top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Ex-pécsi csuklósok Csepelen

Frissítve: 2022. nov. 11.

A bő egy évtizede kezdődött fővárosi VT-Transmanos csuklós alvállalkozás Csepelen vette kezdetét. A kétezres évek közepén vásárolt pécsi Conecto-flotta kapcsán számos autóbuszt kínáltak eladásra a PK Zrt-nél. Köztük 280-asok és az akkora már egyedüliként megmaradt 284-est is. Előbbiek közül 7 darabot, valamint a tolócsuklóst vásárolta meg a székesfehérvári székhelyű cég, hogy újabb darabot szeljen ki a budapesti buszos közlekedésből magának.



Bővebben egy korábbi cikksorozatban olvashat a cégcsoport budapesti alvállalkozásáról (is):



A 8+1 darabos flotta 2006-ban került Budapestre. A flotta első bevetése 2006. október 7-én, a Csepel, Szent Imre térről induló 38A és 138-as járatokon volt. Előbbi járat Lakihegyig, utóbbi pedig a Budatétény, Camponáig közlekedett. Később (2007 elején) átkerültek a Szabadság híd lezárása miatt indult villamospótló járatokra, s ekkorra már a buszok megkapták a sötétkék-szürke egyenfényezést („honosították őket”), mely egyes értesülések alapján a csepeli utazóközönség számos panaszát követően történt meg, mint egy reagálás a hibabejelentésekre. A panaszok túlnyomóan a buszok műszaki állapotával kapcsolatosak voltak (például utasrosszullét az utastérbe bekerült kipufogógáztól).


JOY-220 kívül-belül.


A feladatra beszerzett autóbuszok táblázatosan.


A 284-es, melyből később a BKV-s nosztalgia példány lett.


A csepeli feladatuk néhány hónappal később véget is ért, rövid időre „eltűntek” a buszok (az átfényezés idejére), majd 2007 januárjában a Szabadság híd lezárása (és az M4-es metró építése) miatt a 18-47V járatra került a 8+1 darabos flotta. Itt egészen 2007 augusztusáig közlekedtek, ekkor leváltotta a VT-Transmant a Nógrád Volán Zrt. a villamospótlásban, használt Volvo-Säffle 5000-esekkel és Volvo 7000A-kkal.



A képeket kivétel nélkül Istvánfi Péter szolgáltatta a cikkhez, melyet ezúton is köszönök!

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page