top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

e-Paks

Frissítve: 2022. aug. 28.

Vonzóvá tenni újra a buszozást

A város önkormányzati képviselő-testülete 2014. május 21-i ülésén döntött a Paksi Elektromobilitási Projekt (PEM) megvalósításáról. Mérföldköve a Protheus Projekt elindítása volt, ez az Európai Fejlesztési Bank (EIB) által és az ELENA (European Local Energy Assistance) program keretében valósul meg. Projektcél a város és a környező települések számára az elektromobilitás ösztönzése, villamosenergia-termelés, -tárolás, -elosztás koordinálása; levegőminőség javítása, fosszilis energiahordozókkal való takarékosság, szén-dioxid kibocsátás csökkentése, közösségi közlekedést ellátó járműpark erőforráshatékony üzemeltetése; 21. századi igényekhez igazodó, modern környezet megteremtése. Paks tizennyolcezer lelkes település, ahol az egy háztartásra jutó autók száma 2018-ban meghaladta a kettőt. Ez csúcsidőben jelentősen lassítja a közlekedés ütemét; elkerülő út nincs, a fő közlekedési tengely városon belül is a 6-os út.


A helyi buszközlekedés serkentéséhez új vonalhálózatot terveztettek a KTI-tel, mely feltáratlan városrészeket is bevont a hálózatba. Két és félszeresre nőtt a csúcsidei járatkövetés a legzsúfoltabb városi szakaszon (Dózsa György út), ehhez fordákat állítottak össze, majd igényelt futásteljesítmény alapján buszokat rendeltek, ezt követően kapta meg a Paksi Közlekedési Kft-t az üzemeltetési feladatokat.


2021. januárjában promóciósan elindultak az új buszok, majd február 1-jén átvették a szolgáltatást. A hagyományos jegy- és bérlettermékeket kiegészítették mobiljeggyel, több másik városhoz hasonlóan a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerébe integrálták Paksot is.


eBussed Interreg Europe

Felívelt az elektromos buszflották vásárlása az elmúlt néhány évben a kontinensen, azonban továbbra is egy globális pilot projekt. Információ- és tapasztalat hiányában a belsőégésű motorokhoz szokott üzemeltetők szkeptikusak a váltást illetően, főleg a kezdeti tőkeráfordítás-igény és a hosszútávú (ráadásul bizonytalan) megtérülés hallatán. Tapasztalatszerzésre, ismeretátadásra indult el 2019-ben az eBussed-projekt, melyben:

  • e-buszok használatában kapcsolatos akadályokra,

  • technológiai követelmények számbavételére,

  • üzemeltetői elvárásokra és tapasztalatokra,

  • finanszírozási, közbeszerzési, üzemeltetési kérdésekre

esik a hangsúly a résztvevők között, melyek:

  • Alkalmazott Tudományok Turku Egyeteme;

  • Hamburg Szabad Hanza Város;

  • Utrecht tartomány;

  • Alkalmazott Tudományok Egyeteme Utrecht;

  • Gozói Minisztérium (Málta);

  • Transport Malta;

  • Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.;

  • Livorno megye (Olaszország).

Magyarországi mintaterületei az elektromos tömegközlekedés bevezetéséhez gyakorlati koncepcióval rendelkező Pécs és Paks városa.


Paksbusz

A sofőrök zöme nullkilométeres, korábban nem volt D-s kategóriás jogosítványuk. A járműbeszerzési megállapodás részét képezte a sofőrök vezetéstechnikai oktatása. Húsz teljesállású és két fő részmunkaidős (négy órás) gépkocsivezető tereli a flottát, melyből nyári tanszünetben hét, tanítási csúcsidőben kilenc szükséges a forgalom lebonyolításához.


Egy-egy busz átlagosan évi 55 ezer kilométert fut; a szólók felülről közelítik ezt az átlagot, míg a midik alulról. Ennek 10%-a utasnélküli rezsimenet az új telephely esetén, mely az M6-os Paks-dél leágazásától nyugatra, nagydorogi-biritói körforgalomtól északra található. A kétszintes irodaépület kiegészül két, szóló buszra méretezett beállóval (egyiknél görgős fékpaddal), gumiszerelő műhellyel és alkatrészraktárral, és egy tetővel fedett gépimosóval. A járművek és kapcsolódó kiegészítő (karbantartási, javítási) szolgáltatások, valamint az öt töltő 4,7 millió €-ba került, melyet 100%-ban IKOP támogatásból finanszíroztak. Új telephely létesítése 843 millió Forintba került (ebből 129 millió Forint volt a bekötő út építése), ezt a PIP Nonprofit Kft. támogatta.


Töltők

A két DC kimenetellel felszerelt öt töltőt a lengyel MedCom gyártotta, maximális töltési teljesítmény 120 kW; két busz csatlakoztatása esetén legfeljebb 60 kW. Maximális töltőáram 1 x 200 A vagy 2 x 100 A, míg a vontatási akkumulátorok névleges feszültségszintje 650 V.


Solaris

Javítást a Solaris által akkreditált külső partnernél végezték idáig, az új telephely élettel megtöltésének következő lépcsőfoka a fenntartási tevékenység saját hatáskörbe vétele. Tíz év gyártói garanciából az akkumulátorcsomagokra 8 évet vállaltak, mely magában foglal egy teljes cserét járművenként. A karbantartáshoz szükséges kopó-forgó alkatrészeket (kivéve a gumiabroncsot és a munkadíjat) a Solaris ellentételezi, öt évre rögzített áron, mely járművenként évi 450 ezer Ft.


Az elvárt (szerződéses) rendelkezésre állás 90%, a 2021-es évben 92%-ot teljesített a flotta. Gyártói telematikát (Solaris eSConnect) nem rendeltek, viszont saját monitoring rendszerhez kivezetést/csatlakozópontot igen, melyen minden jármű CAN-üzenetet lehet követni, beépítése a következő hónapokban várható. Dinamikus járműkövetés már működik, és rövidesen nyilvánosan is lehet követni a buszokat mobilapplikációval (TraffiPaks).


A fordák java 200 km alatti, melyet egy töltéssel abszolváltak tavaly, télen is. Van közel 300 km-es, ebben az esetben beforog napközben töltésre. A rezsimenet megszüntetése céljából tervek között szerepel több, részben és teljesen nyilvános töltőpont kiépítése a városban, melyeken a buszok töltenének, illetve a tervek közt szereplő e-car sharing járművei.


A flotta átlagos villamosenergia-felhasználása 1,1 kWh/km körül tendál; legnagyobb mért havi átlagérték 1,24 kWh/km (decemberben), a legkisebb 0,89 kWh/km (áprilisban) volt. A fogyasztás számítását a töltő által betáplált energiamennyiségből számítják. A gyártó által kommunikált fogyasztásértékek:

  • midi: 71 kWh/100 km (SORT2); 84 kWh/100 km (SORT1),

  • szóló: 85 kWh/100 km (SORT2); 93 kWh/100 km (SORT1),

2022. májusi mért értékek:

  • midi: 70,7 kWh/100 km,

  • szóló: 91 kWh/100 km.

Webasto gázolajkályhával képesek a Konvekta hűtő-fűtő egységet kiegészíteni a hidegebb hónapokban, azonban tavaly télen több kiegészítő fűtőkészülék meghibásodása miatt elektromos előfűtésre volt szükség (melyet töltés alatt végeztek), részben ez indokolja a megnövekedett téli átlagfogyasztást. További meghibásodások a tavalyi évben a légsűrítőkkel, valamint egy busznál a vontatási akkumulátorral adódott.


Mindkét típusban az osztrák TSA háromfázisú aszinkron villanygépe (TMF 35-28-4) található, 160 kW tartós teljesítménnyel, 1341 Nm indítónyomatékkal, kényszerléghűtéssel (ennek a frisslevegő-kürtője látható a szóló utasterében).


Urbino 8,9 Electric | 4 darab

200 kWh-nyi kapacitással rendelkeznek, két akkucsomag a tetőn, és kettő hátul található. 24 ülőhelyet és 20 állóhelyet kínál, egy kerekesszék vagy babakocsival ez az értékpár 24-16-ra csökken. A villanygép hátul található két akkumulátorcsomag között, középen.


Urbino 12 Electric | 6 darab

Három hátul, és kettő darab tetőre telepített akkumulátorcsomaggal (Solaris High Energy) összesen 250 kWh-s kapacitással szállították. 28 ülőhelyet és 35 állóhelyet kínál, egy kerekesszékkel vagy babakocsival 31-re csökken az állóhelyek száma. A villanygép a B tengely előtt található.


Jövőbeli fejlesztések és bővítések

Kiegészítőként létesítenek – a közeli erőmű ellenére – egy napelemparkot, melyhez egy 17 MW-os akkumulátoros energiatárolót is kapcsolnak; ezekkel kívánják a jövőben a buszok zavartalan üzemét biztosítani.

A mobilapplikációt kiegészítendő okosmegállók telepítésére is sor kerül: induktív telefontöltés, ingyenes Wi-Fi elérés, továbbá valós idejű járatinformációk képezik részét. A jegy- és bérlettermékek bővítése várható további nemzeti digitális szolgáltatásokba való belépéssel (NEK, NEJP, NESZIP, HAKIR).


Tervezett flottabővítés az atomerőmű-bővítés felfutásakor várható, a környéken elszállásolt több ezer vendégmunkást elektromos buszokkal szeretnék a munkaterület és a szállás közt szállítani. Tapasztalatszerzés végett 2021. novemberében az Ikarus 120e-t, 2022. márciusában az MAN Lion’s City 12 E-t, majd a Solaris Urbino 12 Hydrogen-t is tesztelték.




Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page