top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Keleti vidékeken

Frissítve: 2020. nov. 17.

Az ország keleti felébe mindig szívesen utazok, mint fővárosi illetőségű. Tetszik, hogy az emberek többsége jóval segítőkészebb, közvetlenebb és nyitottabb, mint a székesfővárosban. Mindenképpen segíteni akarnak, és jelentős részük fenn sem akad azon, amikor valaki egy buszt keres egy településen, ami mondjuk sokkalta inkább azért kerül a kirándulók listájára, mert egy neves költő szülőfalva. Nem is beszélve az eltérő tempókról - ami mondjuk közúton már kimeríti a túlzottan megfontolt kategóriát is.


Elsőként Jász-Nagykun megyén áthaladva kerültek lencsevégre itt-ott autóbuszok illetve pillanatképek megörökítésre, ezt követte egy rövid (ámde) Békés(-be tett) kitérő, majd Hajdúság, és végül Nyírség térségei voltak palettán. Kommentált képes beszámoló a hosszúra nyúlt bevezető után.

Plasma Enterprise Szolnok helyiben. A gyártásban is résztvevő üzemeltetőn kívül már máshol nem igazán találni működő példányt, ellenben ott viszont igen nagy számban jelenlévő típus.


Tószeg, vá. Hétvégi pihenő.


A 9 háromtengelyes KMKK-s 8700-as közül az egyik útban Szolnok felé. Az egyik közülük tavaly év végén balesetezett, kérdéses, hogy megcsinálják-e. Képen a második beszerzés első darabja, melyeknél már a második ajtó kétszárnyú.


Usgyi a pusztában.


Rózsás 9700-as Törökszentmiklóson.


Fegyvernek-Örményes törzsgépe, melyet máshol nem is lehet szemrevételezni, itt éppen a járatainak egyike előtt. Nem rég került felújításra, így már ez is az egyen"színezést" viseli.


960-as járat, Móricz Zsigmond körtér-Szolnok-Fegyvernek útvonalon.


Békés megye, 1970.


Majd egy 180 fokos fordulat után: Békés megye, 2016. Szeghalom vá. előtt az egyik 2015-ben vásárolt 13 méteres 8900-as.


Szeghalom vá. "belülről".


Ikarus-ablakos garázs Vésztőn és az egyik magánvállalkozó buszai az udvaron.


Az "űrtechnika" egy kisvasúti mozdonyszín mellett tölti hétvégi pihenőidejét.


Komádi, Hajdú Volános E94 találkozó hétvége okán.


Az önkormányzati tulajdonú 256-osok megfogyatkoztak az utóbbi években, de Magyarhomorogon még tartja magát.


Magyarhomorog,  helyi mgtsz. udvarán egy másik 256-os, üzemen kívül.


A Kurucz Kft. egészen idén év elejéig 211-esekkel végezte az ebesi sertéstelepre a munkásszállítást: modern szelek fújnak, helyükre két MAN NL2x3 került, egyikük korábban TAETER-nél szolgált Aachen környékén. Egyik 211-es tartalékként még megmaradt levizsgáztatva.


Bárándi magánvállalkozó 256-osa (LZZ-177).


Debrecenben hosszú idő után ismét közlekedik troli hétvégén is.


Ikarus 255-ösből a gyártott mennyiséghez képest meglehetősen kevés üzemképes van pillanatnyilag, a képen egy üzemképes, 1982-es évjáratú gép parkol a tulajdonos kertjében dolga végeztével.


Debrecen, Crossway. A "vízipisztolyos erdőtűz-oltásnak" beszerzett Irisbus-ok a térség elitgépeinek számítanak.


"Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!"


Bocskaikert, hajnali "gyűjtőjárat" Debrecen felé.


Hajdúhadház. Önmagát 212-esnek álcázó, valójában motorcserés 211-es halad összeszedni a munkásokat.


Hajdúhadházi csendélet.


Harmadjára Hajdúhadház. Az egységesítési láz elérte az egyébként igényes és nem egyszínű (korábbi) Hajdú Volánt is: az első felújított C80-asuk (HZE-123) telisárgán tölti pihenőjét.


Szabolcs Volán által korábban bérelt buszok többsége visszatért eredeti helyére, főleg, hogy a volánösszevonás keretében elsősorban cégen belüli átcsoportosítással kerítenek számukra járművet: lásd a képen lévő, már "Szabolcs Volánosított" C56-ost.


Egységesített-felújított Autosan (KRW-582).


Biriben a MÁV-tól vásárolt 280-ast selejtezték, helyére egy SG221-es került - "200-as helyett 200-ast" jeligére. A buszokat egyébként a Szaki Tours Kft. birtokolja.


Máriapócs, mint Nemzeti Kegyhely számos vallási rendezvény színtere: látogatásom alkalmával éppen volt egy rendezvény, erre nagyjából egy tucat busz érkezett.


Mi sem lehetne autentikusabb fotókörnyezet egy busznak, mint egy zöldellő mező, némi erdővel tarkítva a háttérben. A képeken az ÚjfehérTour Kft. buszai érkeznek Máriapócsra.


Újabb érkező a parkolóba.


A Szaki Tours Kft. által végzett ColoPlast műszakváltáson a 200-asokat (Setra + Ikarus egyaránt) nagyobbrészt lecserélték, 300-as Setra-ra, vagy Neoplan-okra. Ez még maradt a helyén, kérdés, meddig: MWM-209 Mátészalkán.


Mátészalka állomás, Mátészalka állomás, köszöntjük kedves Utasainkat!


Nagyecsedi Post(a)Bus(z).


A VT Arriva Kft. által eladásra kínált 34+1 darabos MAN SL 223-as flotta egy-két tagja megtalálta második helyét: egy Debrecenbe (Deb Clean), míg négy Nagyecsedre (ebből egy Fehérgyarmatra) került a Fodor Tours-hoz.


Pusztában haladva, Nagyecsed és Tyukod között.


Szintén közlekedési központon belüli "kölcsönbusz" a Szabolcs Volánnál.


Egy, még megtűrt megtartott önkormányzati 256-os Csengeren.


Garbolc, a hármas országhatár mellett. 


Egy szebb napokat is megélt E97-es Nyíregyháza-Oros városrészében válik lassan az enyészetté.


Nyíregyházán feszültség hiányában dízeles tili-toli volt vasárnap.





280 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page