top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

MAN SL223-asok távozása

Frissítve: 2020. nov. 18.

Ugyan már évek óta mostoha darabokként voltak kezelve a „botváltósok”, mégis 2001 óta (elsősorban) a dél-budai közlekedés szerves részei voltak, annak ellenére, hogy nem a kényelmükről híresültek el. Az évek folyamán pedig egyre jobban „kilógtak a sorból”, hiszen hasonló komforttal bíró magas padlós járművet a BKV Zrt. is tud(ott volna) üzemben tartani, olcsóbban.


2001. augusztus 31-én állományba vette a VT-Transman Kft. azt a 35 darab, helyi kialakítású MAN SL223-as kereskedelmi jelölésű autóbuszt, melyeket az MAN törökországi gyárában készítettek.

Másnap pedig megkezdték szolgálatukat a dél-budai vonalakon, ahogyan az a BKV Rt-vel megkötött szerződésben szerepelt. A térségben nem volt ismeretlen a VT-Transman Kft.: az Ikarus 263-asokkal már 2 éve ők szolgáltattak a 41/41A és a 114-es vonalakon. Később feltűntek más vonalakon is, hol ideiglenesen (utasszám-mérés miatti csere), hol tartósabb jelleggel (pl. Csepel).


A cégről bővebben:

Úton Csepelre.


A szerkezetek alapvetően dinamikusan gyorsultak, erről a 191 kW-os D0826LOH18 kódjelű turbótöltött MAN motor gondoskodik, 1 000 Nm-es maximális nyomatékkal. A legnagyobb gond talán a buszokkal az ehhez párosított váltóberendezéssel volt: nem is igazán probléma, mint inkább kényelmetlenség. Ugyanis 6+1 fokozatú mechanikus váltóval kérte őket a megrendelő. Így a sofőrök nagyobb igénybevételnek voltak kitéve a vezetésük során, valamint a jármű menetdinamikája is romlott a városi forgalomban.


Az elmúlt években pedig már látványosan és drasztikusan kezdett romlani az állapotuk: elérték a tervezett élettartamukat, de az üzemeltető a „közelgő vég” miatt nem szánta a buszokra a szükséges kisebb felújítás összegét. Az utastérben is történtek változások: egyik-másik darabban feltűntek a cég korábban selejtezett Ikarusaiból származó ülések, ami „minőségi ugrásnak” számított a gyári "fapados" ülésekhez képest.

Közel gyári kivitelű még belülről így összességében nézve.


Négy ülés, négyféle huzat.


IMAG Komárom ülésekkel az egyik. Egy Székesfehérváron selejtezett Ikarus-ból származnak vélhetően.


A flottából az elmúlt 14 év során két darabnak volt nagyobb eseménye: elsőként a ’457-es számú gyulladt ki és égett le 2003 áprilisában, javították, majd 2009 februárjában a ’456-os számú balesetezett, rendbetétele elmaradt, 2012-ben kivonták az állományból.

A korábban leégett '457-es.


Érdekesség, hogy a buszok közül kettő kapott elektronikus külső utastájékoztatást, BUSE kijelzőket és Vultron vezérlőegységet.

Vultron + BUSE.





473 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page