top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Építsünk elektromos buszt!

Frissítve: 2020. nov. 15.

bw2019_cover4.jpg

Előző rész:Ön nem gyártott még buszt? Nem maradt le semmiről, itt a nagy lehetőség! A több száz beszállító közül szemezgetve gyakorlatilag bármilyen elektromos buszt össze lehet építeni virtuálisan: emeletest, midit, alvázast, és a kedvencem: használt dízel buszból átalakított e-busz. A kalandozó kedvű hazai cégeknek különösen ajánlott utóbbi megoldás.


A metafizikai buszlegózás egyszerűsített modell lesz csak: olyan „apróságokat”, mint klímaberendezés, (nyitható) ablakok, és hasonló „felesleges dolgokat” most nem fogok végig járni. Kifejezetten csak a hajtásláncról lesz szó, és az elektromobilitásról.


Motor

A menetellenállások legyőzésére mindenképpen szükség lesz egy hajtómotorra. Választhatunk, hogy centrális motort szeretnénk az e-buszba, vagy agyhajtásost. Rögtön adódik a Siemens ELFA család, utóbbira pedig az Ziehl-Abegg, vagy a ZF (AxTrax) agyhajtásos megoldásai.

Meghajtás módok: centrálmotor, agymotor.


Energiatárolás

A hajtómotort táplálni kell folyamatosan, ehhez temérdek cég kínál különböző technológiájú és energiasűrűségű akkumulátorcsomagokat. Kompletten, vezérléssel, akár kényszerhűtéssel. Egyik ilyen a kínai CALB, napjainkban Kína harmadik legnagyobb LiFePo4 akkumulátorgyára. 2025-re 120 GWh-s termelési kapacitást szeretnének elérni. Másik cég a Forsee Power, ők vegyesen készítenek NMC és LTO akkumulátorokat.


Utántöltés

Gondolni kell arra is, hogyan szeretném a lemerült akkumulátorokat feltölteni. Bemászni a busz hátuljába, vagy felmászni a tetejére minden alkalommal elég macerás, ha épp tölteni kell. Gond egy szál se, ezért vannak a különféle töltőcsatlakozók, vagy a még szofisztikáltabb megoldásként a pantográfok: választhatunk például a Phoenix Contact csatlakozófejei közül, vagy a Schunk pantográfjaiból. Utóbbi cég most mutatta be a hosszabb kinyúlású SLS 103-as kivitelt.

Ez itt a kép előterében az új, SLS 103-as, hosszabb kinyúlású és nagyobb teljesítmény átvitelére képes kivitel.
Ez a ‘régi‘ kivitel (SLS 102): ilyen van pl. a VDL buszain.

Töltőcsatlakozó vagy pantográf? Esetleg mindkettő?


* * *


Önjáró alváz

Igazából nem is akarok bíbelődni a komponensekkel egyenként, sőt, nem is értek az egész elektromobilitáshoz. Én csak egy egyszerű karosszáló vagyok. Adják ide egyben az egészet, én meg rakok rá egy felépítményt.

Erre is van lehetőség természetesen: a brit Equipmake és az argentin-brazil Agrale kínálnak járóképes e-busz alvázakat, melyekre akár emeletes buszt is lehet karosszálni. Szóróanyaguk szerint valós körülmények között napi 150..200 mérföld (240…320 km) megtételére képes az így születő jármű. (Buenos Aires buszflottájának 45%-a ilyen alvázra épül a szóróanyaguk szerint.)


Az alváz műszaki adatai

Futóművek: DANA (LE), ZF (LF) – RL 82A, AVN 133 Tengelytáv: 6 000 mm Akkumulátorcsomag: 4 x 78,5 kWh (315 kWh), LF esetén akár 390 kWh Hajtómotorok: 2 darab APM-200, összesen 440 kW maximális teljesítménnyel és 900 Nm max. nyomaték Kormányzás: ZF Servocom 8097

Hajtómotorok.

Használt dízelből felújított elektromost

Van több száz, öreg, selejt érett dízelbuszom. Új buszra nincsen pénzem jelenleg – erre is van megoldás!

Egyelőre csak a Mercedes Citaro első generációjára dolgozta ki a német e-Trofit cég azt a csomagot, mellyel dízelbuszból elektromost faragnak a megrendelőnek. Napjainkban egyes gyártóknál akár éveket is kell várni, ha elektromos buszt szeretnénk vásárolni. Utóbbira és az autóbusz életciklusának meghosszabbítására kiváló lehetőség ez a “csomag”. A rendszer egyelőre csak a C1-esre van kidolgozva, de igény szerint más típusra is adaptálni tudják.


Moduláris akkumulátorrendszer, töltőcsatlakozó, hajtáslánc csere, és egy kezelőfelület kerül a régi-új buszba. Szükség szerint a vázszerkezetet felújítják, melyre 12 hónap garanciát adnak. Az akkumulátorcsomagra 5 év vagy 300 000 km garanciát vállalnak. Nagyjából egy új e-busz feléért mindezt.

e-Trofit C1-es.
‘Motortér‘.
Az utastér teljes átlagos. Igény szerint USB-töltőpontok is rendelhetők.
Balra a monitor az egyetlen új kellék a busznak ezen a részén.


Safra kompakt hidrogén üzemanyagcellás rendszer

2017-ben megcsodáltam az egészen extra francia Safra Businova elnevezésű járművét a lépcsőházzal benne. Idén viszont mindössze egy torzót hoztak a rendezvényre, mely egy komplett hidrogénes-elektromos hajtáslánc a buszukból.

safra_kompakt_hajtas.jpg

Ez a torzó a busz hátsó-alsó fele. Egyben a hajtáslánc.


safra_hidrogentartaly.jpg

A hidrogéntartály keresztmetszete.


 Következő rész:189 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page