top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Árpád híd autóbusz-állomás

Frissítve: 2022. ápr. 12.

A Volánbusz Zrt. október végén kihelyezett közleményben értesítette az utazóközönséget – a mintegy féléve ismert és évek óta tervben lévő – Árpád hídi autóbusz-állomás átépítésről. A jelenlegi formájában lebontják 29 évnyi fennállás után, és a létesítendő irodaház „alatt” (hasonlóan a KÖKI Terminálnál látott megoldáshoz) lesz az új autóbusz-állomás.


A projekt szeptember végén kezdődött el látványosan is: az egykori bútoráruház épületét bontani kezdték, majd miután egyenlővé tették a földdel, az autóbusz-állomás a soron következő. A leendő irodaház ugyanis mindkét telket „igényli” méretéből fakadóan. Az autóbusz-állomás november 7-étől átköltözik az Árboc utcába, az építés idejéig ott lehet majd felszállni az innen induló járatokra. Illetve új tároló területet alakítottak ki a szemközti üres telken.

Az új busztároló.


A létesítmény 1986-ban készült el. Átadásával ide kerültek a megszűnő Bulcsú utcai és Bécsi úti állomás járatai, kiegészítve néhány Engels téri és újpesti járattal [1]. Napjainkban innen szolgálják ki Budapest észak-nyugati agglomerációs településeit, illetve tovább haladva Dorog és Esztergom térségét is. Méreteit tekintve elbontása előtti időkben már túlméretezett volt a forgalomnak, számos járat át- (vissza-) került Újpestre.


Legutóbbi nagyobb volumenű feladata a buszállomásnak a 2-es vasútvonal pótlásának lebonyolítása volt, a pótlóbuszok innen indultak és ide érkeztek. Pár évvel korábban (2008 tájékán) néhány járattal még tovább kurtították az állomás feladatkörét: a 872-es, a 880-as, a 882-es, és a 893-as járatok átkerültek Újpest-Városkapuhoz, valamint a Budapest-Balassagyarmat-Salgótarján járat is.

"Eltüntetett" feliratok az egykori Budapest-Balassagyarmat-Salgótarján járat indulási helyéről, azóta az ELMŰ szerződéses járat indult a 9-es kocsiállásról.


Természetesen szórólappal is tudatták a változások okát, jellegét és a megváltozott felszállási rendet is ismertették.

Aki felismeri, hogy melyik autóbusz-állomáson készült a brosúrán szereplő kép, ossza meg velem is egy kommentben!


A buszállomás járműparkjára jellemző volt, hogy általában a friss beszerzések itt álltak munkába először, így volt ez 2002-ben a Conectókkal is, (melyek azóta a Csepel-szigetre kerültek) vagy a legutóbbi "nagy buszos" helyközi beszerzéssel is, az Econell-ekkel.

A buszállomás magaslati felvételen északi irányból körülbelül 2000-ben. Fotó forrása: XIII. kerületi újság.

2002 áprilisa: az Ikarus-ok között egy új Mercedes, háttérben a nem rég megnyílt bútoráruházzal...

...és 2015-ben szinte ugyanonnan, áruház és buszok nélkül.


Azonban az Econell-ek érkezése előtt nem sokkal (2012-ben) egy kisebb járműhiány állt elő, így ismét feltűntek az Ikarus 200-asok a buszállomáson, ahonnan egyébként 2009-2010 tájékán "száműzték" a széria tagjait.

Újra hadra fogtak egy 280-ast és két 260-st az Árpád híd által kiszolgált viszonylatokon.


Amióta a Volánbusz Zrt. is részt vesz a budapesti helyi közlekedés lebonyolításában, azóta a 218-as járaton szolgáló, majd csúcsidőt követően kiálló MAN A21 (Lion’s City) itt töltötte a pihenő idejét. 

Napfürdőző MAN, háttérben egy érkező vonatpótló.


A helykínálat bősége miatt az Újpestre érkező, és onnan induló járatok nagy része a pihenő idejét a pesti hídfő melletti buszállomáson töltötte, így volt ez mind a Nógrád Volán, mind pedig a Vértes Volán buszait illetően.

Egészen 2012-ig szerves (álló) kelléke volt a pályaudvarnak az egykori ELK-790-es rendszámon közlekedő Ikarus 260.32-es, ami utolsó éveiben műhelybuszként szolgált.

A műhelybusz.


A korábban említett hatalmas, kihasználatlan terek (lényegében parkolók) olykor a magánvállalkozók buszainak is pihenő helyként szolgáltak.

Három különlegesebb magán busz a pályaudvarról.


A hely kialakításából fakadóan nagyszerű terep volt olykor buszos sorminták fényképezésére.


A továbbiakban pedig néhány válogatott képpel állítanék emléket az Árpád hídi mindennapoknak.


Néhány felvétel a létesítményről, illetve annak környezetéről, sötétben és világosban:


2001-es videófelvétel a pályaudvarról és a kocsimozgásokról:



Források:


[1] Kameniczky, Vonnák, Dr. Zsigmond: Az Oktogontól a Népligetig. Képes utazás a Volánbusszal. (Budapest, 2017. Volánbusz Zrt. 141.o. 2. bek.)


405 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page