cél egy városközi autóbusz megalkotása volt, amely – a belső tér felszereltségétől függően – munkásszállításra, vonaljárati forgalomra, vagy akár rövidebb kirándulásokra is alkalmas lehet.


A busz Rába alvázra épült, a formaterv és a vázszerkezet is teljes egészében saját tervezésű. Jellemzője a mélyre húzott szélvédő, ívelt lökhárító és homlokfal, amely sokak számára azt az érzést kelti, hogy az autóbusz „mosolyog”. Az ívelt kialakítás az első ajtó ablakánál és a vezető kétrészes tolóablakánál is megismétlődik.


A fel és leszállásra elől és középen 1-1 db egyszárnyú, kifelé nyíló lengőajtó szolgál. Az 51 utasülés nem állítható, oldalsó kapaszkodókkal szerelt IMAG gyártmányú, a vezetőülés Vogel. A műszerfal sem a megszokott szögletes formatervű, hanem szintén ívelt, vese alakú. A világítást szofitaizzós lámpatestekkel oldották meg, a fűtés meleg vizes radiátorokkal történik.


Az acélprofilokból hegesztett, alváz és üregvédelemmel ellátott vázszerkezetre feszített oldallemez, műanyag homlok- és hátfal, valamint alumínium utasajtók és ládaajtók kerültek. Az oldalablakok és szélvédők ragasztással rögzítettek. Az oldalablakok körül-belül felső harmada eltolható. A belső tér alumínium lemezre ragasztott textil bevonatú.


Motorja Rába D10 EURO-2, teljesítménye: 235 kW (320LE). A tengelykapcsoló Fichtel und Sachs, a sebességváltó ZF, a kormánymű pedig Csepel gyártmányú. A 6+1 fokozatú sebességváltó rövid karja emelt, de az üléstől független elhelyezésű. Futóműve Rába mellső és hátsó híd légrugózással, elől tárcsa- hátul dobfék.


A CKC-437 rendszámú autóbusz, – amely a típus egyetlen példánya – 1999 februárjában készült el és a VT-Transman tulajdonába került. Jelenlegi sorsáról sajnos nincsen információm.

Union 390
Formaterv vázlat 1998-ból
Union 390
Union 390
Union 390
Union 390
Union 390
A buszról a Rába újságban is írtak.


Union 390 - a fénykép készítője számomra ismeretlen
Union 390 - gyártás közben
Union 390 - gyártás közben
Union 390 - beltér
Union 390
Union 390 - vezetőtér
Union 390 - a bab (vagy vese) alakú műszerfal
Union 390 - a fénykép készítője számomra ismeretlen
Union 390 - a fénykép készítője számomra ismeretlen

3.2. Union 310 (Volvo)

Az Union 310 – a 390-es utódja – 2000 decemberében mutatkozott be. Az autóbusz Volvo B7R típusú alvázra készült, a karosszéria fő részei, jellege gyakorlatilag a 390-esen alapulnak. A 390-esnél a szélvédő alsó éle erősen ívelt volt, ami a 310-esen lágyabb, elegánsabb lett. A modernebb hatáshoz hozzájárulnak a kisméretű fényszórók is.


Volvo motorja 285 LE-s, ZF sebességváltóval, retarderrel ellátott. Felszereltségéhez légkondicionáló és tolókocsi-emelő is tartozik. A típusból 2 db-ot gyártottak a Kunság Volán részére.

Union 310 - a fotó készítője számomra ismeretlen
Union 310 - a fotó készítője számomra ismeretlen
Union 310 - a fotó készítője számomra ismeretlen
Union 310 - a fotó készítője számomra ismeretlen
Union 310 - a fotó készítője számomra ismeretlen

4. Midi autóbuszok

1999-ben az Utazás ’99 kiállításon debütált a Rákos Kft. midi autóbusza Iveco-Eurounion 8,5 néven.

A busz karosszériája Iveco Eurocargo orrmotoros alvázra épült, a formatervében a 390-eshez hasonló elemek – lökhárító, hűtőrács – jelennek meg.


A karosszéria zárt keresztmetszetű acélprofilokból hegesztve készített vázszerkezet, cink bevonatos acéllemez oldallemezekkel, üvegszál erősítésű poliészter mell-és hátfallal. A felnyíló csomagláda és hátfal ajtó alumínium, az egyszárnyú utasajtó elektropneumatikus működtetésű, az A-tengely mögött nyert elhelyezést.


Oldalt elegáns sávüvegezés egyrétegű fehérüveggel a vázba ragasztva, kérésre hőszigetelt, anyagában színezett termopan ablakok, ablak nélküli teli hátfal. A belső burkolat alumínium lemezre ragasztott textil, oldalfal és tető hőszigeteléssel. A buszban 31 db magyar gyártmányú MIDI-SIT dönthető támlás, textilborítású ülés van, az utolsó üléssor ötszemélyes sorülés. Vezetőülés 3 fokozatú, állítható, a kísérőülés fix. A beltér síkpadlós kivitelű.


A fűtés meleg vizes radiátor rendszerű, termosztát vezérlésű, állóhelyi fűtőkészülékkel. A szellőzés- klimatizáció az ablakok felett szerelt légbefúvó csatornákon keresztül egyéni szellőző fúvókákkal történik, egyéni olvasólámpák, tetőkárpitba épített spot világítótestek.


Motorja 170 LE-s, 6 hengeres, soros, 5861 ccm-es. Váltója 6+1 fokozatú, futóműve Iveco mellső és hátsó tengely, minden keréknél tárcsafékkel. Elől parabola-, hátul légrugó. A 8,5 m hosszú midibusz össztömege 8600 kg.


Iveco Eurounion 8,5 - prospektus fotó
Iveco Eurounion 8,5 az Utazás ’99 kiállításon
Iveco Eurounion 8,5 az Utazás ’99 kiállításon
Iveco Eurounion 8,5 az Utazás ’99 kiállításon

2000 év elején készült el a midi következő változata, hosszabb orr-résszel és a hátfalon nagyméretű ablakkal. A formaterv egyszerűsödött, laposabb fényszórók kerültek beépítésre. Alváza és fő jellemzői azonosak, azonban történt néhány módosítás.


A korábbi változatnál a hátsó csomagtér osztott volt, itt összenyitották. Változott a műszerfal, a gépkocsivezető mögé elválasztó „fal” került, mivel a busz helyközi kocsiként is forgalomba állhat. A korábbi síkpadlóssal szemben ez járóközös. A fokozott korrózióvédelem érdekében a kényes helyek speciális műanyag burkolatot kaptak. Az autóbusz a Mátra Volán tulajdona.

iveco.JPG

Az Iveco-Eurounion második példánya – a fotó készítője ismeretlen


A Csepel Autógyárral való együttműködés során a Rákos Kft. egy midi Csepel alvázat is karosszált. A farmotoros Csepel 613 típusú alvázra 7,5 m hosszú karosszéria került. Az első és utolsó oldalablakok ferde alsó éle könnyen felismerhetővé teszik ezt a változatot. Egyetlen utasajtaját a mellső tengely előtt helyezték el, járóközös beltere a többi midihez hasonló komfortos kialakítású. (GNX-442, 2000)

Union-Csepel midi - fotó: Babiczky Ákos
Union-Csepel midi - fotó: tupolev

A következő fejlesztés – újra Iveco alvázon – egy szokatlan formatervű, szögletes autóbusz volt (FJD-458).

Manapság a Dunabus nevű midibusz rendelhető, amelyből eddig 5 példány készült el, az alvázat továbbra is az Iveco szállítja.

Union Dunabus
Union Dunabus
Union Dunabus
Union Dunabus
Union Dunabus
Union Dunabus
Union Dunabus
Union Dunabus


 Cikkemben néhány olyan fényképet is felhasználtam, amelyeknek a készítője számomra nem ismert. Kérem, ha valaki felismeri a saját fotóját, e-mailban jelentkezzen. Kérésének megfelelően a kép mellé írom a nevét, vagy ha nem járul hozzá a közléshez, akkor a fotót eltávolítom.
 



Felhasznált irodalom:



[2] http://www.autobus.hu (Rákos Járműgyártó és Fémipari Kft. honlapja)



783 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page