top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Ikarus Agora brosúra

Frissítve: 2020. aug. 25.

Az 1999 decemberében az Ikarus Rt. a Renault-Iveco csoporttal közösen alapított [1] Ikarusbus Rt. Széles Gábor első, koprodukcióban elképzelt buszgyártó cégének indult. A vállalkozás felfuttatása az erős szakmai háttér ellenére nem volt sikeresnek elkönyvelhető: a székesfehérvári üzemben 2003-ban leállt a buszgyártás.


Ennek a kooperációnak az egyik utolsó kísérlete volt 2002-ben az Irisbus Agora modellcsalád hazai környezetbe adaptálása: ez a gyakorlatban nem jelentett mást, mint a buszcsalád hazai forgalmazását az Ikarus márkanévvel ellátva, itthoni összeszereléssel, évek előrehaladtával növekvő hazai beszállítói részaránnyal. Fontos adalék, hogy az Irisbus-csoportnak ekkor már működött egy buszgyára a térségben (Csehországban). A típussal a BKV Rt. csuklós busz beszerzésén kívánt indulni cég, amelyen a befutó végül a Volvo 7700A lett.

Ikarus matricával a homlok- és hátfalon: 2002-es ünnepélyes bemutatása alkalmával. Fotó: Hajtó Bálint/HBweb.


Gyári fényezésében, de már az Ikarus matrica nélkül 2013 januárjában.


Ennek a manifesztuma két darab autóbusz lett összesen: egy szóló és egy csuklós Agora került be a hazai közforgalmú közlekedésbe – előbbi rövidebb, utóbbi hosszabb ideig – ezekről itt olvashat bővebben. A BKV-nál szolgált csuklóst végleg kivonták állományból 2019 júliusában (gyakori meghibásodása és körülményes javíthatósága miatt).

2018 novemberében Újpalotán az ország egyetlen csuklós Agorája. Utolsó évét Kelenföldön töltötte, ahol vezetőtéri klímaberendezéssel szerelték fel.


Nem oly' rég kezembe akadt egy már-már kortörténeti emlék az Ikarusbus Rt. tevékenységét illetően, mely egészen meglepett, hogy annak idején elkészült még: az Ikarus Agora bemutató brosúrája, a típus francia szóróanyagának a magyarra fordított és ikarusosított változata. Sajnos ez csak PR-brosúra, műszaki adatok teljesen kimaradtak belőle.


Ebből szemezgettem alább, illetve a cikk végén a teljes dokumentum letölthető PDF-ben. 

Ízléses forma, funkcionalitás jellemzi a járművet. Nagy peronok, széles utasajtók állnak rendelkezésre.


Az IKARUS AGORA csuklós elővárosi autóbusza nagy utaskapacitást ötvözi a kényelemmel, tökéletes lehetőséget biztosítva az elavult és gazdaságtalan vasúti szárnyvonalak kiváltására.

A kétezres évek elején elkezdett vasúti szárnyvonal-revízióra is reagált az új üdvöske. Végül egyetlen gazdaságtalan vasúti szárnyvonalon sem jelent meg csuklós Agora.


Az IKARUS AGORA alacsonypadlós autóbuszcsalád fejlesztésénél kiemelt helyet kapott a kezelhetőség.

Érdekes adalék, hogy a budapesti egyke Agorának nem VDO-szabvány műszerfala volt, hanem a Renault saját, még a PR-szériából továbbörökített minipultjai a kormány két oldalán. A "[...] típuscsalád minden tagján azonos környezetbe kerülnek" így vitatható állítás.


 Érdekli az egész dokumentum? Az alábbi ikonra kattintva letöltheti.
  
 Ikarus Agora típusismertető brosúra
(1,8 MB)



Kapcsolódó és hasonló bejegyzések:


Források és felhasznált irodalom:


[1] Origo - Újra Szélesé az Ikarusbus (közzétéve: 2006. február 1.) https://www.origo.hu/gazdasag/hirek/vallalatihirek/20060201ujra.html



24.hu - Magyar tulajdonba kerülhet az Ikarusbus (közzétéve: 2003. október 17.) https://24.hu/belfold/2003/10/17/magyar_tulajdonba_kerulhet_ikarusbus/


Legát: Az Ikarus "megmentése": Lejtmenetben (közzétéve: 2003/44. hét) https://magyarnarancs.hu/belpol/az_ikarus_megmentese_lejtmenetben-62636

371 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page