top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Ikarus 412-esek Székelyudvarhelyen

Frissítve: 2022. okt. 16.

A rendszerváltást követően nagy mennyiségben kerültek korábban volános és BKV-s Ikarusok is Romániába. Még bőven volt a buszokban egy fél (helyi értelmezésben esetenként akár egész) újabb életciklus, a kétezres évek közepén pedig a nagyobb városokban bőséggel közlekedtek egykoron hazai 200-asok. Az évek előrehaladtával aztán a BKV inkább „megtartotta” a 260-asait és 280-asait. Továbbá Románia is csatlakozott az Európai Unióhoz, s nem voltak restek különféle támogatási forrásokat lehívni új autóbuszok vásárlására.


Ezért is volt meglepő a hír első hallásra, hogy 3+1 darab 412-est „jelképes áron” eladnak a székelyföldi város részére. Három darab forgalmi kocsi lesz közülük, és egy darabot már eleve alkatrésznek szánnak (noha ez is saját lábán jut új helyére). A négy autóbusz korábbi hazai rendszáma: BPI-017, BPI-024, BPI-042, BPI-044; a 024-es lesz ezek közül az alkatrészjármű. A másik három autóbuszt az elmúlt hónapokban a Kelenföldi üzemegység berkein belül középjavításnak vetették alá, így megújult az utastér, vázszerkezetileg szükséges javításokat, valamint gépészeti beavatkozásokat végeztek rajtuk. A négy busz égkék fényezésben hagyta el az országot, a budapesti arculati elemek nélkül.


Archív felvételek az eladásra szánt buszokról. 


A kontingens június 20-án hagyta el az 1999 óta honos szolgálati városát. Az új helyükön (várhatóan) iskolabuszokként fogják használni őket.

Az eseménnyel kapcsolatban megkerestem további kérdésekkel és pontosításokkal a lebonyolító Fővárosi Önkormányzatot, azonban a hír közzétételéig nem reagáltak levelemre. Amint érkezik válasz, frissítem a cikket.


Frissítés [2019.06.25]


A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása (változtatás nélkül közölve):

"Budapest és Székelyudvarhely 2016 évben kötött testvérvárosi megállapodást, melynek keretében a felek többek között szorgalmazzák a városüzemeltetés és gazdálkodás különböző területein történő tapasztalatcserét, elősegítik az egyes intézmények közötti együttműködést és hozzájárulnak a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez.

Az erdélyi város a fentiekkel összhangban kérte a főváros támogatását a székelyudvarhelyi tömegközlekedés fejlesztése érdekében, használt, felújított autóbuszok beszerzéséhez. A Fővárosi Közgyűlés 2018. november 14-i ülésén döntött arról, hogy 15 millió forinttal támogatja Székelyudvarhely város önkormányzatát a nevezett cél elérésében és a szükséges előirányzatot költségvetésében biztosítja.

A rendelkezésre bocsátott támogatási összegből a város – a közösségi közlekedést működtető gazdasági társasága útján – használt (selejtezést megelőző időszakhoz közeledő korú és állapotú) és így alacsony értéket képviselő járműveket vásárolt a BKV Zrt.-től, amelyeket a cég felújítás után átadott a támogatott részére."



Frissítés [2021.10.31.]


A buszokat megérkezésük óta nem használták menetrendszerűen. Bővebben itt olvashat róluk.


Frissítés [2022.09.04.]


Az önkormányzati Urbana Rt. üzemeltetésében forgalomba áll három busz a helyi járaton. Bővebben és forrás itt.


Frissítés [2022.10.16.]


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page