top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Op de bus! | Qbuzz toborzás

Frissítve: 2020. nov. 15.

ars_7930.jpg

A hollandiai közösségi közlekedésbe a szükséges járművezetőket (vasút, villamos, autóbusz, trolibusz) javarészt a MobiWerk nevű munkaerő-közvetítő cég biztosítja (kivétel például az Arriva, ők közvetlenül keresnek munkaerőt). A toborzás ezúttal a Qbuzz-ra irányult, azonbelül is annak utrechti régiójára és koncessziójára.

ars_7913.jpg

A Qbuzz az országban három térségben koncessziós szolgáltató jelenleg:

  1. Utrecht,

  2. Groningen és Drenthe (GD),

  3. Gorinchem, Molenlanden, és Drechtsteden (GMD).

Az egyes térségekben vegyesen helyi, helyközi, és igényalapú autóbuszokat közlekedtetnek. Összesen mintegy 3 500 fő dolgozik a cégnél.


Egy rövid interaktív előadás keretében ismertetik a jelentkezőkkel a cégóriást (tényleg csak röviden), majd ezt követően a sofőrré válás lépései kerülnek szóba. A holland nyelven írt önéletrajz és motivációs levél beérkezése után a jelentkezővel (ha kiválasztják) telefonos interjút készítenek. Ha itt megfelelt, akkor a helyi pályaalkalmassági vizsgálat (WAFS) következik. Amennyiben már van „D” kategóriás jogosítványa a jelentkezőnek, úgy egy OIBC (holland hivatásos gépkocsivezetők vezetéstechnikai továbbképző intézete) vezetésteszten kell részt venni, s ezután jön a pszichológiai vizsgálat.

ars_7922.jpg

A toborzási napra az OIBC két darab 2018-as évjáratú Mercedes Intouróval érkezett, így a jelentkezők az előadást követően kipróbálhatták a buszvezetést is – közforgalomban, és ehhez érvényes „B” kategória is elég volt.

ars_7918.jpg

A busz automataváltós, és nincsen semmiféle kiegészítő fékpedál vagy hasonló szerkezet. Az instruktor az idegenvezetői széken ülve látta el tanácsokkal az aktuális gépkocsivezetőt. Egy busz 7-10 fővel indult el, és Utrecht külvárosában fejenként tíz percet lehetett vezetni. A vezetési képességet a jelenlévő OIBC-s alkalmazott értékelte öt szempont szerint egy négyes skálán: instruktorra figyelés, vezetési kényelem, fékpedál kezelése, forgalmi szabályok betartása, általános benyomás. A résztvevők rövid szóbeli értékelésként tudták meg a telephelyre visszaérve, hogy mi az, amire jobban kell figyelniük a jövőben/fejleszteniük kell, ha hivatásos buszsofőrök szeretnének lenni.

ars_7915.jpg

Az esemény a Qbuzz utrechti régiójának telephelyén volt, ahol Dordrecht, Gorinchem és Utrecht helyi valamint helyközi buszait javítják és tárolják. Érdekesség, hogy nagyjából minden jármű fedél alatt (!) tölti pihenőjét (a csillaggarázs nem egészséges a buszoknak, de csak kevés helyen engedhetik meg, hogy fedél alatt álljanak). Alább néhány pillanatkép a tárolótér szombati állapotáról – köztük a GVU CSA-I-es veteránbuszával.

Scania-Higer A30 távolsági, mellette helyközi Crossway, a sárgák pedig Utrecht helyi.
2011-2018 között Dordrecht helyi járatán futott Volvo 7705H-k a telephelyen leállítva. Néhány darabot átvett a Qbuzz az Arrivától, és a DMG-koncesszióban használja őket.
#5410 közelről.

ex-Dordrecht helyi járatos hibrid 7700-asok, a következő gazdájukra várva már.

A duplacsuklós-különítmény, bal szélen az egyik Hess LightTram 3-as hibrid a háromból.
Egyke C2-es.
DAF-Hainje SB200-as CSA-I-es (1. megjelenésű) nosztalgiabusz.

Részben témához kapcsolódó:Korrekció [2019.10.17.]: az öt értékelési szempont korrigálása (pontos megnevezések fordítása). 25 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page