top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Dunaújváros helyi járat - 2023

Frissítve: 2023. szept. 12.

Négy évvel ezelőtti felületes áttekintőm végén említett és linkelt nagy ígéretek (új flotta, elektromos buszok) egyelőre nem valósultak meg.

[...] E fejlesztési csomaghoz tartozik még a buszállomány cseréje, itt is zajlanak már az előkészületi munkák az érintett szakbizottságokkal és szolgáltatókkal.

Kapcsolódó: "Megjött a jövő Dunaújvárosba!" (2019. október 8.)


Az országos Conecto Next Generation-szaporulat révén az Ikarusokat és az Alfa Busz Localókat elliminálták a helyi közlekedésből, feladatukat a Székesfehérváron feleslegessé vált kilenc elsőgenerációs Conecto G (ITY-758, -759, -760, JIW-674, -679, -681, JXF-355, KEZ-589, KIW-590) vette át 2020 végétől 2021 februárjáig bezárólag. Az e-Ikarusok forgalomba állását követően három Citaro LE (NLF-533, -534, -584) követte a Conectókat 2022 őszén, és négy Credo BN 12-est (LNV-793, -794, -796, -798) csoportosítottak át Szombathelyről a Volánbusz --> Blaguss Agora szolgáltatóváltást követően. A sajtóeseményen elhangzottak alapján így minden helyi autóbusz alacsonypadlós a városban, noha az O345G Conecto középmagaspadlós (egylépcsős) konstrukció.

[...] a mostani lépéssel egy korszak zárul le, ugyanis eltűnnek a régi Ikarus buszok Dunaújváros tömegközlekedéséből. Ennek köszönhetően minden autóbusz alacsonypadlós lesz, [...]

Egy másik médiumban "alacsonyabb padlós"-ként hivatkoznak rájuk.


2021 végén egy évre kijelölték a Volánbuszt a helyi közlekedés biztosítására, ugyanekkor felmerült 21 darab új busz forgalomba állítása. Az önkormányzat üdvözölte a szándékot és lehetőséget, azonban vélhetően az előzetesen jelzett többletköltség miatt nem valósult meg a járműparkfejlesztés.


Új vonalhálózatot vezettek be 2021. március 1-jén, melyet az utazóközönség visszajelzései alapján május 15-én finomhangoltak. Újdonsága az 5-ös jelzésű éjszakai járat, mely napi egy indulásával feltárja a belső városrészeket. Színt kapott mindegyik viszonylat, ezek a megállóhelyi laptáblákon és szélvédő mögé tett viszonylatjelző táblákon jelennek meg.



Idén január elsejétől három helyközi járatot is beemeltek a helyi díjszabással igénybe vehető járatok közé viszonylatvezetésük párhuzamossága okán (8201, 8202, 8229). A belső utastájékoztatás néhány utam során egyik buszon sem üzemelt, külső kijelzők információtartalma erősen változó (a jól működőtől kezdve a "Menetrendszerinti járat"-on keresztül a nem működőig terjed a skála), általában táblával tájékoztatnak. Nyári újítás volt a 24-es járat hétvégi és ünnepnapi közlekedtetése a Szalki-szigetre szeptember 3-ig.


A megállóhelyi és online utastájékoztatás előnyére változott, a vonalhálózat módosításainak, finomhangolásának megítélését helyiekre bízom, a járműpark állapota pedig továbbra is gazdátlan (forráshiányos) benyomást kelt.

Credo-generációk a Szórád Márton úton.


Egyik ex-szombathelyi BN 12-es (2009-es évjárat). Hétköznap délutáni csúcsban hármat láttam forgalomban.


A legkevésbé sem reprezentatív utasszámmérés a 13-ason. Csúcsban a Papírgyár felől befelé érkező járatok zsúfoltan közlekedtek.


70 éves (volt 2021-ben) Dunaújváros - kitekintés a cserélt, ecsettel raszteresített (a fekete keret) üvegen.


Öt Conecto G forgott hétköznap délután, ezekből három.


Ex-athéni és egy Lion's City G gyorsulási versenye. Utóbbiak közül a 27-es viszonylatra beforog az egyik (27-esen egy helyközi 7000A)


Dunakesziről Dunaújvárosba: iskolakezdésre egy B9LA érkezett állományfrissítésként.


Volvo 7700A, LLF-515 (2008-as évjárat). A flotta többi tagján a kerekek vonaláig leszorult korábbi sárga-zöld fényezés ismét megjelent.


Egyetlen látott Citaro LE a csúcsidőszakban.


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page