top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Alternatívák egyszínűségre

Frissítve: 2020. nov. 17.

A hivatalos (?) állásfoglalás szerint részben a modernitás/korral haladás, részben pedig a raktáron tartott festék mennyiségének csökkentése végett döntöttek az 1, azaz egy szín mellett. Ezt mégsem sikerült teljes egészében megtartani: elég csak a Volvo 7700-asokra gondolni: a lámpafészek fekete (futott egy anélkül, de nem hagyták inkább úgy). Ugyan nem nagy felület, de mégis, így már ugyanúgy két színnek kell lennie raktáron. Sőt, a magas padlós járművek kifuttatásáig négy szín minimum raktáron kell legyen az egyes divízióknál – az alvállalkozókra most nem gondolva.


De ha már van négy szín – még „egy-két” évig biztosan – és nem sikerült semmi egyedit belevinni (a matricázáson kívül), arra gondoltam, készítek pár elképzelést, amolyan „ilyen is lehetett volna”. Több típuson mutatok be eltérő terveket, lehetőleg kihasználva az adott típus formatervét. Emiatt mondjuk maradéktalanul nem átültethetőek a manapság korántsem homogénnek nevezhető flottára.


Az új szín bejelentésekor sokan kifogásolták, hogy a régi(ek)re emlékeztetvén semmi nem maradt meg. A korábbi színváltásoknál (csíkos ezüst + kék [Ik180, Ik630, etc.] után szürke + kék [Ik200]) azért volt egyfajta „fejlődés”, vagy átmenet-szerűség, és az előző még nyomokban felismerhető volt. Ebben a folytatólagos szellemiségben készültek a lenti retusálások. De a mai, nem "tisztán téglatest" formájú buszoknál azért a szigorú vízszintes osztásokat (körbe a karosszérián végig) próbáltam elkerülni.


Az égkékkel úgy különösebb fenntartásom vagy ellenszenvem nincsen egyébként, bár megjegyezném, hogy a hőn hirdetett egyedi színt korántsem mi találtuk fel, hiszen több másik európai vállalat már használja (meglehetősen hasonló pl. München, Zágráb, Wilhelmshaven, WuppertalMilánó [és úgy az olasz helyközi buszok], ezeken felül nem európai példának tbiliszi). Mitöbb, sok típust jelentősen fiatalít optikailag a világosabb árnyalat – elég csak a LYR-131-re, vagy a nijmegeni A300-asokra visszagondolni, mennyire nem állt jól nekik (szerintem) a majd' ötvenéves színösszeállítás.


A következőkben a barnaköpenyes (egyszerűbb vagy ortodox, netán földhözragadt) megoldásoktól kezdve a hazai viszonylatban unortodox fényezési lehetőségek – a teljesség igénye nélkül – kerülnek demonstrálásra, a nagyobb darabszámban előforduló, égkék fényezést kapott típusokon, itt-ott némi kommentárral kiegészítve.


Szolid PKD

Csak semmi sok a sötétkékből, és kihasználva a homlokfali íveket.


Hokibotos 412

Az egykori Pannon & Gemenc Volán "hokibotos" színcsíkját továbbgondolva ültettem át a három színnel egy 412-esre. Az Ikarus hasonló mintákat használt gyári és/vagy bemutató darabokon, de ennek ellenére sem tartom elavultnak vagy elcsépeltnek.

Kisebb sérüléseknél (karosszéria alsó részei) egy szín elég a javításkori fényezésre. Dehát ugye a gyári fényezésnél "elborultabb" nem volt ezeken - már ami a sérülésjavítást illeti. Egyedinek egyedi volt, és impozáns is.


Barnakékköpenyes C1

"Minél többet konzerváljunk a régiből" jeligével - és persze itt is kihasználva a formai adottságokat - ez nem kifejezetten kihívó vagy megmozgató így.


Visszafogott 7900-as

A Volvo 7900-asnak a homlokfalán található sok osztás miatt igen sokféle színterv áll jól ennek, ám mégis egy egyszerűbb, ugyanakkor a jelenleg mértéktelenül puritán homlokfalat feldobja. És persze a megrendeléskor elmaradt feketítést is megkapta. Az égkékség mértékére pedig nem lehet szava az ez iránt rajongóknak.

Matricák nélkül sem "unalmas" az eleje.


De legyen itt matricákkal is.


Kétharmad világoskék 7700-as

A 7700-as sem rossz kiindulási alap, itt az "utánfutó" ablakai fölé bevitt feketítést használtam a sötétkék átmenetének, azzal párhuzamosan törik meg hátrafelé. Nem hivalkodó, visszafogott, ezen a típuson kifejezetten el tudnám ezt képzelni így szívesen látnám.


Tisza Volán-utánérzésű Conecto

A korábbi szürkéhez viszont sosem rajongtam kifejezetten, ezért itt inkább elmentem a világosabb (de még nem fehér) tartományokba - ezt kapta meg sáv formájában alul. Itt a két régi fényezés között fut végig az új világoskék, a klíma tetőegységei pedig a hőelnyelés-tényező kedvező értéke miatt természetesen fehérek. Ez egy ilyen racionális, fiktív világ.


Csíkos "newA" belga

A Van Hool-nál az alsó övvonalban futó süllyesztést bűnnek éreztem nem kihasználni, így jött létre a csíkos, nyomokban világoskéket is tartalmazó darab. 


Unortodox C2G

Itt is csak éltem a homlokfali ívek és süllyesztések egyik adta lehetőségével a sok közül. Összefolyva ötvözi a régi és új árnyalatait a kéknek. Viszont több szürkét szerettem volna bele, így a klímák is azt kaptak. 


Színidomos Lion's City

A rendkívül innovatív formatervvel bíró MAN-nel voltam leginkább gondban, ugyanis olyan osztásai vannak a homlokfalon, hogy könnyen át lehet esni vele egy Fiat Multipla-szindrómába. A kaposváriak szürke "lámpafészke" is olyan kissé, mintha alapozózva lenne csak, a miskolciaké sem az igazi valahogy. Az oldalai pedig semmi jó osztást nem adnak szinte. Így lett hát színes négyszöges.


Vertikális Van Hool

Csak azért sem éltem a szinte kizárólag vízszintes osztásokkal bíró lehetőségekkel, hanem inkább kicsit a TPF Fribourg színtervéből ötletet merítve született meg a vén Van Hool új külseje. Így legalább a fekete tüzelőanyag-betöltőnyílás nem szúr annyira szemet, mint a jelenlegi kinézetében. Újabb unortodox opció.


Hullámos M108d

A bejegyzés elején szereplő - csak V127 néven futó - darabnál méltatlanul mellőztem minden fantáziát. Itt már bőven kezdjük elhagyni a valóság ingoványos talaját, felmerül az ésszerűtlenség kérdése is (javítása körülményes lenne egy ilyen fényezésnek), de benne van a korszakok közti átmenet mindenképpen.


Kétkék eModulo + zöld csíkok

Az újdonsült elektromos midi kapott egy sötétkék hullámot az alsó felére, ezzel kismértékben a siófoki helyi járatok színtervére ütve. A zöld csíkok pedig – ha úgy tetszik – az 1994-ben a 405/415/435-ösökre is felkent három sráf mintegy újkori megjelenése.





 Köszönöm Mindenkinek, aki kinyilvánította a véleményét - illetve annak is, aki nem - a szavazás nyertese a "Kétharmad világoskék 7700" lett

720 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page