top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Celldömölk helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 16.


celldomolk_helyi_borito.jpg

A megye ezen részén rengeteg apró település található egymáshoz igen közel, tulajdonképpen maga Celldömölk is több ilyen település együtteséből áll össze: a Ság-hegy lábánál egyből Ság, Izsákfa, Felsőcelldömölk, Bokodpuszta, Alsóság, Nemesdömölk, Alsócelldömölk. Az egyes településrészek térbeli elhelyezkedése és távolsága miatt adja magát a helyi járat, illetve az igény egy, minden frekventáltabb részt magába foglaló járat.

celldomolk_map.png

A város elhelyezkedése. Térkép: Google Maps.


Ezt a feladatot egyetlen vonallal oldják meg. Érdekessége a viszonylatnak, hogy inkább mondható elővárosinak, mintsem helyi járatnak: Alsócelldömölkön (a város legnagyobb, egybefüggő része) nem tárja fel a kis utcákat, a vasútállomástól a fő csapásvonalon délre halad, hogy egy felsőcelldömölki, majd alsósági, s végül izsákfai kanyarral térjen vissza a vasútállomásra. Mindez térképen itt tekinthető meg. (A térkép esetén a tudnivalók a szokásosak: a megállók pontos elhelyezkedése kapcsán a „Bányatelep” és a „Hegyalja” esetén voltak dilemmák, így ezeket „kikövetkeztettem”. Ha Önnek pontosabb információja van, kérem, jelezze kommentben/e-mailben.)

lhy-358_celldomolk_helyi_2.jpg

Úton a pusztában Celldömölk felé, elhagyva Izsákfát.


A járatokat hosszú évekig Balogh Zsolt egyéni vállalkozó látta el. Legutóbb 2014-ben volt új pályázat-kiírás (PDF), ekkor a Kemenesalja-Busz Kft., a Vasi Volán Zrt., és a Claudibus Group Kft. vásárolta meg a pályázati csomagot, majd végül előbbi kettő cég tett ajánlatot, azonban mindkét pályázat érvénytelen volt, így az akkori szolgáltatóval (Balogh Zsolt e.v.) 2016. szeptember 30-ig történő hosszabbítást írtak alá.  2016. augusztus 1-je volt az új ajánlat beküldésének határideje, a szolgáltatás időtartama 5 év. Két induló volt: Kemenesalja-Busz Kft., és az ÉNYKK Zrt. Előbbi nyerte el a szolgáltatás jogát 2021. szeptember 30-ig. A Kemenesalja-Busz Kft. egy, Celldömölkön bejegyzett cég, melynek székhelye címe alapján azonos helyszínen található, mint Balogh Zsolt e.v. székhelye.


A jelenleg érvényes menetrend 2015 óta van életben, alább tekinthető meg a díjszabással együtt (mindkettő forrása itt érhető el).

celldomolk_kemenesaljabusz_menetrend_2015.png
celldomolk_kemenesaljabusz_dijszabas.png

A járaton 2005-2010 között Ikarus 260-asok közlekedtek (Tisza Volántól vásárolta őket 2005-ben, FKB-103 és FKB-104 rendszámmal futottak utoljára), majd 2010-ben egy Németországból (Románián keresztül, balesetes javítását végezték utóbbi helyen) használtan vásárolt Solaris Urbino 12-es közlekedett egészen 2014-ig, ekkor üzemképtelen lett, s ismét egy 260-as (LHY-358) került a járatra mintegy évig.

A két ex-Tiszás 260-as. Fotók: Bohus Dávid.


llr-812_pa.JPG

A Dunántúl egyetlen Solarisa, 2013-ban. Fotó: Aaron-Művek.


lhy-358_celldomolk_helyi_1.jpg

Egyedi fényezésű 260-as.


Az autóbuszokat napjainkban is Balogh Zsolt biztosítja az új szolgáltató részére, 2014-ben vásárolt a vállalkozó több Neoplan Euroliner-t használtan Svédországból, így napjainkban – nem kifejezetten ideális kialakítását tekintve, de – ezek közül egy közlekedik a helyi járaton.


További képek a rövid(ebb) ideig futott buszokról (kiegészítve megállófotókkal és menetrendekkel) itt érhető el.

mwf-431.jpg

Az aktuális jármű, működő kijelzővel.540 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Commentaires


bottom of page