top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Látogatások a Lanta Consulting Kft-nél

Frissítve: 2020. nov. 17.

A 2003-ban alapított cég igen széles portfólióval bír a céginformációs adatbázis szerint. 2011-ben jegyezték be a Margit utcai Ikarus-gyárban új telephelyüket, mely egy kardinális pontja lett a hazai buszrestaurálásoknak, felújításoknak és járműgyártásnak is.


A folyamatosan növekvő és egyre több mindenben résztvevő cég 2010-ben partner lett az ARC (troli-)buszok gyártásában, majd elkezdtek szállingózni a restaurált veteránbuszok is a műhelyből. Az S91-esek vázszerkezete is az esetek zömében itt készült, majd még számos további cég bízta meg vázszerkezeti vagy egyéb munkákkal. 2014-ben pályázaton száz milliós állami támogatást is megnyertek, melynek keretében „Elektromos és szerelvényes üzemben hibrid hajtású pótkocsis jármű technológia kutatása és prototípusának elkészítése” volt a kitűzött cél, azonban a vázszerkezetnél tovább a munkák nem jutottak azóta sem. (A projekt oldalán kissé visszás, hogy könnyen azonosíthatóan a Göppel pótkocsis szerelvényének látványtervét használták ábraként, holott a tervek szerint E91-esből készült volna a járműszerelvény. A projektről valamivel részletesebben itt olvashat.) A Lanta Consulting Kft. 2017-ben beleolvadt az Ikarus Egyedi Kft-be.

Rögtön kezdésként egy, nem helyszíni kép: a Vasi Volán egy 415-öse. Egy időben még "hirdetés" is került az itt felújított buszokba.


Az alkatrészutánpótlás a tizenöt éves típusoknál már körülményesebb, így vannak, "akik" nem megújulni jöttek a céghez, hanem hasznosításra. 2011. nyara, az egyik ex-dunaújvárosi 435-ös (ex-EVL-962) alapként szolgált jó néhány BKV-s "testvéréhez".


2011 júliusában az utolsó, Eger számára készített ARC-Ikarus V134-es (LWZ-972), még kiszerelés alatt. 

2011-ben maradva: készül a már jól ismert 620-as, mely aztán pótkocsit is kapott.


A kor- és típushű Csepel D614-es már (még?) benne van.


Csarnoki csendélet.


Másik, kevésbé ismert midi készül nem sokkal odébb: az egyik Dunabus.


Fényezés előtt a 1971-es 55-ös, későbbi OT 46-46.


A 2010-ben egyedüliként elkészült SzKT-ARC Tr187-t már-már azonnal követte a 02-es kocsi, azonban a padlózás fázisában megrekedt a dolog, és végül 2013-ban készültek a bordók trolik. Képen az első kocsitest...


...és a hátsó kocsitest. Még ma sem tartom későnek akár dízelmotor fogadására átalakítani majd kiszerelni, vagy akár csuklós elektromos buszként megépíteni...


2012-től a trolibuszoknak is kell műszaki vizsgát tenniük, így a BKV Zrt-nek aránylag rövid idő alatt kellett szinte a komplett GVM-flottáját rendbe tennie. Így került a Lantába is jó néhány 280.94. Képen a 268, felületi javításokat követően.


Továbbra is 268.


Kicsivel odébb a 215-ös padló alatti zártszelvényeit kezelték éppen.


Visszatérő motívumként a 620-as, 16 hónappal az előző szereplése után. A sok külsős munka miatt a saját célra zajló restaurálás háttérbe szorult...

...mert nem csak Ikarus-ok, hanem olykor bármilyen más nyugati gyártó busza is idekerült kisebb-nagyobb javításra.


Az EAG homlokfalas, Skoda AB21-es (?) vélhetően Szeged részére készült (volna), azonban ez a projekt is berekedt a busz (közel) teljes belső kiszerelése után.

Közel teljesen kiszerelve az "EAG-Skoda AB21" utastere.


2014 tavasza, egy maszek 256-os javítása.


2014-ben a 435-ösök felújítási hulláma már alábbhagyott, de egy-kettő még azért kisebb rendbetételre elszivárgott. Képen a padlózás utáni, részben már igelittel is ellátott darab hátsó része...


...egy másik pedig fényezésre előkészítve. 

Érintőlegesen távozó izzó fémrészecskék.


2015-ben a prototípus 417-es is ellátogatott egy minimális "feljavításra", ekkor kapta vissza teljes értékű gyári fényezést, a stilizált "Harcsá"-val (?) az oldalán.


Üzem melletti helységek egyikére kihelyezett hirdetmény.





271 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page