top of page
  • bajszgabor

Egy elfeledett autóbusz fényezési minta

Frissítve: márc. 15.

Ezúttal nem egy hosszú tanulmányt teszek le az olvasó elé, csak egy szinte már feledésbe merült autóbusz fényezési mintára szeretném felhívni a figyelmet régi fotókkal illusztrálva a témát. Ez pedig nem más, mint az AKÖV/MÁVAUT vidéki, helyijárati fényezése.


Ha a MÁVAUT fényezéséről beszélünk, mindenkinek az évtizedeken át alkalmazott MÁVAUT-szürke jut az eszébe. Ezt használták már a múlt század ’30-as éveiben is, illetve vidéken ez terjedt el általánosságban a háború utáni időben is. Szürkék voltak a vidéki AKÖV-ök és a budapesti MÁVAUT helyközi és távolsági autóbuszai egyaránt, valamint a meginduló vidéki helyi járatok buszai is (a többféle színben is futó pl. IK 55-ös távolsági kocsik fényezését most nem keverném ide, csak a nagy általánosságról beszélek). Azokban a vidéki városokban, ahol tanácsi vállalatok látták el a helyijárati buszközlekedést a ’60-as évek elején (Miskolc, Pécs, Szeged), ott a budapestihez hasonló kék-ezüst buszok szaladgáltak. Ettől eltérő esetet akkor láthattak a kortársak, ha valahol külföldi exportból visszamaradt buszokat állítottak forgalomba. Így közlekedhettek rövid ideig a FAÜ vagy az SzKV állományába pl. piros IK 60-asok is.


Ebben a viszonylag egységes képben az ’50-es évek legvégén némi változás állt be. 1959-ben megjelentek a vidéki városokban is az IKARUS gyár új, városi autóbuszai, az IK 620-asok. És ami a legfurcsább, ezeken a buszokon az ablakvonal felett ugyanaz a vajszínű (nem fehér!) festés volt látható, mint a többi akövös/mávautos társukon, de az ablakvonal alatt, az oldaluk, a homlok- és hátfaluk világoskék színben pompázott. Hogy mi volt az ok, azt csak találgathatom. Talán illetékes helyen valaki úgy döntött, hogy ilyen módon az utasok számára is könnyű lesz a jövőben megkülönböztetni a városi buszokat az egyéb járatoktól. Vagy egyszerűen csak megtetszett egy exportra szánt buszon ez a fényezés egy döntéshozónak. Esetleg az elvtársak ezzel a kék színnel kívánták mindenki számára nyilvánvalóan kiemelni az új járműveket a régiek szürke tömegből, mint a népnek nyújtott sok jótéteményük egyikét. (Kellettek a rendszernek a pozitív dolgok, hiszen az ország még a forradalom utáni megtorlás időszakát élte.) Mindenesetre ettől kezdve ez lett a MÁVAUT hivatalos helyi járati fényezése. Az új 620-asok a gyárból így kerültek a vidéki városok utcáira.


A buszok külső jegyei alapján – melyek időrendbeli változásait ifj. Vitányi Iván nagyon szépen összegyűjtötte – feltételezem, hogy az 1959 és 1962. között érkezett IK 620-asok viselték ezt a fényezési mintát (a sárvédők kerékjárati íve lapított, csepp alakú indexlámpák). Különböző fórumokon (itt elsősorban az Index Fórumra gondolok) felmerült, hogy futottak ilyen színezésben IK 60-asok és talán néhány háromajtós IK 66-os is. Ezek lehettek persze utólagos átfényezések is. Magam ez ügyben az általam fellelt fotókra - amiken kivétel nélkül 620-asok illetve ezekkel kapcsolt ÁMG-pótkocsik láthatók – illetve Takács László közléseire hagyatkozom.


A megjelenése mellett számomra az különösen érdekes még ebben a fényezési mintában, hogy néhány év után szinte nyomtalanul el is tűnt. Ennek valószínűleg szintén nem a világoskék festék kis mennyiségben való elérhetősége volt az oka. Gyanús, hogy a döntéshez inkább az AKÖV-ök járműgazdálkodása vezetett. Vidéken a ’60-as évek elején ugyanis alapvetően azt indítottak a járatokon, amit éppen sikerült, ami éppen kéznél volt. Így aztán nem volt szokatlan, hogy a helyi járaton is egyajtós távolsági kocsi érkezett, ha adott időpontban csak azt tudták rá kiadni. Ugyanennek a fordítottja is megtörténhetett, vagyis hogy a városi kocsi szaladt ki falura, rosszabb esetben távolabbra is. Erről a gyakorlatról panaszos levelek és újságcikkek sokasága tanúskodik. Nem csoda, hogy néhány év után belátták, bár kívánatos lenne, de az adott körülmények között nincs létjogosultsága a külön, városi fényezésnek. Lehetetlen volt ugyanis annak biztosítása, hogy a helyi járatokon csak ezek a kék buszok közlekedjenek, illetve hogy adott esetben ezek a kék buszok ne menjenek vidéki járatokra. Így 1964-től kezdődően fokozatosan beszürkültek az addigi kék 620-asok. Kb. két év alatt teljesen eltűnt ez a fajta színezés.


Viszonylag sokáig megmaradtak a kék 620-asok Kecskeméten. Érdekesség a kiskunfélegyházi tanácsi vállalat egydarabos flottája, ami egy ilyen világoskék IK 620-as volt. Összességében tehát volt egy bő fél évtized, amikor a vidéki helyi járatokon ilyen világoskék autóbuszokkal is lehetett találkozni országszerte Zalaegerszegtől Nyíregyházáig és Salgótarjántól Békéscsabáig. Illetve egy csavar a történetben az is, hogy akár Budapesten is előfordulhattak ilyen világoskék 620-asok rövid ideig (az átfényezésükig) FAÜ állományában, amikor 1963. elején a MÁVAUT-tól átvettek néhány ilyen típusú kocsit. E tekintetben még Miskolc is felmerülhet, hiszen ott is kerültek korábbi AKÖV-ös 620-asok az MKV-hoz.


És akkor következzenek a képek. (Előre is elnézést kérek, mert már nem tudom valamennyinek az eredetét, hosszú-hosszú évekkel ezelőtt kerültek hozzám, de talán senki sem bánja így csokorba gyűjtve látni őket.)






  1. kép - Itt Békéscsabán kanyarodik a Szabadság térről az Andrássy útra egy korai IK 620-as.



2. kép - Folytassuk az egri AKÖV-telepen, ahol vár mosásra egy szintén korai kék 620-as szürke társai között.

(fortepan.hu 94701)



3. kép - Győrben a Városháza előtt egy ÁMG-pótkocsis kék szerelvény.



4. kép - Itt a győri Kettős Hídról kanyarodik egy kék 620-as a Zechmeister utcába.




5-6. kép - Ezen a két képen a hajdúszoboszlói autóbusz-állomáson látunk kék IK 620-asokat.

(5. kép fortepan.hu 50756)



7. kép - Itt a mosonmagyaróvári Városkapu téren bújik meg egy kék 620-as a fák mögött.





8-9-10. képek - E három felvételen egész kis kék felvonulást látunk Nyíregyházán az Állomás téren IK 620-asokkal és ÁMG-pótkocsikkal.





11-12-13. kép - Salgótarjánba utaztunk három kép erejéig. Az első kettőn a December 8. téren, míg a harmadikon a Fő téri buszállomáson látunk kék IK 620-asokat.




14. kép - Folytatva a térképen ide-oda ugrálást most Siófokon, a Petőfi sétányon látunk egy kék IK 620-ast.




15-16. képek - Következő megállónk Szekszárdon a Garay tér. Meglehet, mindkettőn ugyanazta kék IK 620-ast látjuk.



17. kép - Szombathelyre érkeztünk, az Ady téri buszállomásra, ahol egy árva, kék 620-ast látunk.



18. kép - Itt Tiszaújvárosban a Lórántffy Zsuzsanna utcában láthatunk egy kék IK 620-ast.

(fortepan.hu 28920)



19. kép - Országjárásunk utolsó állomásaként Zalaegerszegre repültünk gondolatban, ahol épp' a Kazinczy térről kanyarodik a vasútállomás felé egy kék IK 620-as.


A végére hadd tegyek ide egy kakukktojást Debrecenből. Ezen a felvételen ugyanis könnyen lehet, hogy egy exportból visszamaradt, piros IK 620-as látható. 1963-ban egyetlen darab 620-as érkezett a 6. sz. AKÖV-höz, a GA 69-97-es. Nem lennék meglepve, ha ezt a kocsit látnánk a felvételen, de hangsúlyozom, ez csak feltevés.



20. kép - Egy piros IK 620-as a debreceni Piac utcában.


Bajsz Gábor - 2024.03.12.


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page