top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Hibrid tartósan bérelve | MBK-620

Frissítve: 2020. nov. 18.

Az ominózus busz már öt éve bejárta az országot kis túlzással: Budapesten a 8-ason tesztelték, ezt követően Miskolcon is megfordult, majd egy cinkotai kitérővel Pécsen is járt néhány hétig. A kalandos utat bejárt magyar demóhibrid úgy tűnik, megállapodik (egy időre) a Fővárosban.


A 2012-2013 között Miskolc városa vette át tartós bérleményként – mely a megállapodás alapján 3 évre szólt – végül korábban véget ért a tesztüzem, a borsodi megyeszékhely ugyanis nem volt maradéktalanul felkészülve a hibrid-technológia karbantartására és üzemeltetésére.

Miskolcon kapott egy matricázást is.


A rövid pihenője után (2014 januárjában) még tett egy nagyon gyors (mindössze pár hetes) kitérőt Pécsre – egy cseh rendszámos dízelüzemű, csuklós társával egyetemben – ahonnan ismét a Volvo Hungária Kft. cinkotai telepére került vissza – a TükeBusz Kft. nem volt elégedett a hibrid-üzemmel.


Tavaly májusban nagyjából egy hónapra már átvette a BKV Zrt. tesztelésre (a Volvo Hungáriával szemközt található Cinkotai divízióhoz került), ekkor honosítástól mentesen (fehéren), olykor-olykor felbukkant az Örs vezér tere környékén, de nem volt kiszámítható, hogy merre található (ha található) éppen. Ez a tesztüzem elsősorban arra irányult, hogy a hátsó (hajtott) híd cserélése után csekély üzemi tapasztalatot szűrjön le mind a portálhíd gyártója (Rába Futómű Kft.), mind pedig a BKV Zrt. Ugyanis a győri futóműveseknek ez az első hibrid busz alá szállított hídjuk. 


A dízelmotorja a Volvo D5F215-ös kódjelű, 215 lóerős, 800 Nm-es kivitel, melyhez társul a 160 lóerős Volvo I-Sam villanygép illetve a Volvo I-Shift 12-fokozatú robotizált váltó – utóbbit már többen ismerhetik a hibrid Volvo 7900-asokból. A hajtáslánca a párhuzamos hibrid technológiát képviseli.


És ezúttal tartós bérleti konstrukcióban került a Céghez, égszínkék fényezést kapott és FUTÁR-ral is felszerelték. A korábbiakhoz hasonlóan ismét a cinkotai divízió kötelékébe tartozik. És ismét jó helyet választották a futásaihoz: a 110/112-esen fog járni, amellyel mind a hegyvidéki, mind a síksági teszteket le lehet bonyolítani. (Mondjuk még jobb lenne, ha olyan vonal(ak)on szaladgálna, ahol nem padlógáz-satufék módon kell közlekedni, hogy a menetrendiség ne boruljon fel.)


Az motor üzem közben hangosabb, mint a 7900-asoknál, illetve a villanymotor sem olyan szépen, szabályozottan gyorsít (rángatós), mint az utódnál. A fényezése pedig némileg félkésznek tűnik ezzel a fehéren hagyott műanyagburkolatokkal.


* * * 

Kecskeméten is volt egy ehhez nagyon hasonló tesztelésen 2012. nyarán, de az egy másik darab volt. És volt egy harmadik is, amely tesztköröket futott Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett, 2011-ben.

A Szegedet, Budapestet, Debrecent és Pécset is megjárt másik demó hibrid.

Hibrid Volvo-generáció találkozó Zuglóban.



241 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page