top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Öt új csuklós Debrecennek

Frissítve: 2020. nov. 15.

dkv_conectog_cover.jpg

Öt és fél hónappal a 2019-es év kezdése után gazdára talált az idei év első öt darab új csuklós busza az egész országot tekintve. A csuklós buszos flották országszerte évek óta a 23. órájukat járják (egy-két üdítő kivétellel persze, lásd Kaposvárt vagy Tatabányát). Mindezek ellenére tavaly 10, idén eddig 5 új csuklós került hazai állami többségi tulajdonú vállalat(ok)hoz.


Debrecenben már 2009-ben is kevésnek hatott a 40 átmatricázott Volvo 7700A Alfa Cívis 18 a korábbi kb. 60 csuklós busz helyére, azonban eddig nem vásároltak többet. Ráadásul (műszakilag) rendhagyó módon új gépészettel ismerkednek az Euro VI-os OM 470-es motor képében. A buszok többletjárművekként fognak futni a megnövekedett kapacitásigény okán. Első munkanapjuk várhatóan június 1-jén lesz; és bármely, csuklós buszokkal kiszolgált viszonylaton előfordulhatnak. Kapacitásuk 38 ülő- és 111 állóhely.

dkv_conectog_stock_2.jpg

Conecto Next Generation G

Az új buszhoz új külső is jár: nem precedens nélküli a külső megjelenésük, ugyanis a városban már forgalomba állított Reform 500LE képére törtfehér/vajszínben érkeztek a buszok, és a második ajtó elé kaptak egy-egy matricát a város nevezetességeiről, ezek rendszám szerint:


RMD-051 – Víztorony, RMD-052 – Városháza, RMD-053 – Nagyerdei Stadion, RMD-054 – Egyetem, RMD-055 – Nagytemplom.

Ahogy a néhány hete átadott Volán Buszparkos 50 Conectónál, úgy itt is a végszerelés Debrecenben történt. Az öt jármű önerőből érkezett Hoşdereből, majd az ITE elvégezte a jegykezelők, az utastájékoztató-kijelzők, a járműkövető rendszer, kamerarendszer, a matricázás (egy részét) valamint a fülkeajtó beépítését.

dkv_conectog_belso_11.jpg

Vezetőfülke.


A buszok klímaberendezéssel vannak felszerelve, ennek ellenére az ¼-ed részt nyitható bukóablakokkal nem értek egyet: időről-időre „elfelejtődnek” dolgok itthon a járművek specifikálását illetően. A felerészt elhúzható ablak a busz bekerülési árához képest aprópénz, viszont van olyan időjárás, amikor kellemesebb elhúzott ablakokkal utazni, mint klímaberendezéssel. A “lőrés” ablakon viszont a légáramlás is gyengébb.


Specifikálási „piros pont” a hatalmas állófelület az első kocsitestben, és az elfogadható méretű a hátsó kocsitestben. Szintén üdvözlendő az USB töltőpontok megléte több függőleges korláton is. Az összeszerelés Törökországban ezúttal itt-ott felszínesen sikerült, lásd alább néhány apróságot.

dkv_conectog_belso_9.jpg

USB töltőpont az egyik függőleges kapaszkodón. Nem túl látványos a ház.


Megfolyt kicsit a talpnál a festés.
Sorjás.
Érdekes függőleges korláttalp: a sík részen felvehető dekni van, ezért nem lóghat bele.

Made in Turkey.


Debrecenben az érvényes közszolgáltatási szerződés 2021-ben jár le: akkor a járműparkot újra kívánják cserélni. Mindemellett jelenleg is sorban folyamatosan középjavításon esnek át az idén 10 éves Alfa Cívis 12-esek.

dkv_conectog_end.jpg

Parkoló előd, közeledő utód.

dkv_conectog_stock_1.jpg


Érkező alvázak, épülő távolsági

Az öt kész csuklós átadásán túl a csarnokba beparkoltak két “érintetlen” OC 500LE alvázat, melyek a nemsokára induló (beharangozott) Reform 500LE sorozatgyártás alapjai lesznek. Továbbá a távolsági autóbuszuk vázszerkezete már előrehaladott állapotban van, ezen típus bemutatását idén őszre prognosztizálják.

Csövek, vezetékek és vasak. Engineer porn.
A kertiszék a busz szerves tartozéka, az ideiglenes padlóhoz rögzített.
Ideiglenes műszerfal.
Hajtott híd, légrugó, egyebek.
Kipufogógáz-utánkezelő dob.
Tyúkráccsal elkerített forgó-mozgó részek. Gyári.

Egy kis gépészet és műszaki részek.


119 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page