top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Színes volánbuszok

Frissítve: 2020. nov. 17.

Nincsen semmi bajom a fehérrel. 2015. január 1-je előtt létező volántársaságok között azonban mégis több, roppant jó megjelenésű és kreatív színösszetétel volt, melyekkel már messziről összeköthető volt egy-egy busz az adott társasággal. Ez a fehér esetében nehezebben tehető meg, feltételezem, nem szorul magyarázatra, miért. (Tovább fokozza a nehezebb azonosíthatóságot, hogy újabban a cégjelzések is nagyon kicsik, sok esetben a homlokfalon nincs is – tisztelet a kivételnek.)

A kedvenc volános színvilágaim 2015 előtt.


A volántársaságok racionalizálásakor összevonásakor az egyes leendő központok választhattak, hogy milyen színben futtatják tovább járműveiket: fehér vagy sárga. A többség a fehér mellett döntött, aki meg mégsem, az okkal bólintott a sárgára: például a Borsod és Szabolcs Volánnak érthető módon kézenfekvőbb volt utóbbi szín a meglévő járműparkját tekintve. További díszítésről pedig egyénileg dönthettek/dönthetnek (?) a társaságok, illetve kötelező elemként persze a cégjelzésnek rajta kell lennie a karosszérián.

"Racionalizálás" az új jelige a volánoknál. 


Külön az egyes, új cégjelzések is megérnének egy bejegyzést, egyes esetekben havonta-félévente változott – lásd ÉNYKK Zrt. – más esetben pedig mintha egymásról másolták volna le a három vagy öt részre osztott kört – lásd DDKK, KMKK, ÉMKK logóit.

Hasonlóan átragadtak cégcsoportokon belül az egyes, korábbi megszokások: például a KMKK Zrt. esetén Szolnok lett a központ, így a „Jászkun Volán-féle” betűtípus terjedt el minden alcégnél.

Miért volt szükség rá, hogy központilag („fentről”) megszabják, milyen szín(ek)ből választhatnak a cégek? Ha egészen 2014. december 31-ig megtehették, hogy helyileg döntöttek a saját színeikről, akkor január elsejétől kezdve miért nem? Az a kifogás nehezen elfogadható, hogy „fehér a legolcsóbb” (a sárga meg a „második legolcsóbb”…?).


Legyen fehér, és valami kisebb-nagyobb matricát simítsanak fel rá, kis túlzással a nagyméretű molinók és matricák világában élünk manapság. Ezt tette a KNYKK Zrt. is, amely a fehérbusz sivatagban üdítően hat, s követte példáját nem sokkal később az ÉNYKK Zrt. is.

Az első cég, amely megtörte az egyszínűséget...


...majd őt követte a nyugati szomszédja is, néhány "kisebb kitérővel".


Egy kis KNYKK-s montázs, a két megye számos pontjáról.


A következőkben néhány egyéni elképzelés tekinthető meg a lehetséges megjelenés(ek)ről – mindenféle megkötés nélkül. Sok társaságnál a helyi – helyközi üzem (ha van) eltérő színben fut(ott). Hasonlóan eltérő volt sok esetben a helyközi – távolsági üzem buszainak megjelenése. (Az egyesülés után is megmaradt ez a szokás, a városi buszok színe a települések többségén változatlan maradt.) Itt ez most nem szempont, miért is ne lehetne egy cég minden busza ugyanolyan színű…? Más, külföldi társaságoknál is bevett szokás, és nem hiszem, hogy bárhol problémát okozna a felismerhetőség/azonosíthatóság.


Megkötés nélkül: tehát nem mindig lesz szempont a korábbi (2015 előtti) színek kombinálása. Azért könnyen belátható, hogy például az ÉNYKK Zrt. esetében – ha nem csupán a jelenleg elterjedő félben lévő, egyszerű sráfokról beszélünk (lásd fentebb) – a narancs, bordó, piros, vaj, királykék, világoskék és zöld színek kombinálása (úgy, hogy a végeredmény igényes megjelenést is kölcsönözzön a busznak) nem feltétlenül kivitelezhető – vagy csak korlátolt a képzelőerőm. (Egyetlen megkötés volt, a pasztellszínek kerülése.)


Az egyes daraboknál törekedtem, hogy prioritást kapjon az ésszerűség (a teljesen fekete darab jól néz ki, de az első nagyobb pocsolya után már nagyon csúnya) és a könnyű javíthatóság sérülés esetén (a karosszéria úttesthez közelebb eső elemein/sarkokon célszerű kerülni a színátmenetes megoldást, noha nem mindig tettem így).


Szintén szempont, hogy minden típusú járműre átültethető legyen a minta, mivel a flották elég heterogének a hazai társaságoknál. A színhűséggel lehetnek gondok itt-ott, nem törekedtem arra, hogy pontosan ugyanolyan legyen, mint amire elsőre asszociálni fog a kedves Olvasó (esetleges hasonlóság a 2015 előtti színvilággal). A bemutatás pedig az egyes központok (leg)újabb beszerzésein történnek.

 (Zárójelben lentebb az aláhúzott: az adott KK "központi" cége, ennek néhány esetben szerepe volt a végleges megjelenésben.)

DAKK Zrt. (Bács Volán, Körös Volán, Kunság Volán, Tisza Volán)

Középső világoskék körbe, közelítve a Tisza Volán kékjéhez, a sötétkék pedig csakúgy. Nagyobb cégjelzés az oldalakon, és egy került előre is.


Első tengelyig kb. a Körös Volán homokszíne. Homlokfalra cégjelzés került (ez elég elenyésző a mostani tendenciákban, én viszont igyekeztem mindegyikre rátenni).


DDKK Zrt. (Gemenc Volán, Kapos Volán, Pannon Volán)

A két színt gondolom nem kell magyarázni, honnan jött.


Úgy gondolom, szintén nem szorul magyarázatra a színösszetétel. Megnagyobbított oldalsó logó, a homlokfalit pedig a szimmetria miatt középre montíroztam.


ÉMKK Zrt. (Borsod Volán, Hajdú Volán, Szabolcs Volán)

A logót megnagyobbítottam, noha ezt már elkezdte a cég, pont az itt látható típuson. Extra nagy méretben tették fel némelyikre – tetszik.


Ex-PostBus...? Nem, ez élénkebb sárga + nem is úgy van színezve. És nem túl kreatív, de ilyen is kell.



ÉNYKK Zrt. (Bakony Volán, Balaton Volán, Somló Volán, Vasi Volán, Zala Volán)

Fehér alapra könnyebb dolgozni, így lett a DDKK-s Inovellből virtuálisan ÉNYKK-s. A színösszetétel nem hiszem, hogy magyarázatra szorul (lásd fentebb).


Méretben elkülönítve, hogy "ki a főnök" a cégcsoportban + a nagyobb cégek színvilágát és formáit felhasználva.


KMKK Zrt. (Agria Volán, Hatvani Volán, Jászkun Volán, Mátra Volán, Nógrád Volán)

Jászkun csíkjai és a Mátra zöld + barnája. Csak javításra ne szoruljon a fényezés.


A Mátra színeit a KMKK esetén nem tudtam elengedni. A Jászkun csíkjai pedig "megfordultak" és kicsit átalakultak.


KNYKK Zrt. (Alba Volán, Vértes Volán)

KNYKK-ssá avanzsált DDKK-s Inovell, alkalmazva a KNYKK új színeit (pontosabban közelítve azokat). És nagyobb logó, kedves KK-k, ne szégyelljék a logóikat, jó nagyban tegyék fel a buszaikra!


Egy újabb Inovell, ami nem egészen azt a cégjelzést kapta, ahova valóban való. De ez teljesen mindegy is. A logóról viszont a kék + zöldet muszáj volt lekurtítani, az "őszi színek" miatt talán nem kell ecsetelni, miért.

Volánbusz Zrt.

Új színekkel megdobva az alapsárgát.


Teljesen új színvilágba utaztatott egy éves Tourismo.



Még egy Volánbuszos.

1 173 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page