top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Hydrogen Open 2024

Frissítve: jan. 22.

Január 18-án és 19-én a hidrogén, mint energiatároló személy- és áruszállításban történő felhasználását körüljáró konferenciát tartottak Budapesten. Kezdve az előállítási módtól (zöld, kék, szürke vagy barna, sárga), az előző évtized pilot projektjeinek bemutatásán keresztül, haladva a jelenlegi elterjedtségen át a jövőbeli célkitűzésekig német, szlovák, szlovén, magyar, kanadai, francia, cseh előadók prezentációival. Itthon mérföldkő volt a 2021. április 29-én megnyitott hidrogén utántöltő-állomás az Illatos úton [1], melyet a rendezvényt követően a nyilvánosság részére is megnyitották: 4000 kg felvételezéséig ingyenesen használható előzetes bejelentkezést követően. A hónap elején elindult az első, egy évig tartó hidrogénbuszteszt a Volánbusz vezetésével, egy Solaris Urbino 12 Hydrogen és CaetanoBus H2 City Gold-dal a fővárosi agglomerációban és további nagyvárosokban.

Archív: Solaris Urbino 12 Hydrogen Kőbánya-Kispesten (2022).



Keynote speech – Jürgen Guldner

Hydrogen Europe Cars and Vans Subgroup

Az akkumulátor, mint exponenciálisan növekvő mobil energiatároló a jobb vagy a hidrogén…?

Felhasználástól és felhasználótól függ:


  • technológiailag mindkettő elektromos jármű – hidrogén pro: gyorsabb utántöltés,

  • felhasználó: az akkumulátorok nem tudják lefedni a közlekedési igények minden szegmensét, a kettő kombinációja viszont gyorsíthatja a dekarbonizációt,

  • infrastruktúra: kettő olcsóbb, mint egy,

  • energiaellátás: az ár és a megvalósíthatóság fontosabb, mint a hatékonyság,

  • nyersanyagok: energiafüggetlenség szempontjából célszerűbb „több lábon állni”.


Az infrastruktúrát illetően a kombinált (céges- és magánautók) töltőállomás-hálózatának kiépítése a leggazdaságosabb [2]. Az életciklus és nyersanyagok tekintetében az üzemanyagcella kritikus nyersanyag igénye személyautók esetén kevesebb, mint 100 kg. Az akkumulátorok 90%-kal kevesebb kritikus nyersanyagot igényelnek a tisztán akkumulátoros autókhoz képest, továbbá a platinum (mely az üzemanyagcella működésének szükséges eleme) magas újrahasznosíthatósági arányú.


***

 

Kick-off presentation – Mészáros Virág

HUMDA vezérigazgató

Az egyéves hidrogénbusz üzemeltetési tapasztalatok gyűjtése jármű, gépkocsivezetői, valamint üzemeltetési (utántöltési) szempontból, utaskérdőívekkel kiegészítve. A projekt célja továbbá döntés-előkészítés a kormányzatnak közlekedéspolitikában. A nyilvánosság előtt megnyitott Illatos úti hidrogén utántöltő állomáson előzetes regisztrációt követően 4000 kg-ig ingyenesen lehet tankolni, kizárólag közvetlenül járműhajtásra használva.



***

 

Towards clean public transportation with fuel cell buses: JIVE/JIVE2/MEHRLIN project results

Eva Baker (ERM)

Célkitűzések:


  • háromszáz hidrogénbusz üzembe állítása hat ország 16 régiójában vagy városában,

  • üzemeltetési tapasztalatok gyűjtése,

  • üzemanyagcellás busz üzletág serkentése,

  • járművek beszerzési költségének csökkentése (darabár-maximalizálás),

  • 18 hidrogén utántöltő-állomás nyitása és üzemeltetése,

  • új városok bevonása a hidrogén hajtóanyag tesztelésébe,

  • úttörő megoldások a megújuló hidrogéntermelés technológiában,

  • töltőállomások technikai és gazdasági analízise valós körülmények között.

A sorok írásakor a JIVE-keretében beszerzett járművek mind forgalomba álltak (142 busz), míg a JIVE2-ben 69% a mutató állása (156 busz). Ezek öt gyártótól származnak (Safra, CaetanoBus, Van Hool, WrightBus, Solaris), 66%-a szóló egyszintes, 33%-a emeletes, míg 2%-a csuklós kialakítású. A kisméretű flottáktól (5 darab) egészen a nagyobbakig (50+ darab) terjed az elosztás, és 2023 szeptemberi statisztika alapján a 249 busz több, mint 15 millió kilométert futott (járművenkénti átlag így kb. 60 ezer km). A hidrogén töltőállomások közül 17 üzemel a tervezett 18-ból.


A kelet-közép-európai tesztsorozatban két busz vett részt, melyek 9 országban futottak. Az üzemeltetők elégedettek voltak, konzekvenciák alapján a technológia kész és alkalmazható dízelbusz közvetlen cseréjére különösebb forgalomszervezési változtatások nélkül a napi üzemvitelben. A buszok legalább 400 kilométert képesek közlekedni egy tankolással, a paksi teszt során 500 km-t is képes volt futni. A magas hatótáv mellett további előnyök: megnövekedett utaskapacitás (emeletes és csuklós változat elérhető), Európa versenyképességének növelése, a töltőhálózat bővíthető a flották terjedésével, nulla lokális emisszió, konkrét megoldás a politikai dekarbonizációs célkitűzésekre.


Jelentősen csökkent a fajlagos hidrogén-felhasználás: 6,3…9 kg/100 km (12 méteres szólóbusz, ~20…23 liter gázolaj energiatartalmával ekvivalens), és < 9 kg/100 km csuklósbuszok esetén (~30 liter gázolaj energiatartalmával egyező). A régiónkban tartott tesztsorozat összesített átlagfogyasztása 5,7 kg/100 km volt. A környezeti hőmérséklet üzemanyag-felhasználásra gyakorolt hatása: ±1..2 kg / ±15…20%. A célkitűzést elérve 90%-ra növekedett a rendelkezésre állás, egyes felhasználási helyeken 99%-ot értek el. Az állásidőket jellemzően mechanikai és HVAC-rendszer meghibásodásai növelik.


Csökkentek a járművek beszerzési költségei, noha a flottaméretnek jelentős hatása van a darabárra: a 2009-es CHIC-projektben a buszok ára 1,2…1,6 millió € körül mozgott, a JIVE2-ben 2020-ra 625 000 € volt a célkitűzés, míg 2023-ra 500 000 €, előbbit sikerült teljesíteni. Felhasználás, gazdaságos üzemeltetés és teljes birtoklási költség (TCO) tekintetében a magas hatótávot megkövetelő viszonylatok kiszolgálására ideálisak.




Összegző tapasztalatok:


  • szoros együttműködés szükséges az üzemeltető és a járműgyártó között,

  • rendszeres tapasztalatcsere a tesztüzemek és szervezetek között,

  • kommunikáció kezdeményezés a buszgyártók és a töltőállomás-üzemeltetők között,

  • technikai támogatás a kezdeti időszakban és kritikus cserealkatrészek raktáron tartása,

  • rendszeres kommunikáció szüksége gyártók és hatóságok között.

Hogyan tovább? JIVE felhasználói csoportok féléves találkozója (üzemeltetési tapasztalatok cseréje, ismertetése, értékelése közlekedési cégek szempontjából, valamint egy felmérés készítése a csuklós, és távolsági üzemanyagcellás buszok keresletéről, szükségéről az összes európai tagállam bevonásával; e közzététele 2024 májusában várható.


Az előadásban nem esett szó a viszonylag rövid időn belül a technológiától elfordult Pau városáról, a megsemmisült töltőállomás és költségvonzata miatt szanált flottáról Wiesbadenben, 51 buszos visszamondott rendelésről Montpellierben, továbbá Duisburgról, ahol egy nyilvánosság elött titkolt tanulmány alapján írtak ki tendert száz üzemanyagcellás buszra.

***

 

Debreceni üzemeltetési tapasztalatok – Solaris Urbino 12 Hydrogen


Január 5-én kezdte mindennapos futását, és február 1-jéig közlekedik helyi viszonylatokon. Eddigi legkisebb napi futásteljesítménye 59 km (január 9.), legnagyobb 170 km (január 11.), fokozatosan növelik a napi megtett távot 200 km-ig. Elméleti hatótáv 400…450 km, a mobil tartályok alacsonyabb nyomása (200 bar) miatt azonban csak 56…58%-osan lehet feltölteni, így 200 km-t képes futni. Az átlagfogyasztás hozza a gyártó által kommunikált értéket (9,5 kg/100 km). A jármű egy 2019-es évjáratú darab, mely 2022-ben futott az 576/578-as viszonylatokon.



***

 

Caetano H2 City Gold tesztüzem kezdete


Előkészítés zajlott december közepétől, kétnapos futásteszt utasok nélkül változó útvonalon, több sofőrrel, utántöltés próbája. Január 9-én került a Volánbuszhoz a jármű, további tesztek alatt futott négyszáz kilométert követően az átlagfogyasztás ~7,3 kg/100 km. Január 22-én kezdi utasszállítását a 689/691-es viszonylaton körülbelül félévre, napi fordája kb. 250 km. Utántöltés napközben történik 12:30 – 13:00 között 350 baros nyomásszinten. A rendezvény zárásaként e busz fedélzetén meg lehetett tekinteni a töltőállomást és az utántöltés menetét. A jármű 2021-es évjáratú, eddig Dániában közlekedett.

CaetanoBus H2 City Gold.

 

 




Források és felhasznált irodalom:



[1] H2 – Hidrogén hírlevél (Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület hírlevele, 2021/2. – július) PDF


[2] Bernd Heid, Alma Sator, Maurits Waardenburg, Markus Wilthaner: Five charts on hydrogen’s role in a net-zero future (McKinsey, első közzététel: 2022. október 25., hozzáférés: 2024. január 21.)

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page