top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Gräf & Stift trolik landolása

Frissítve: 2020. nov. 18.

A trolibuszokat egy holland teherfuvarozó cég szállította Budapestre (a kamionsofőr nem is lehetett volna hollandabb, amikor kiszállt a fülkéből fapapucsban), egészen pontosan a mátyásföldi Ikarus-ba, ahol leemelték a járműveket az félpótkocsi(k)ról.

Ezt követően a BKV Zrt. vontatójával a VJSz Kft. Fehér úti telepére kerültek átszállításra, ahol elvégezték a honosítást rajtuk. Az utastérhez kinézetéhez szinte egyáltalán nem nyúltak, ami mégis változott: indításjelző és leszállási szándék-visszajelző került telepítésre.



Külsőleg egy kiadós lakatolás ráfért egyikre-másikra, ugyanis az életkoruk már itt-ott nyomot hagyott a lemezelésen – 1993/1994-es gyártási év van az adattábláikra ütve. A fényezési munkálatokat pedig egyes darabok esetében a Nova Busz Kft. végezte el. A honosítás 2011/2012-ben zajlott le, illetve mivel az egyik trolibuszt gazdasági totálkárosan vásárolta meg a cég (balesetet szenvedett előző helyén) jelképes összegért, annak a szolgálatba állása még több időt vett igénybe - 2014 év elején szállított először utasokat.


Az első két elkészült troli még – igényes módon – dísztárcsákkal felszerelve gurult ki utasokat szállítani, ám ezeket „szerencsére” hamar eltüntették róluk, és a továbbiakban már enélkül jártak (illetve járnak). A 2012-es trolis nyílt nap alkalmából pedig az egyik ideiglenesen lángcsóva-matricát is kapott az oldalára.

A gépészete megegyezik a hasonló korú Ikarus 435.81-esekével (Kiepe vezérlés, Alstom háromfázisú hajtómotor, mely a B-tengelyt forgatja), így ebben a tekintetben a karbantartása már nem teljesen idegen. Ezenfelül a C-tengelyt egy 1 600 ccm-es, 45 kW-os dízelaggregáttal lehet forgásra bírni, ha műszaki hiba vagy áramszünet adódna (a csekély mérete és teljesítménye miatt utasszállításra nem alkalmas önjáró-üzemben). A jármű kialakítása részben alacsonypadlós (első-második ajtó között), hátul már egy lépcsőfok megtétele szükséges az utastérbe jutáshoz.


Ezzel a trolibusz-ágazatban is felbukkantak az első használt járművek, mely - tekintve, hogy ezek voltak az első (sajnos csak részben) alacsony padlós csuklós trolibuszok egészen 2015. november 16-ig - fontos és halaszthatatlan lépés volt. A vételezésükkor (2010) még nem volt kilátásban sem új trolibusz vásárlása, mely azóta szerencsére változott. 


Manapság nem a legüzembiztosabbnak kikiáltott gépek, de elengedhetetlen részei a jármű-kiadásnak, így egyik közülük egy átfogóbb felújítás alatt van éppen.





151 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page