top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

50 darab használt Ambassador | Volánbusz Zrt.

Frissítve: 2020. nov. 16.


vdl_vb_szentendre_2.jpg

Ehhez rögtön hozzátársították azt is, hogy a sokak által közmegvetés tárgyává vált King Long XMQ6121-esek távoznak a Volánbusz alvállalkozói kötelékéből, Ambassadorokkal töltve fel a hiátust. A hír több oldalon is megjelent ugyan, azonban szkeptikusan álltam hozzá az elhangzott darabszámhoz, hiszen néhány tucatot regisztráltak ezen időtájt az országban, ami megfelelt a várt flotta paramétereinek. És ez a látott darabszám a hónapok előrehaladtával sem gyarapodott jelentősen.

prw-234_es_prw-237.jpg

Nem vagyok rajongója a King Long XMQ6121-nek, az összeszerelési minőségük gyenge, jónéhány tervezési „érdekességgel” is bírnak. Viszont az önmagáért beszél, hogy tíz évet (eddig) lehúztak abszolút ridegtartásban idehaza. (Arról nincsenek pontos információim, hogy hányat kell „donorizálni” közülük, hogy a kiadáshoz tudja tartani magát az alvállalkozó.)


Ez a szűk tucat, korábban Hollandiában futott Nagykövet viszont szépen lassan, de üzembeállt a Color Tours Kft. kötelékében, mely cég az M6 L.O.G. Kft-től bérli az autóbuszokat. Esetükben tíz darab járműről beszélünk (PIE-581..590), melyekkel kis túlzással Pest megyén belül bárhol össze lehet futni, ugyanis tartalék busz szerepben oda küldik őket, ahova éppen szükséges. Így a 484-es járattól elkezdve az OLK-járatokon keresztül, egészen a 777-es viszonylatig sok helyen megfordult már egy-egy VDL.

vdl_a200_pie585.JPG

PIE-585 OLK-járaton.


* * *


2017 őszén kezdett el valamivel nagyobb mennyiség felbukkanni a típusból itthon, majd 2018 elején került napvilágra, hogy 40 darabot bérel a Partiscum Busz Kft-től a Volánbusz Zrt., és 10 darab Kecskemét helyközi viszonylataira kerül, ahol a Partiscum Busz alvállalkozóként futtatja a buszokat. A bérlés 2019. december 31-ig tart, évente 528 000 000 Ft-ot fizet érte a Volánbusz Zrt. A Partiscum Busz Kft. pedig az M6 L.O.G. Kft-től bérli az 50 darabot, szintén 2019. december 31-ig. (Tenderkiírás: TED 2018/S 087-196240.)

vdl_volvohun.jpg

Két honosodó Ambassador a Volvo Hungáriánál  a Stilotruck Kft. telephelyén 2017 decemberében.


A buszok javarészt 2006-os évjáratúak, az M6 L.O.G. Kft. hozta őket be az országba. Cummins ISBe típusú 210 lóerős (Euro IV-es) motorjával és Voith automataváltóval szereltek. Valamivel idősebbek a kínai buszoknál, viszont az jobb állapotnak örvendek azoknál. A honosításukat (külső fényezést és matricázást) a Volvo Hungária Kft. a Stilotruck Kft. és az Autó Univerzál Kft., valamint az importőr végzi/végezte.

VDL-ek Kecskemét helyköziben.


Hogy mi(k) helyett állnak be, az az 50 darab forgalomba állítása után három nappal már bizonyos lesz, viszont csak részben fognak XMQ6121-eseket leváltani. (A szentendrei régióban nincs kínai busz [VDL viszont kerül(t) ide is], míg Vácott jó néhány közlekedik, így áttételesen válthatnak csak King Longot.) 

PRW-234 egyelőre letámasztva a szentendrei buszállomáson.
Belülről maradt a Veoliás színvilág.

VDL kedvelőként üdvözlöm a beszerzést, viszont ugyanitt érdemes megemlíteni, hogy „az új busz a jó busz”. Hazai viszonylatokban adott az Ambassadornak megfeleltethető Econell 12, és sokáig bíztam is benne, hogy ilyenek érkeznek (valamikor) a King Longok helyett. A volánok százasával veszik őket rendületlenül, a Partiscum Busz Kft. szolgáltatási területének nagyobb részén pedig már ismerős a gépészetük (a volánok révén).

credo_econell_12_gyarban.jpg

Alternatív univerzum: készülnek a Partiscum Busz által rendelt Credók. Fotó: Balázs1a.


credo_econell_vdl_a200.jpg

Econell + Ambassador.


Korrekció [2018.04.29.]: a buszok tulajdonosának és üzemeltetési konstrukciójának helyesbítése.


Korrekció [2018.05.02.]: tévesen a Volvo Hungária Kft-t írtam, mint honosító, azonban az azonos székhellyel rendelkező Stilotruck Kft. végezte a műveleteket.


Korrekció [2018.06.06.]: a buszok pontos használati struktúrájának korrigálása (ismételten).



231 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page