• Sonfalvi Aron

NABI gyári fotók

Frissítve: 2020. nov 16.


A NABI – még Ikarusos hagyományokra építve – az Excelt és a 700SE-t számos helyen beállította egy-egy fotóra Budapesten (tekintve hogy a BKV/volántársaságok részére is terveztek eladni a típusból, utóbbi meg is valósult). Az amerikai (illetve nagy-britanniai) piacra készült példányokat pedig autentikusan a leendő szolgálati helyen (vagy annak környékén) örökítették meg. A fotók között vegyesen találhatók kifejezetten promóciós céllal készült képek (a zöld-kék keretesek, vagy épp az Excel-ről készültek) – ezek hagyományos képeslapok, a hátoldalukon a megszokott felosztással, bélyeghellyel, etc.


Akad viszont számos kép, mely gyári fotónak mondható (gyári alkalmazott készítette, „belsős” célokra), azonban ezek közül néhány kevésbé megkomponált – de annál érdekesebb. A készítők kilétéről nincs bővebb információm. Kronológiai sorrendben haladva tekinthetők meg a fotók.

1998 májusa, egy 40LFW útnak indítása előtti percek láthatók. A busz a Citizens Area Transit (Las Vegas) cég megrendelésére készült.


1999. május 15., 40CP2LFW, azaz (vélhetően) a második prototípus kompozit busz az annistoni üzem területén. (A P1-es a piros példány.) Baloldalon meg egy belógó cipőorr, mint “photobombing”.


2000. március 20. Az egyik Metropolitan Transit Authority (Los Angeles) részére készült 40LFW CNG (040.08) autóbusz, még matricázását megelőzően. 


A fentebbi kép “folytatása”: immáron forgalomban az egyik MetroRapid-os 40LFW CNG (040.08). Autentikus kép Santa Monica városrészből, csak a balszélen lévő oszlop ne lenne a képen…


2000-es évjáratú Ikarus 436.09, azaz NABI 60SFW az RTD Denver kötelékében. Ugyanezen buszról egy rövid videó itt.

Két NABI-Optare M920 Solo beállított fotózáson. A buszok az American Eagle légitársaság megrendelésére készültek 2000-ben, shuttlebus-rendszerben közlekedtek a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren. 


Néhány ezerrel kilométerrel arrébb ugorva: 2000-es évjáratú NABI-Optare M920 Solo a FirstKernow társaság színeiben Padstow-ban, átadása után nem sokkal.


Vissza Észak-Amerikába: 2003-as évjáratú, LNG-üzemű 45C-LFW  (45C.01) a Metro Valley társaság részére, Phoenix helyi járataira egy kis reklámfotózáson…


…és ugyanaz a busz, ugyancsak egy fotómegállás alkalmával.


2003-as évjáratú, azonosítója szerint az első 60LFW a Chicago Transit Authority (CTA) részére.  Az összes kép közül abszolút kedvenc a Paint-tel kiretusált útburkolat miatt.


És akkor egy hazai is: a prototípus 700SE a Lánchídon 2003-ban. Tavaszi/nyár eleji korareggeli kép lehet a fények alapján, kár, hogy kicsit árnyékos a busz oldala.


Excel a Citadellán – fekete-fehér, 2003. Tök jó kompozíció, csak a jobb alsó sarokban megbújó kis árusítóbódét nem értem.


Excel a Citadellán, színes, kivágott, 2003. Az előző kép kurtított változata.


Éjszakai Excel a Pesti alsó rakpart Kossuth téri felhajtójának “helytelen” sávjában, valamikor 2003-ban. Utólag montírozott (?), a fotózás helyszínéhez legközelebb közlekedő 15-ös járatkiírással.


Excel a Ferenciek terén. Az egyes színrétegek sajnos nyomtatáskor kicsit elcsúsztak. A járatkiírást nézve elbizonytalanodtam, hogy montírozás-e az előző (15-ös) vagy éppen a Citadellás kiírás…#magyarbuszgyártás #NABI60LFW #bus #NABIfotók #buszok #gyárifotók #NABIkompozit #NABI700SE #busz #NABI45CLFW #magyarautóbuszgyártás #NABI #NABIExcel #NABIgyárifotók #autóbusz #NorthAmericanBusIndustry #NABI40LFW #NABI60SFW #magyarbusz

23 megtekintés0 hozzászólás

Feliratkozás

A megadott e-mail címre értesítést küldünk, amint új írás jelent meg.

 RSS feed

© 2021 BusWorld blog 2.0