top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Telipiros G&S | 363

Frissítve: 2020. nov. 17.

A hasonló beavatkozást kapott GST12-es elkészültéről publikált bejegyzés végén már megpendítettem, hogy készülget az első középjavított használt csuklós troli is, noha ott szeptember végét írtam elkészülésének időpontjaként, ám vélhetően az üzemegység humánerőforrás-leterheltsége miatt csupán nem rég, november végére készült el a 363-as. A második (361) pedig szintén már készül (pillanatnyi állapotáról nem tudok bővebbet), ezt Szegeden vázjavították az SzKT Kft-nél, majd ezt követően került Budapestre végszerelésre.


A tizennégy + egy troli érkezésükkor a VJSz Kft-hez került, de ott csupán kilakatolták a karosszéria kritikus helyeit (+ minimálisan szükséges vázjavítás), az ajtóvezérlést honosították (ehhez kapcsolódóan a műszerasztal/kezelőszervek megváltoztak/átalakultak), és átfényezték fehér-pirosra (illetve a balesetesnél [#364] ennél nagyobb volt a beavatkozás mértéke). Az utastér lényegében érintetlenül maradt – illetve úgy került hazai forgalomba, ahogy megérkezett (kivéve, hogy leszedték a külhoni matricákat és hazaikat tettek fel + takarítás). Egyszóval ez a nagyobb beavatkozás időszerű volt (az érkezésük pillanatától kezdve), illetve miután a Solaris-ok opciójának lehívására pillanatnyilag igen csekély valószínűség mutatkozik, hatványozottan is szükségszerű volt.



Hazai forgalomba állítását követően - 2013. március.


A műszaki tartalmát illetőleg minden a régi, ez is egy középjavítás csupán, mely nem foglalja magában például az aggregát generálozását (felújítását) vagy más, hajtáslánccal kapcsolatos nagyobb beavatkozást. Viszont legalább a nehézkesen kezelhető és „régimódi”, kézzel kipakolható rámpát felszámolták, és helyette a jól ismert, Hübner-féle kihajtható rámpa került a második ajtóhoz.

A kézzel kipakolós rámpa egy másikban.


A kihajtható a 363-asban.


Amint a bevezetőben írtam, az első üzemnapja november 24-én volt. Pontosabban első üzemórái, ugyanis délutánra már a telephelyen pihent, mert kádgörbe.


Ez a fizikai tartalommal bíró – mókás elnevezésű – diagram azt hivatott reprezentálni, hogy egy műszaki berendezés/termék bejáratási időszakában nagyjából annyira megbízható, mint miután ledolgozta a tervezett élettartamát, és továbbra is üzemeltetik. Vagy másképp: a meghibásodások valószínűségét mutatja az idő haladtával [1]. Természetesen a középjavítás során számos olyan, kritikus kopó-forgó alkatrészek cseréjére is sor kerül(hetet)t, melyek esetleges gyengébb minősége okozhatja ezt a nagyobb meghibásodási hajlamot pillanatnyilag - innen a kezdeti, nagyobb meghibásodási szakaszban haladás ("gyermekbetegségek") – mintha egy új jármű lenne a vizsgálat alanya. Gépkocsik esetén ez a "bejáratás" 500-1 000 km megtétele (és a jelentkező problémák elhárítása) után tekinthető befejezettnek és léphetünk át a normál üzem szakaszába.


Az utastér viszont a legkellemesebb (pozitív) csalódás volt az egész járművet illetően. A gyári, sötétbarna, és összességében is sötét tónusú beltéri dekoritok mind fehérek lettek (illetve márványmintásak), amivel értelemszerűen sokkal világosabb és tágasabbnak hat a húszéves troli. Már csak az ülések háttámlájára lehet panasz: ezeket látszólag csak lemosták, maradtak helyenként ütött-kopottak. De az utastér összképe - ha pontozni kellene - 8/10.

A vezetőfülke, új kormánykerékkel.


És a másodpilóta helye a jobbegyben.


Kívülről jól néz ki – annak ellenére, hogy a „kocka MAN-ekért” sosem rajongtam, egy guruló téglatest, németesen funkcionalista. A telipiros mértékrendekkel jobban fest ezen, mint a korábbi fehér-piros. Viszont a homlokfali hatalmas ezüst "csík" tökéletes életszerű példa arra, amit a fényezési tervek kapcsán írtam: nem lehet maradéktalanul átültetni egyik járműformáról a másikra kompromisszumok nélkül egy színtervet. Itt jelesül a csuklós Solaris-ok kinézetét "mentették át" egy az egyben. Ezen a típuson viszont ez a hatalmas ezüst rész az elején nem összemérhető a Solaris-ok vékonyka csíkjával.

És én igazán nem akarok lovagolni a hivatalos arculaton, de ezen a darabon nem sikerült következetesen matricákat (f)elhelyezni. 


Forrás:


[1] dr. Pokorádi László: Karbantartás elmélet (elektronikus tansegédlet, Debrecen, 2002.)



#trolibusz #Graf&Stift_troli #troli


251 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page