top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Kísérleti Ikarus 280-as trolik gyári fotókon

Frissítve: 2022. aug. 28.

A Ganz Villamossági Zrt. egyik költözésekor a selejtezett tárgyak között heverő képek az elmúlt években vándoroltak kézről-kézre, míg végül kikötöttek nálam. Az internet nem bővelkedik képekben a kísérleti 280-as trolikról, és az alábbi fotókat eddig még nem láttam közkinccsé téve. A képek készítőjét nem tudtam kideríteni, de amennyiben Ön sajátjának érzi valamelyiket, jelezze!


Az első szereplő az első Ganz elektronikás troli 1980-ból, vélhetően a képek is abban az évben készülhettek. Az elsőn egyből a PR legjavába: hosszú évekig bevett hely volt az Ikarusok fotózására. A háttérben némi dízeles referencia szaladgál…

Már-már pirosba hajló narancssárga troli PR-fotózása. A nagy látószögű objektív tetten érhető: lásd a jobb szélen a háromágú villanypózna hajlását és a jobb felső sarokban behajló lámpatesteket. A 39 kW-os benzinmotorjának (!) köszönhetően önerőből állhatott be a térre.A második és harmadik kép feltételezem a Kőbányai garázsban készült, látszólag éppen egy mérést végezhettek vele. (Lásd a vezetéket az első ablak és az 'A' tengely között.)

Egy szögből...


...és néhány lépéssel balra.


Ez a darab végül 1984 – 1992 között Szegeden futott. 1996-ban úgy volt, hogy elbontották, azonban 2011-ben megtalálták Szeged környékén egy mezőn.


A második a T4-es, később szintén Szegeden futott fehér-piros példány 1979-ből, Kiepe elektronikával. 1984-ig közlekedett a városban, majd 1992-ben szétvágták. Bővebben itt olvashat róla.

A BNV főbejáratánál a 280.T4-es, 1979-ben vagy 1980-ban.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page