top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Jászkun Volán Zrt. Szolnok (2013)

Frissítve: 2020. nov. 17.

A volántársaságok sok esetben – szabad kapacitásuk függvényében – nem csupán saját járműveik, hanem külső szervizelést is vállalnak. Gyakorta a helyi volán telephelye az egyetlen, ahol kellően felszerelt műszaki bázis van haszonjárművek részére, vizsgáztató állomással. Nincs ez másként a szolnoki üzemegység esetén sem: az alábbi képeken maszek buszok is láthatók szervizelés alatt az 1971-ben átadott műszaki bázison.


A szolnoki üzemegység részben kuriózum a volánok között, ugyanis itt készültek közel egy évtizede a Plasma Enterprise buszok. Ebből kifolyólag a mai napig ők értenek a legjobban ezekhez a gépekhez, bár a konstrukciós problémákat nehéz érdemlegesen kezelni. A látogatásomkor a Plasma szereldében már autóbuszok teljes felújítását végezték, éppen egy Szabolcs Volános, Nyíregyháza helyi járaton futó Ikarus 263-as volt lemezelés utáni fázisban.


A Közlekedési Központok „szele” már érezhető volt: egy Nógrád Volános 395-ös és egy Körös Volános 256-os is éppen ott volt javításon, noha formailag a KK-sítás még két évvel később történt csak meg.

Már kiszerelés alatt a Nógrádos 395-ös.


Közelebbről ugyanaz. Még nem az egyenfényezést kapta. 


Nézzünk szét a csarnokban! Van több, modern diagnosztikai eszköz is (muszáj, hogy legyen), viszont a gépkocsik villamos hálózata már biztosan nem ilyen egyszerű kis skicc, mint ezeken a '70-es évekből származó posztereken.


Görgős fékpad mérésre és vizsgáztatásra.


Az egyik közeli maszek 543.38M-je műszaki vizsga felkészítésen.


Vázjavítás egy Körös Volános Ikarus 256-oson.


Nézzük, mi van a tágas udvaron: például egy, korábban a DKV Zrt. által bérelt Plasma. Manapság ez a darab Hatvanban fut, amikor éppen üzemképes.


A helyi "nagysegély" éppen pihenőjét tölti az udvar egyik sarkában.


A volántelep rendelkezik egy saját, közforgalom számára is nyitott tüzelőanyag-utántöltő állomással, melynek az utántöltését ezzel az MAN-nel végzik – csak egy másik pótkocsival.


Üzemképes tartalékok sorakoznak az irodaépülethez közel eső soron. Az 543-as Újszász helyi járatának alapgépe volt hosszú évekig, tavalyi szanálásáig.


A Credo sofőrje papírokat intéz, és megy is forgalomba, míg a távolsági "zászlóshajó" Jonckheere aznap "szabadnapos" volt.


Az üzemképes, de leállított tartalékok. Ha nagy gond adódna, csak akkor nyúlnak hozzájuk. Időközben a képen szereplő buszokat mind selejtezték (sorban: FAB-393, DUD-597, DUD-614, ELL-803). A selejtek idővel átkerülnek a telephely parkolója mellett kialakított, a köznyelvben csak "ketrec"-nek hívott helyre.


További javításra váró buszok a csarnok mögött. Még két ex-DKV-s Plasma tűnik ki a sorból.


Néhány részletfotó a félreeső kis csarnokból, az éppen felújítás alatt álló Szabolcsos 263-asról.




286 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page