top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Solaris Urbino 12 Hydrogen | Connexxion HW-GO

Rotterdam Zuidplein végállomáson háromféle hidrogén-tüzelőanyagcellás busszal lehet találkozni, ha a csillagok is úgy állnak éppen. A RET (rotterdami közlekedési vállalat) üzemeltet 2018 nyara óta két Van Hool newA330 FCEV-t, két évvel később a Connexxion állított forgalomba négy hátizsákos Citeát, és ezekhez csatlakozott pár hete a szűk két tucat lengyel hidrogénbusz.



Urbino Hydrogen 12

2019-es Busworld óta elérhető, azóta százötvenet rendeltek, elsők között Hollandiából (Arriva – 10 darab, Connexxion – 20 darab). A holland kivitelek egységesen 1-2-0 ajtóképletűek, férőhelyek alakulása:


Tizenhat ülés fellépő nélkül, további kettő lehajtható. Az USB töltőpontokat ügyesen elrejtették a duplaülések alsó közébe, praktikusabb így: életszerűtlen, hogy a mellettem ülőn keresztül töltsem a telefonom. Egyébként össze van rakva, Ventura siklóajtók abszolút hangtalanul záródnak, a kevés (kettő) szélfogó nem recseg. Tükrök helyett kamerák támogatják és segítik a vezetést.


Utántöltés

Menetközben a Van Hool alig látható gőzpamacsával szemben itt már felhőcske van a bal hátsó sarok felett. A flotta tankolásához Heinenoord-ban építettek egy nagyteljesítményű (HRS) töltőállomást hathatós uniós támogatással. A kutat zöld hidrogénnel látják el, üzemeltetését 12 évig a dán Everfuel végzi. Egyelőre csak a 20+4 busz részére, viszont a jövőben további haszonjárművek számára is nyitnak (személyautók esetén nem használható az eltérő nyomás miatt). Egy telitankkal ezek a buszok – ebben a földrajzi régióban, téli időjárási körülmények mellett is – 425 kilométert képesek megtenni.



Útvonal

Egy részük a Zuidpleinről/-re ingázik (160-as, 164-es, 167-es, 172-es, 174-es, 176-os járatok), továbbiak pedig a Lombardijen állomástól (163-as viszonylat) indulnak a szigetre. Mindegyik zónázó (ráhordó) járat a sziget és Rotterdam között, autópályás szakasszal, jellemzően nagy megállóközökkel, lásd térképen részletesebben (klikk a képre).

A buszok átszerelnek a hét viszonylat közt, így az egy járműre eső napi futásteljesítmény nem ismert pontosan. Mindenesetre a projekt (JIVE 2) keretében egyik célként három év alatt legalább 150 ezer kilométer megtételét tűzték ki, valamint százötven busz különböző földrajzi régióban futtatását tapasztalatszerzés (és -megosztás) céljából.

Az akkumulátoros elektromos buszozás (BEB) előnyben van a tüzelőanyagcellás-elektromos megoldással (FCEB) szemben, úgy hatásfok, mint megbízhatóság/összetettség, vagy bekerülési költség (jármű vételár + töltési infrastruktúra) tekintetében. Előnyként említhető a gyorsabb energia-utántöltés és a nagyobb hatótáv. 

Szemfülesek kiszúrhatják, hogy első nekifutásra az R-NET-es színterv (piros-grafitszürke) alapján fényezték a buszokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page