top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Narancs-zöld 411T & 412

Frissítve: 2020. nov. 15.

Korunk legismertebb buszos közlekedési szolgálatójára hajaz a 411T huszonöt évvel ezelőtti gyári mintázata, melyet – nem autentikusan – egy 412-es is megkapott nem olyan régen a BKV-nál. Korábban már sóhajtoztam, hogy ugye visszanyeri-e valamikor extravagáns külső megjelenését a 11 méteres ap. troli. A 412-es esetén viszont megtévesztő a megjelenés: egyetlen bemutató 412-es sem kapott ehhez hasonló külsőt anno, csak egy 405-ös, a 411T és az első 417-es. Utóbbi gyakorlatilag az utolsó percig viselte a ma már „FlixBus” külsőt, melyet 2015-ben egy Lantás rendbetételkor a KMKK Zrt. újra is fényeztetett – így javítva a hosszú évek óta lekopott szürke részt a kompozícióban.

A csuklós alacsony padlós prototípus és fényezése.


Ameddig csak a korabeli képeket láttam ezekről a narancs-zöld-szürke fényezésről, nem állt össze a kép. A salgótarjáni 417-es sem segített élőben a maga lekopott szürke részével 2011 környékén. A színek nem kifejezetten segítenek a mintázat „rendszerben látásában”, hogy egy stilizált, a valódi busz ajtajával-kerekével egybefolyt korabeli csőrös busz elevenedik meg (405: 1924-es Uhry Imre Karosszéria- és Kocsigyár egyik busza; 411T: Ikarus 60T; 417: MÁVAG N26 „Harcsa”. A BKV-nál 417-es hiányában egy 412-es (BPI-019) lett Harcsás*.)

Az összképet némileg rontják az aktuális kötelező arculati megjelenés elemei (Budapest-matrica, logók, etc). Ezek az előírások miatt szükségesek voltak mégis, mert mindkét jármű a közforgalmú közlekedés része lett ismét. És az egyértelműsítés kedvéért a két megelevenedő régi jármű típusa is rákerült a hatalmas matricára.


A 412-es már nem sokkal bemutatkozása (a május 25-i Óbudai nyílt nap után), míg a troli június végére lett teljesen kész műszakilag is. A 411T-t ugyanis egy vázjavítást követően műszakilag is felújították a Kőbányai Divíziónál. A busz 2013 júniusában több évnyi parkolás után teljesen újjáépült Székesfehérváron, így szigorúan relatív értelemben „fiatal” darab még.

Mindkét darabba került egy ismertető arról, hogy miért nem ugyanúgy piros (illetve kék), mint a többi és úgy általában mi is az egész megjelenés apropója (kép alatt a troliban olvasható szöveg változtatás nélkül közölve):


Tisztelt Utasunk! A BKV Zrt. 2019-ben a jármű külső felületéét borító egyedi arculatával – mellyel eredetileg a ’90-es évek közepén az IKARUS gyár csak néhány egyedi járművét tüntette ki – kíván emléket állítani az IKARUS és a BKV több évtizedes együtt-működésének. Ez, a világon egyetlenként legyártott Ikarus 411T típusjelzésű trolibusz 2003-ig viselhette gyári egyedi arculatát, melyet 2019-ben a jármű felújításával párhuzamosan ismételten megkapott. A zöld háttérben narancssárga sziluettel megjelenített Ikarus 60T szóló troli-busztípus 1952-től a ’70-es évek közepéig szolgálta ki a Főváros utazóközönségét. A dekoráció apropója az Ikarus 411T típusjelű, első szóló alacsonypadlós kivitelű trolibusz gyártásának 25. évfordulója. A jármű prototípusként 1994-ben készült el az Obus Kft. és a Kiepe GmbH kooperációjában. 1995-ben mutatták be a nagyközönségnek Magyarországon az Industria kiállításon és külföldön is (Hannoverben). Ezután két éven keresztül a BKV vonalain végzett próbafutást, kezdetben utasok nélkül, később utasokkal. 1997-98-ban Romániába vitték további bemutatóra. 2001 februárjában tért vissza a BKV-hoz üzemeltetésre. 2003 januárjában végleg Társaságunk tulajdonába került, majd februártól megkapta a budapesti trolibuszokra akkoriban jellemző hagyományos piros-szürke fényezést. A BKV állományában üzemeltetett járművet – mely életútja során eddig közel 600 ezer km-t futott – Társaságunk hosszútávon is, egyedi arculatával meg kívánja őrizni. A BKV Zrt. (Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatósága) büszke rá, hogy ily módon Ön is osztozhat örömünkben. Kellemes Utazást Kívánunk!


Korrekció [2019.06.29]: a 412-esen a MÁVAG N26/38 "Harcsa" sziluettje látható, míg a 417-esen a MÁVAG N26/36 "Koporsó"-t lehet felfedezni.


439 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page