top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Zöld Busz Program | Nyíregyháza | Ebusco 2.2

Frissítve: 2020. nov. 18.

Harmadik városához ért a Zöld Busz Mintaprojekt. A Zöld Busz Program első fázisaként tekinthető tesztsorozat keretében hét városban és egy régióban próbálnak ki utasforgalomban különböző gyártmányú elektromos buszokat. A cél, hogy a jövőbeli beszerzésekhez minél szélesebb tapasztalati információ álljon rendelkezésre közvetlenül – úgy töltési infrastruktúra, mint jármű oldalról.

Korszakok találkozója.


Elsőként szeptemberben egy eCitaróval indult az országos tesztsorozat Debrecenben, folytatódott októberben Békéscsabán egy Solaris-szal, majd harmadikként a szabolcsi megyeszékhelyen ismerkedhetnek az utasok és a technikai személyzet egyaránt az akkumulátoros elektromos meghajtással és annak hátterével: működés, üzemeltetés, karbantartás, javítás, töltés. Kiegészül mindez a járművezetők rövid vezetéstechnikai oktatásával a járműkezelés hogyan-járól, az eltérések ismertetésével a belsőégésű motorral hajtott buszokhoz képest, mint például a regeneratív fékezés és előnyeinek minél jobb kihasználása.


Az említett két korábbi tesztbusszal ellentétben a 2.2-es honosítva lett: magyar rendszámmal (SIZ-430) közlekedik a próbaüzem ideje alatt. Az Ebusco hazai partnercége a teszt előkészítésében és lebonyolításában a CS-Process Kft.

Zöld Busz Projekt zöld busszal a szabolcsi megyeszékhelyen.


A város helyi járatán 80 autóbusz közlekedik, ebből 41 darab szűk három éve üzembeállított CNG-s MAN Lion’s City, míg 39 darab különböző kivitelű és évjáratú Solaris Urbino. Utóbbiak közelednek tervezett élettartamuk végéhez, cseréjükről a következő években gondolkodni és gondoskodni kell.

Alternatív hajtások előtérben: sűrített földgáz és elektromos.

Ebusco 2.2

A 2018-ban bemutatott típusból két- és háromajtós kivitelben összesen eddig háromszáz darabot gyártottak holland és német megrendelők részére. A Nyíregyházára érkezett busz a típus nullszériában készült darabja, mely a gyártó tulajdonában az elmúlt két évben bérbuszként közlekedett rövid ideig Dordrechtben, majd Münchenben.


Egy feltöltéssel maximum 350 kilométert képes megtenni városi körülmények között. CCS2-es csatlakozóval vagy OppCharge (inverz pantográfos) módon tölthető fel. Nyíregyházán előbbit használják: 63 Amperes maximális töltőárammal éjszaka a Volánbusz telephelyén töltik vissza az elhasznált energiát.


A busz műszaki adatai és részletesebb szemléje itt; míg rövid gépkocsivezetői benyomások, tapasztalatok, és a vezetőfülke ismertetése itt tekinthető meg.

A tesztidőszak kezdete

Az ünnepélyes, széleskörű nyilvános bemutatót november 13-ára időzítették a Kossuth térre, azonban a járványhelyzet miatt bevezetett szigorításokból fakadóan ez elmaradt. Ehelyett a Volánbusz Zrt. telephelyén egy szűkebb sajtótájékoztató keretében nyitották meg a tesztüzemet az egyes cégek képviselői, majd a Kossuth téren a polgármester néhány szóval méltatta a próbát.


Első utasforgalmi napja november 14-e, szombat. Hétfőtől szombatig közlekedik többletjárműként december 14-éig, bejárva az összes helyi viszonylatot. Az utazás a tesztbuszon díjmentes, a napi menetrendjét indulási időkkel alább tudja böngészni.


A mintaprojekt korábbi buszaihoz hasonlóan az Ebusco is egyedi külső matricákat kapott.


A Kossuth téren november 13-ától öt napig egy, a Zöld Busz Programot hirdető kocsit is kiállítottak, mely audiovizuális tartalommal ismerteti az érdeklődőket a globális környezetszennyezésről, az európai klímatervről, valamint az ehhez kapcsolódó hazai célkitűzésekről és tervekről.



Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page