top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Berettyóújfalu helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 16.

berettyoujfalu_helyi_borito.jpg

A településen legutóbb 2012. március 31-ig közlekedett helyi járat a Hajdú Volán Zrt. által, utolsó időszakban a szolgáltató-váltáskor felszabadult MAN SL223-asokkal. Megszüntetésének oka az évi 5 millió forintos veszteség volt [1].

berettyo_map.png

Berettyóújfalu fekvése. Hosszúkás, oldalirányban feltárást igényel itt-ott. Térkép: Google Maps.


fkt-532_100323_bd.jpg

2010. március, MAN SL223-as az előző, volános helyi járaton. Fotó: Bohus Dávid.


2017 decemberében került napvilágra, hogy ismét lesz a helyi járat, melyet pályáztatás útján a kecskeméti N-R-A Busz Kft. nyert meg [2].


A köztes időszakban a helyközi járatokat ajánlották az utazóknak, mely csak részlegesen mondható jó megoldásnak: ezek a 47-es úton haladnak végig, és a kórházat például nem érintik. Az új helyi járat viszont a város északi részéről indulva a 47-es út mentén több betérővel (kórház; autóbusz-állomás; Berettyószentmárton, Makó István utca) tárja fel a frekventált helyeket. A város összefonódott Berettyószentmártonnal, így ennek a legdélibb pontjáig (Aradi utca) közlekedik a helyi járat, ahol a körforgalomnál visszafordulva azonos úton halad végig. Térképen az alábbi képre kattintva tekinthető meg az útvonal és a megállók kiosztása (2018. február 10-től érvényes).

berettyoujfalu_map_big.png

A január 1-jétől február 9-ig két vonalból állt össze a járat, ezekről az alábbi újságkivágásból lehet tájékozódni a menetrenddel együtt.

berettyoujfalu_ujsagcikk_uj_helyi.png

Cikk az új helyi járatról és a díjszabásról. Forrás: Bihari Hírlap XXVIII. évfolyam 1. szám, 2018. január.


Ugyanis a járat menetrendje és útvonala már az indulását követő hónapban (2018. február) változott, méghozzá jelentős mértékben [3]. Ezek szerint az egyetlen útvonal kiterjesztésre került Berettyószentmártonba is, továbbá szombaton délelőtt többletjáratokat iktattak be. Továbbá – valóban az igények kiszolgálását éreztetve – ha szükséges, évenkénti felülvizsgálatot említ az útvonalat és járatkövetést illetően a városfejlesztési osztály.

berettyoujfalu_helyi_megallo.jpg

Az újraindult járat legújabb megállója: TESCO.


berettyoujfalu_vonalhalozat.jpg

Vonalhálózati térképet is kapott a város tömegközlekedése. Forrás: berettyohir.hu.


pig-480_mhj-175.jpg

Helyközi és helyi járat találkozója Berettyóújfalu, autóbusz-állomáson.


Mindehhez az N-R-A Busz Kft. két autóbusz szerzett be. Az „egyes szer” egy, korábban Komo-Sky tulajdonában lévő Mercedes Citaro (MHJ-175), mellyel a dunakeszi áruházi járatokon lehetett találkozni korábban, illetve az előző években már tartalékjármű volt az áruházi járatokon. A tartalék autóbusz egy MAN NL202-es (LGT-303), mely korábban a Mobilbusz Kft. tulajdonában volt, s Gyomaendrőd helyi járatán közlekedett.

Érkezés a TESCO-hoz.
A 47-es úton déli irányba a Gimnázium megállót követően.
Autóbusz-állomás, 5. kocsiállás.


Források:


[1] IHO – Megszűnik a helyi járat Berettyóújfaluban (közzétéve: 2012. március 31., hozzáférés: 2018. február 17.)


[2] berettyohir.hu – 2018-tól újra lesz helyi autóbuszjárat városunkban (közzétéve: 2017. december 19., hozzáférés: 2018. február 17.)


[3] berettyohir.hu – Új menetrendet kapott a helyi járat (közzétéve: 2018. február 7., hozzáférés: 2018. február 17.)



809 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page