top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Az Alfa Localo búcsúzik Budapesttől

Frissítve: 2020. dec. 20.

Az Alfa Busz Kft. által 2006-2007 között gyártott, harmadik generációs Localók leköszöntek a Főváros közforgalmú közlekedésétől. A Nógrád Volán budapesti alvállalkozásának 2012-es megszűnésével már egyszer jelentősen csökkent a típus mennyisége, majd a következő években is fokozatosan csökkentette a székesfehérvári központú cég a típus fővárosi jelenlétét.

Balra az Alfa Busz Kft. 2005-ös termékismertetője a típusról, jobbra a Volvo Hungária és az Alfa Busz Kft. közös hirdetménye 2007-ből.


A VT-Transman Kft. által beszerzett 52 darab alacsony belépésű buszból menetrend szerint 50-et kellett kiadnia a szerződés első formája szerint, elsősorban dél-budai viszonylatokra. 1999 és 2011 közt a BKV Zrt. alvállalkozójaként, utána a BKK Zrt. szolgáltatójaként 2013-tól VT-Arriva Kft. néven üzemeltette a buszokat a B5-ös jelű szerződés keretében. Az akkor már öt-hat éve forgalomban lévő MAN SL223-asok mellett ezzel a mennyiséggel újabb vonalakon kezdte meg alvállalkozó a szolgáltatást.

Transmanos, majd Arrivás Localók mindennapjai, a teljesség igénye nélkül a város különböző pontjain.


2012. április végéig szólt az első szerződés a Localókra. A lejártakor ismét elnyerte a szolgáltatás jogát a VT-Transman Kft., így további 2+1 évig futhattak a buszok. Ez 2014-ben újabb 3+1 évvel hosszabbodott, viszont a szerződéses mennyiséget lecsökkentették 20 járműre.

Az utastér egy-két részlettel.


Az új, világoskék egyenfényezés az első ilyen buszhoz viszonyítva három évvel később, 2015-ben elérte a Localókat is. A Budapesten maradt húsz darabos állományon a külső átfényezésen túlmenően újrakárpitozták az üléshuzatokat, új jegykezelőket szereltek fel, és egy alaposabb takarítással zárták a rendbetételt.

Alfa Localo reloaded.


A felépítmény talán leggyengébb része a siklóajtók: 2011-ben egy utas kiesett egy buszból kanyarodás közben, ez a harmadik nyilvánosságra került eset volt a típussal kapcsolatban. A gyártó elsődleges prioritásként kezelte az eset kivizsgálását a citált írás alapján, az eljáráshoz igazságügyi szakértőt is felkértek. Ennek eredményét, és a jövőbeli hasonló esetek megelőzésének módját nem kommunikálták.

Akadozva csúszó ajtószárnyak egy Localóban.



Vissza a származási helyre

2016 nyarán a Budapesten csökkenő Localo állomány közben vidéken arányosan kisebb mértékben, de növekedést hozott: először Fesztiválbuszként tűntek fel, majd 4 darab ex-budapesti Localo jelent meg a székesfehérvári 20-as és 23-as viszonylaton. Később további két busz követte a négyest, és idővel mindet átfényezték a helyi színsémára.

Kék Localo a 23-ason és két fehér a Jancsár utcai végállomáson.



Mennek vagy maradnak?

A négy év leteltével a szerződést ugyancsak húsz buszra és azonos futásteljesítményre további két évvel meghosszabbították 2020-ig, az indoklás a M3-as metró felújítása miatti megnövekedett kapacitásigény volt.


Tavaly a sajtó cikkezett a várható kivonásukról, kiemelve, hogy tízéves buszokat selejteznek Budapestről. A szerző nem említi, hogy a flotta jelentős része a cikk közzétételekor már öt éve a tulajdonosuk székesfehérvári telephelyén, szabad ég alatt várja sorsát – pár darab kivételével. Tehát nem első alkalommal vonnak ki a városból azonos típusú, ráadásul fiatalabb, mint tízéves buszokat.

A Budapestről kivont Localók nagyobb része feladat nélkül áll.


A Localókat nyugdíjazó új szerződésre a B Euro Car Kft. jelentkezett (a VT-Arriva Kft. mellett), pályázatában az Isuzu Citiport típusával. A jelentkező szakmai referenciáját az M6LOG Kft. és a Partiscum Busz Kft. közösen, mint erőforrás nyújtó szervezet állította ki, mellyel nem felelt meg a pályázó a tender követelményeinek (Kbt. 73. § (1) bekezdés d) pontja alapján). A vitarendezési kérelmek sikertelenül zárultak, a két cégre 60-60 milliós bírságot szabtak ki. Végül a VT-Arriva Kft. ajánlatát fogadták el érvényesnek, így húsz MAN Lion’s City vette át a Localók feladatait december közepétől.



Állományi adatokról bővebben itt.



2 215 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page