top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

DAF-Hainje SB200 DKDL

Frissítve: 2020. nov. 15.

bj-90-60_3.jpg

Hollandiában a németekhez hasonlóan kidolgoztak egy egységesítési rendszert az egyes buszgyártók számára az elmúlt században. Az 1961-ben létrehozott bizottság (CSA – Commissie Standaardisering Autobusmaterieel, magyarul autóbuszgyártók egységesítési bizottsága) tagjai politikusok, civil szakértők, és három közlekedési társaság (GVB Amsterdam, HTM Den Haag, RET Rotterdam) embereiből állt össze. A bizottság által megalkotott előírás szerint legyártott első széria (CSA-I) 1966-ban készült el a heerenveeni Hainje gyárban, DAF-alvázra karosszálva.


A szabványokról, egységes gyártmányokról az alábbi linken olvashat:


Az uniformizáláshoz később további közlekedési cégek csatlakoztak, és hasonlóan a német VöV-höz itt is próbálkozott külföldi gyártó is egy-egy CSA-busz kifejlesztésével. A Volvo B59 alvázra, a Mercedes O305 alapokra, valamint a Van Hool épített a követelményrendszert kielégítő buszt.


Országon belül a DAF, a Hainje, a Den Oudsten, és a Verheul gyártott CSA-kompatibilis buszokat. A Hainje heerenveeni gyárában készült 1971-ben az alábbi CSA-I (2. megjelenésű) DAF-Hainje SB200-as alvázra karosszált busz, mely előzőleg Amszterdamban közlekedett. (1978-ban egy kisebb balesetéről még fotó is készült.)

bj-90-60_2.jpg

A ’71-es második megjelenés egyik része a nagyobb méretű DAF felirat a homlokfalon.


bj-90-60_1.jpg

Három, kétszárnyú lengőajtó.


Hazai vonatkozásban a néhány tucat VDL-Berkhof Ambassador tekinthető az itt látható busz informális utódjának. A Hainje gyárat 1999-ben a Berkhof vásárolta meg, azóta Heerenveenben a VDL Groep egyik gyáregysége van.


73 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page