top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAron Sonfalvi

Ikarus 400-as trolik ĂșjjĂĄszĂŒletĂ©se

FrissĂ­tve: 2020. nov. 17.

Szólók – Ikarus 412.81

A 412-es szĂ©riĂĄt a BKV Rt. 2002-ben vette ĂĄt a gyĂĄrtĂłtĂłl, tizenötöt a 81-es altĂ­pusbĂłl. Skoda aszinkronmotorral szerelt, 172 kW-os teljesĂ­tmĂ©nyƱ, melyet IBGT-s vezĂ©rlĂ©ssel bĂ­rnak forgĂĄsra. A 70-es Ă©s 78-asok vonalakon debĂŒtĂĄltak, ahol a BKV Plusz szolgĂĄltatĂĄs (utĂłbbirĂłl bƑvebben itt) keretĂ©n belĂŒl teljesĂ­tettek szolgĂĄlatot. A jĂĄrmƱ dĂ­zelvĂĄltozatĂĄn is „jĂłl ismert” vĂĄztörĂ©s ezeken is megjelentek az Ă©vek alatt, de a kisebb rezonanciĂĄnak köszönhetƑen (dĂ­zelmotor alapjĂĄratĂĄnak hiĂĄnya) kevĂ©sbĂ© volt jellemzƑ. Ellenben kĂŒlsƑleg Ă©s belsƑ megjelenĂ©sileg erƑsen lelakott ĂĄllapotba kerĂŒltek mĂĄr 2008/2009-re.

2012. måjus, a tíz éves 709-es. Nem volt a megbízható gépek közé sorolva akkoriban.


2012. szeptember, a szintén tíz éves 704-es a Kassai téren.


Nem Ă­rom le Ășjra a tĂ­pus mĂ©lyebb bemutatĂĄsĂĄt, megtettĂ©k mĂĄr elƑttem mĂĄsok: itt tanulmĂĄnyozhatĂł a 412-es troliszĂ©ria törtĂ©nete.

MĂ©lyrehatĂł beavatkozĂĄst lĂ©nyegĂ©ben kilenc Ă©vig egyik sem kapott. A projekt 2012-ben lett idƑszerƱ, ekkor 3 darab is (703, 708, 711) donorkĂ©nt szolgĂĄlt mĂĄr a többihez (egyĂ©b okok/baleset miatt fĂ©lreĂĄlltak, Ă©s az akkori Ă©vekben jellemzƑ minimĂĄlis raktĂĄrkĂ©szlet szĂŒlte a kĂ©nyszerhelyzetet, hogy felhasznĂĄljĂĄk az ĂŒzemkĂ©pes(ebb) kocsikhoz). Új beszerzĂ©s mĂ©g kilĂĄtĂĄsban sem volt akkor trolibusz-vonalon, Ă­gy ezzel egyĂ©rtelmƱvĂ© vĂĄlt: rendbe kell szedni a heterogĂ©n flotta ezen tizenötösĂ©t. A tendert vĂ©gĂŒl az IK JĂĄrmƱtechnika Kft. nyerte el. ElsƑkĂ©nt a 703-ast vittĂ©k le SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄrra, majd a 708-as Ă©s 711-es kocsik következtek.


Az erƑsĂĄramĂș prĂłbĂĄkat kivĂ©ve mindent ott vĂ©geztek el a jĂĄrmƱveken, egy minimĂĄlis modernizĂĄlĂĄssal egybekötve:

  • a szĂŒksĂ©ges vĂĄzjavĂ­tĂĄsokat, megerƑsĂ­tĂ©seket (akĂĄrcsak a buszokon),

  • belsƑ megjelenĂ©s ĂĄtszabĂĄsa (zöld korlĂĄtok, akkori aktuĂĄlis elƑírĂĄs szerinti ĂŒlĂ©shuzat),

  • sötĂ©tĂ­tett ablakok,

  • kijelzƑk cserĂ©je SMD LED-esre (kĂ­vĂŒl borostyĂĄnsĂĄrga, belĂŒl piros, BUSE gyĂĄrtmĂĄny mindkettƑ) – a gyĂĄrilag implementĂĄlt FOK-Gyem kilenc Ă©v alatt egy kissĂ© megfĂĄradt mĂĄr, nem minden pixel volt mobilis,

  • + egyĂ©b aprĂłsĂĄgok, amik a majd’ tĂ­zĂ©ves ĂŒzemeltetĂ©s sorĂĄn levont tapasztalatokbĂłl szĂĄrmazott (pl. az itt is csak meddƑ tehernek alkalmas jegyautomatĂĄt leszereltĂ©k, ahogy a buszokon is).

Az utastĂ©r kinĂ©zete a felĂșjĂ­tĂĄs utĂĄn.


A kijelzƑk beszerelĂ©se (a lentebb bemutatĂĄsra kerĂŒlƑ 435-ös troli projekthez hasonlĂłan) itt is kĂ©sƑbb törtĂ©nt meg, mint az elsƑ utasforgalmi menet. Az elsƑ kĂ©sz kocsik egyike, a 711-es 2012 novemberĂ©ben.


A projekt 2012 – 2014 között sikeresen vĂ©gbement a szĂ©ria összes tagjĂĄn, Ă­gy jĂłval kulturĂĄltabb, Ă©s (Ășjra) „vĂĄllalható” megjelenĂ©sƱek lettek. AzĂłta persze ismĂ©t eltelt 3-5 Ă©v, az ĂĄllapotuk többnyire mĂ©g jĂł, bĂĄr egy darabot ismĂ©t fĂ©lre kellett ĂĄllĂ­tani, a 412-eshez kĂ©pest meglepƑ mĂłdon nem vĂĄzszerkezeti gondokkal.

A fentebb mĂĄr szerepelt, ott kicsit rosszabb kĂŒlsƑvel bĂ­rĂł 702-es hĂĄzilag kilakatolva, 2012. jĂșlius.


* * *


Csuklósok – Ikarus 435.81 (F, M)



 Minden mƱszaki, nem mƱszaki adat Ă©s Ă©rdekessĂ©g a 435.81-esekrƑl itt.
 

Az 1994 – 1996 között beszerzett 15 darab 435.81-esek hasonlĂłan elhasznĂĄlĂłdtak az ezredfordulĂł környĂ©kĂ©re. A közĂ©pjavĂ­tĂĄsi projektet – egyĂ©bkĂ©nt elƑrelĂĄtĂłan – Ășgy gondoltĂĄk ki (Ă©s terveztĂ©k is meg), hogy a kocsikon nĂ©mi modernizĂĄlĂĄst is eszközölnek ezalatt. Így a jĂĄrmƱvek a tervek szerint CAN-Bus-hoz hasonlĂł (egy RS-485-szabvĂĄny szerinti) kommunikĂĄciĂłs rendszert kapnak (ezzel többek között rengeteg kĂĄbelezĂ©s kivĂĄlthatĂł, valamint jobb diagnosztikĂĄt tesz lehetƑvĂ©), Ă©s Ășj kijelzƑvezĂ©rlƑt is kapott (Vultron), melyhez belĂŒl Ășj kijelzƑk is tĂĄrsultak.

2008-ban a mĂ©g hadra foghatĂł, felĂșjĂ­tatlan pĂ©ldĂĄnyok ĂĄltalĂĄnos kinĂ©zete.


A projekt el is indult 2003-ban, ekkor a 304-es vĂĄzfelĂșjĂ­tĂĄs kĂ©szĂŒlt el, azonban a jĂĄrmƱ kĂ©szre szerelĂ©se csak 2006-ban fejezƑdött be, Ă©s mivel elektronikailag eltĂ©rt a gyĂĄri daraboktĂłl, Ikarus 435.81M altĂ­puskĂ©nt regisztrĂĄltĂĄk. KiugrĂł jelensĂ©g volt a többi gĂ©p közĂŒl, ugyanis a „hagyomĂĄnyos” szĂŒrke-piros fĂ©nyezĂ©st kapta meg a beavatkozĂĄs alkalmĂĄval – a 435-ös trolik esetĂ©ben megszokott fehĂ©r-piros helyett.

A szĂŒrke-piros 304-es, 2009-ben...


...Ă©s a mĂĄsodik darab, a 301-es 2011-ben. TartalmĂĄban megegyezett a fentiekben bemutatott 304-essel a 2007-es elkĂ©szĂŒlĂ©sekor. 


Ha csak egyetlen napig is, de volt önjĂĄrĂł 435.81M: a fenti kĂ©pen a troli halad Ă©ppen, de a szedƑi lent vannak: a nyĂ­lt nap alkalmĂĄval megpakoltĂĄk akkumulĂĄtorokkal, Ă©s nĂ©ha ment egy-egy kört a telephelyen.


Ezt követƑen egy kis szĂŒnet következett (pĂ©nzhiĂĄny Ă©s/vagy munkaerƑ-hiĂĄnybĂłl kifolyĂłlag), de 2009-ben kettƑ darab is elkĂ©szĂŒlt nĂ©hĂĄny hĂłnap eltolĂĄssal: elƑször a 303, majd a 302. VĂĄzmunkĂĄk kĂŒlsƑs partnernĂ©l kĂ©szĂŒltek (IKA-Busz Kft.), a kĂ©szre szerelĂ©s a ZĂĄch utcai telepen zajlott.

302 & 303.


Ezzel beletanulva egyrĂ©szt az RS-485-ös kommunikĂĄciĂłs rendszerbe, valamint az „amit mi Ă©pĂ­tĂŒnk, azt jĂłl ismerjĂŒk”-alapon (lĂĄsd a kĂ©sƑbbi PKD-projektet: 1. adag, 2. adag, 3. adag). A modernizĂĄlĂĄsi projekt ĂŒtemĂ©nek vĂĄltozĂĄsa elƑtt egy Ă©vvel (2012 elejĂ©n) a 306-os kĂ©szĂŒlt mĂ©g el, utĂĄna pedig jött a „sebessĂ©gvĂĄltĂĄs”: a hĂĄtralĂ©vƑ 10 darab egyszerre törtĂ©nƑ felĂșjĂ­tĂĄsa.

306.


A „tovĂĄbbi tizes” esetĂ©ben 8 darab 2013-ban, egy Ă©v alatt esett ĂĄt a közĂ©pjavĂ­tĂĄson az IK JĂĄrmƱtechnika Kft-nĂ©l SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄron, illetve egy esetben a vĂĄzmunka Lanta Kft-nĂ©l zajlott. És itt ismĂ©t a fehĂ©r-piros fĂ©nyezĂ©st kaptĂĄk meg, az idƑközben bevezetett tovĂĄbbi arculati elemekkel (matricĂĄk, sötĂ©tĂ­tett ablakok, zöld korlĂĄtok, BUSE-kijelzƑk kĂ­vĂŒl-belĂŒl).

VĂĄzmunkĂĄk vĂ©gzĂ©se kĂŒlsƑs partnernĂ©l.


A flottĂĄk esetĂ©n elƑny az egysĂ©gessĂ©g: sajnos ezzel a 8(+1) darabbal ez megszakadt. Az elsƑ ötbe beĂ©pĂ­tett RS-485-ös rendszer helyett ebbe egy mĂĄsfajtĂĄt Ă©pĂ­tettek. Az altĂ­pus betƱjele ’M’-rƑl ’F’-re vĂĄltozott idƑközben (az eltĂ©rƑ mƱszaki tartalom megkĂŒlönböztetĂ©se vĂ©gett).

Ikarus 435.81F-ek.


TovĂĄbbi Ă©rdekes eltĂ©rĂ©s a diagnosztizĂĄlĂĄs, illetve a diagnosztikai rendszerek kĂŒlönbözƑsĂ©ge. Az M-es vĂĄltozatokon több helyen is talĂĄlhatĂłk biztosĂ­tĂ©kok, mĂ­g az F-esek esetĂ©n egy helyen vannak mind. Az M-eseknĂ©l van kiĂ©pĂ­tett diagnosztikai rendszer, mely kijelzƑn ĂĄt tudatja, hogy Ă©ppen mi a gond jĂĄrmƱvel. Az F-esek esetĂ©n viszont ez nincs mĂĄr.
 

KĂ©t troli esetĂ©ben pedig a vĂĄzmunkĂĄk mĂ©g 2007-ben lezajlottak, de mivel kapacitĂĄs- Ă©s anyagi nehĂ©zsĂ©gek adĂłdtak ismĂ©t, ezĂ©rt fĂ©lretettĂ©k Ƒket a kĂ©szre szerelĂ©s elƑtt. Ezek közĂŒl vĂ©gĂŒl csak az egyik kerĂŒlt felĂ©pĂ­tĂ©sre 2015-ben, Ă©ppen tĂ­z Ă©vvel a teljes felĂșjĂ­tĂĄsi projekt megkezdĂ©se utĂĄn. Érdekes csavarkĂ©nt a törtĂ©netben ez a darab (#314) az elsƑ darabokhoz hasonlĂłan RS-485-ös rendszerrel kĂ©szĂŒlt el, az elsƑkhöz hasonlĂłan a vĂĄzmunkĂĄk kĂŒlsƑsnĂ©l, mĂ­g a kiszerelĂ©s „otthon” törtĂ©nt. A mĂĄsik troli (#313) mƱködƑkĂ©pessĂ© tĂ©tele alkatrĂ©szek hiĂĄnyĂĄban tĂșl költsĂ©ges lett volna, ezĂ©rt 2014-ben kivontĂĄk az ĂĄllomĂĄnybĂłl. ElbontĂĄsa a cikk közzĂ©tĂ©telekor mĂ©g nem törtĂ©nt meg.

314.


A cĂ­madĂĄs kielĂ©gĂ­tĂ©se vĂ©gett – egyben a cikk zĂĄrĂĄsakĂ©nt – pedig az egyke 411T, amelyik eddig nem "szĂŒletett ĂșjjĂĄ", noha legalĂĄbb kĂ©tszer megjĂĄrta a SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄr – Budapest tĂĄvot, kisebb-nagyobb vĂĄzjavĂ­tĂĄs Ă©s rendbetĂ©tel okĂĄn. BĂ­zom benne, hogy utasforgalmi ĂĄllomĂĄnybĂłl kivonva egyszer mĂ©g lĂĄthatjuk Ășjra narancs-zöld fĂ©nyezĂ©ssel közlekedni.

FrissĂ­tĂ©s [2017.09.16.]: mind a 412-esekrƑl, mind a 435-ösökrƑl szĂłlĂł rĂ©szben voltak aprĂłbb pontatlansĂĄgok Ă©vszĂĄmok, pĂĄlyaszĂĄmok Ă©s leĂĄllĂĄsi okok tekintetĂ©ben, ezeket korrigĂĄltam.





842 megtekintés0 hozzåszólås
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

ÉrtesítƑt küldünk új írás közzétételekor.

ÜdvözöljĂŒk a feliratkozĂłk között!

RSS

bottom of page