top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Van Hool newA330 FC | Qbuzz GD | JIVE 2

Az aktuálisan futó európai üzemanyagcellás buszteszt (JIVE 2 = Joint Initiative for hydrogen Vehicles across Europe) keretében már észrevehető mennyiségben helyeznek forgalomba hidrogénbuszokat. Mintegy háromszáz buszt 14 régióban (városban) helyeznek forgalomba, hogy a mindennapos üzemeltetés tapasztalatait értékelve fejlesszék a meghajtást. A kínálat is bővült a JIVE 1 óta: a Solaris és a VDL utánfutós buszát is lehet választani az úttörőnek számító newA330 FC és a korábbi Citaro II FC mellett.

Főegységek elhelyezése a kéttengelyes változatban. Ábra: Van Hool.


Groningenben 2017 óta közlekedik két 13 méteres üzemanyagcellás Van Hool, melyeket még a JIVE 1 keretében szereztek be. Eddig Delfzijl-ben (kb. 35 km-re) töltötték fel nagynyomású hidrogénnel. Következő lépésként idén 20 darab új, harmadik generációs Van Hool áll forgalomba a Qbuzz flottájában Groningenből induló helyiközi-elővárosi viszonylatokon, jövőre további 10 darab érkezik Emmenbe. A több buszhoz egy hidrogén-töltőállomást is kiépítenek Groningenben, ahova hidrogén a Rajna-vidékről érkezik.

34 ülőhely és 44 állóhely.


A Qbuzz 2020-ban nyerte el ismét a térség buszkoncesszióját egészen 2029-ig. Az elmúlt években több tucat elektromos buszt vásároltak helyi és helyközi feladatra egyaránt. Az új hidrogénbuszokon felül további két, helyközi-távolsági buszt (Setra S 419 UL) tervez a közlekedési társaság dízelüzemről üzemanyagcellásra átalakítani tesztelés és tapasztalatszerzés céljából.

© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page