top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A Volánbusz régi-új 260-asai

Frissítve: 2020. nov. 17.

A Volánbusz Zrt. – szemben számos másik volánnal – elsők között vált meg az összes laprugósától, majd a sorban következett lassan (de egyre gyorsulva) az összes 200-as. Ez tetőzött a zsámbéki, váci, veresegyházi, és dél-budai régióba érkezett King Long-okkal 2008-ban, ekkor tényleg szinte mindegyik 260-asát selejtezte a cég, és további alvállalkozói kapacitások bevonásával a csuklós változata az előbbi típusnak szintén drasztikus létszámcsökkenés áldozata lett.


Ugyanakkor a rég óta szakmában dolgozó üzemmérnökök nem akarják megnehezíteni későbbi munkájukat, illetve elkerülik, hogy probléma esetén felülről túl nagy nyomás nehezedjen rájuk: így számos 260-ast például kvázi üzemképesen állítottak félre a telep egy ildomos szegletében a forgalomból ideiglenesen kivonva (rendszámot megtartva) vagy forgalomból véglegesen kivonva (rendszámot leadva). M. Bencétől kért s kapott képeken bemutatva néhányat, még a King Long-ok előtti időből.

Fotók: M. Bence


Nem volt hiábavaló a félretett buszok története: 2012. elején járműhiány lépett fel több üzemegységben (tartalékjármű amúgy is kevés volt, és ha az a kevés is kiesik/tartós bevetésre kerül, nem marad kiadható busz probléma esetén). Így összesen 5 darab – a fentiekben képen látott néggyel együtt még egy – leállított 260-ast újra elővettek, leporoltak, kitakarítottak, illetve szükség szerinti műszaki beavatkozást kaptak (de csupán minimálisat), és egy sikeres műszaki vizsgát követően újdonsült tartalékként (illetve némelyik fordásként) kerültek a járműállományba.


A fentiek, már az újra forgalomba helyezést követően. 


A fenti táblázatban szereplő gépek közül egyedül az LZZ-226-os, ami – ha minden igaz – csupán egyetlen egyszer került kiadásra az újdonsült pályafutása során. A többi viszonylag gyakran megfordult a vonatkozó üzemegység által lefedett régióban. LZZ-224 jó néhány alkalommal (olykor tartósan is) Gödöllő helyi járaton forgott, LZV-587 a dél-pesti régióban közlekedett, többnyire Csepelre, (de az akkor még Volánbusz által kiszolgált Soroksári Auchan járaton is járt), LZV-588 pedig a Püspökhatvan – Csomád-misszió járat törzsgépe lett hónapokra. Míg a rangidős ELK-737 a 10-es úti vonalakon (810, 820, 830, 840) szaladgált, ekkoriban ráadásul párban ugyanitt CDC-805-tel.

Olykor szó szerint párban. Itt épp a már "megboldogult" Árpád híd, autóbusz-állomáson.


A monori gép hiába került érdeklődési körömbe, a ritka (egyetlen?) kinti látogatása(i) miatt nem lehetett alapozni semmire. A Volánbusz-szal történt többszöri levélváltásom után végül felajánlották, hogy mellékelnek részemre képeket az autóbuszról (afféle engedély ki nem adása miatti vigaszként), így az erről készült felvételeket módosítás nélkül* lehet megtekinteni alább. (* = tömörítésre kerültek mindössze.)

Fotók: Volánbusz Zrt. Senkit ne tévesszenek meg a hiányzó ablaktörlők, ezek már 2014. februári képek, az ismételt selejtezése után készültek.


A teljes járműhiány végül 2013. őszén megszűnt, jelesül az ekkor érkező 20 darab Econell 12-es miatt. Ezt követően némi átcsoportosítással megoldották, hogy ismét – Érdet kivéve – teljesen eltűnjenek a sárga 260-asok a Fővárosból. A buszok egy része azóta is a fenti telepeken áll (üzemképtelenül, pl. LZZ-226). (A szigethalmi nem látható a telephelyen belül, Fótról pedig nem tudok nyilatkozni.)




210 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page