top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Zirc helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 17.

A helyi járat egyidős a település várossá avanzsálásával [1]. 1984. szeptember 29-én indult be, a területileg illetékes volánvállalat szervezésében és lebonyolításában, a településközponttól távolabb eső városrészek feltárása végett. Kezdetben csak a „Kukoricaföld” városrészt tárta fel, majd idővel az "erdő alá" is bekanyarodott – egészen pontosan egy külön járatot indítottak abba az irányba.  

Zirc város és környezete. Térkép: Google Maps.


Az egész „hálózat” három viszonylatot számlál. A 2010-es menetrendre (PDF) [2] a puritán jelző is kedvesen hat, útvonalat nem tudhat meg belőle az egyszeri érdeklődő. Azonban 2016. október 1-jétől érvényes menetrend [3] már jóval kimerítőbb, amolyan „volános stílusban” készült darab, így ez alapján:

  • 1-es járat: Erdőalja;

  • 2-es járat: Kukoricaföldek;

  • 3-as járat: Bedeco Kft.

Utóbbi járat néhány éve kapott számjelzést, előtte ugyanezzel a menetrenddel közlekedett, csak szerződéses járatként. (Ez a járat a 2000-es évek közepéig egy nagyobb kört tett: Rákóczi tér – Erdőalja – Rákóczi tér – Bakonybéli út forduló – Bedeco útvonalon haladt végig.)


A Tesco megnyitásától egészen 2014/2015-ig közlekedett egy 3-as járat a Rákóczi tértől az áruházhoz, 30 percenként, hétvégén is. Bár az utasszám itt is minimális volt, az áruház fizette a járatot, így ez nem volt szempont.


Ezúttal a jóval kézenfekvőbb és könnyebben kivitelezhető egyéni Google Maps-on tekinthetők meg az egyes járatok útvonalai, megállókkal együtt.


Amint azt a bevezetőben írtam, az Önkormányzat 2017. május 1-i kezdettel átvette a járatok üzemeltetését [4]. A menetrend nem változott, a cél pedig a költséghatékonyság volt – a volán szerintük túl drágán vállalta a feladatot. (2016-os évi teljes ráfordítás mintegy 11 millió Forint volt, az árbevétel valamivel több, mint 6 millió Forint, tehát az Önkormányzatnak és az Államnak mintegy 5 millió Forinttal kellett kiegészítenie az árbevételt, hogy kompenzálják a volántársaságot [5]). 2022. április 30-ig végzi az Önkormányzat az üzemeltetést. Változásként megszűnt az egyvonalas bérlet, csak összvonalas kapható 3 300 Ft-ért.

A vasút mellé telepített buszállomást nem érinti ma a helyi járat, a "buszállomás" inkább a Rákóczi téren van. A megépítését követően létezett egy 4-es viszonylat a Rákóczi tér és a pályaudvar között, de a minimális kihasználtság miatt megszűnt.A '90-es évek elején egy 260.32-es, majd a az ezred forduló közeledtével (egészen 2003-ig) a CLH-082-es forgalmi rendszámú Ikarus 543-as volt a helyi járat busza.

2007. október, ekkor már nem volt jellemző a típus a helyi járaton. Fotó: Bohus Dávid.


Forda szerint az egyik Ikarus 415-ös (DUE-538) vagy egy 256.42-es is beforgott a helyi járatba, de fordult elő Credo EC 11 (FJZ-840) is.

Fotó: Balázs1a.


Iskolaidőben a nagyobb befogadóképesség végett eleinte kettő, majd végül csak egy járatpár "nagy busszal" volt kiadva (Ikarus C56 [GXD-209], Credo EC 11 [JIL-562]).A Zirc Városüzemeltetés Nonprofit Kft. a célra egy használtan beszerzett, Renault-alvázra karosszált (PCR-400), korábban Törökbálinton futott midibuszt szánt [6], melynek a beüzemelése nem ment könnyen, úgyhogy „egy ideig” május 1-e után továbbra is az ÉNYKK Zrt. szolgáltatott [7] a vonalakon. (Érdekes, hogy a [6]-ban linkelt dokumentumban végig egy Mercedes Sprinterről van szó, holott végül nem az került a városba.) Utóbbi cég egyébként hosszú évekig az egyetlen Ikarus 543-asukat használta a vonalakon, majd 2006-ban használtan vásároltak egy Mercedes-Benz O520-ast (Citót), így amikor éppen üzemképes volt a bonyolult technológiát felvonultató használt hibrid midi, akkor az járt. 

Az új szerzemény. Fotó: (számomra) ismeretlen szerző.


Az újonnan beszerzett autóbusz befogadóképessége alulmúlja az előző két (felváltva) szolgált példányét, kérdéses, hogy elegendő-e ez a helyi járaton. Valamint maga a teljes átállásra 10 millió Forint volt elkülönítve (ebből 5,6 milliót biztosan elköltöttek), amely összeg – a 2016-os év mérlegéből kiindulva – két évre fedezné a volán irányába az anyagi kompenzációt. De a következő 5 év alatt biztosan kiderül, hogy valóban olcsóbban el tudják-e látni a feladatot.Frissítés [2018.01.28.]

A városvezetés számára is nyilvánvalóvá vált, hogy egy busz nem elegendő a járatok ellátásához, ezért tartalékjárműként a Zirc Kistérségi Többcélú Társulás Iveco Daily-je (LSM-697) került bevetésre, és egy harmadik autóbuszt is vásároltak (Coman MaxiRider, PLW-511, Renault Master alapra karosszált midi), utóbbi busz a forda jármű.


Ezenfelül 2017 novemberében menetrendváltozást is végrehajtottak, erről bővebben itt lehet tájékozódni.

Tájékoztató a változásokról, balra PLW-511 a háttérben. Fotó: veszprembusz.
Források:


[1] ZIRCINFO – Egy járat, amely a szívekhez nőtt (közzétéve: 2017. június 6., hozzáférés: 2017. augusztus 6.)


[2] Zirc helyi járat menetrend (érvényes: 2010-től) (PDF)


[3] ÉNYKK Zrt. Zirc helyi járat menetrend (érvényes: 2016. október 1-jétől) (PDF)


[4] Zirc – A Bakony fővárosa – Közérdekű közlemény a helyi járattal kapcsolatban (hozzáférés: 2017. augusztus 6.)


[5] Előterjesztés – Zirc Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2017. május 25-i ülésére. Tárgy: A menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés 2016. évi üzemeltetési beszámolója (PDF)


[6] Előterjesztés – Zirc Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2017. május 25-i ülésére. Tárgy: Autóbusz megvásárlására irányuló döntés meghozatala (PDF)


[7] ZIRCINFO – Zirci helyijárat – közérdekű közlemény (közzétéve: 2017. május 5., hozzáférés: 2017. augusztus 6.)490 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page