top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Villamosok Hágában

Százötven éve közlekedik városi vasút, mely ma is a közlekedés alapját jelenti Hágában. A kezdeti évek bőséges és folyamatos hálózatfejlesztése az elmúlt évtizedekben sem állt le. Az egész országban a közösségi közlekedés (busz, villamos, metró, lightrail, vasút) fejlesztése és térnyerése elsőbbséget élvez az autózással szemben. Ez hatványozottan érvényesül Észak- és Dél-Holland tartományban. Ebben a térségben a népsűrűségből kifolyólag ha még többen ülnek autóba, jelentősen lassulna (csúcsidőben állna) a közlekedés és növekednének az eljutási idők – már nem nagyon van hova építeni több elkerülőt és egérutat.


Első a gyalogos a képzeletbeli közlekedési hierarchiában, és ebben a szellemiségben lopakodnak villamosok gépkocsiközlekedéstől elzárt sétálóutcákon; ha a felszínen nem lehetséges, akkor alatta vagy felette.

Kerkplein: a templom körüli hurok, vaamint a szomszédos sétálóutca villamossal és pályafelújítás közben. A háttérben vendéglátóhelyek teraszai vannak pár méterre a vágányoktól.


A hálózat központja a főpályaudvar, ahol a pályaudvar első emeletére érkeznek négy vágányra a szerelvények, míg kívül az erre merőleges viszonylatoknak van négy további vágánya.


Egy tömbbel odébb bukik be a föld alá egy Avenio.

Még egy tömbbel odébb pedig a 9-es villamos halad át egy épületen, jobbra kikanyarodva majd. Így jut ki egy további tömböt megkerülve a főpályaduvar melletti, fentebb látott megállóhelyre.


A főpályaudvar emeletéről egyik irányban felszín felett haladnak tovább a járművek a városközponttól kifele.

GTL8 suhan a magasépítményen a főpályaudvar felé...

...míg egy Avenio ellenirányban ugyanott. A 2-esnek és 6-osnak a zeneakadémiai megállója után ismét földszinten haladnak tovább külső végállomásuk felé.


A lightrail-rendszerű RandstadRail kiágazik nem sokkal a főpályaudvar után, és halad tovább Zoetermeer felé a látványos a Netkousviaducton (halhálóviadukt), egy modern üzleti negyedet átszelve két megállóval.

Csak két megálló hosszú, de hálás fotótéma.


A Laan van Nieuw-Oost-Indië vasutállomástól a rotterdami E metróval közös pályán halad Leidschenveen-ig, itt a lightrail kiágazik Zoetermeer irányába. A végállomás az A12-es autópálya érintve egy ipari park mellett ér véget, „a semmi közepén”.

Kihalad Laan van NOI-ról a RegioCitadis, a fotón az 'E' metró peronja mellett suhan.

34-es villamos fedélzetéről Leidschendam után egy metró Hága felé. Ez a metró is érdekes szerzet: vonalvezetésének felén felsővezetékről, másik felén harmadik sínről táplálkozik.

Útban Zoetermeer-Lansingerland végállomás felé...

...ami egy szép és rendezett fejvégállomás az A12-es autópályánál. A jövőben a környéken gyanúsan ipari parkos beruházások és fejlesztések indulnak...


A 3, 4, 19, 34-es viszonylatok a RandstadRail név alatt közlekednek. 2005-ben szavazásra bocsátották a leendő új villamosok színét, ezért a HTM színeitől eltérően fehér-kékek lettek a lightrail-rendszerű Regio Citadis-ok. Hamster a lightrail pályaépítéséről és egyéb bővítéseiről röviden írt.

Alstom RegioCitadis (2006). Előfordulnak néha a 2-es viszonylaton is pótlásként, lásd második képen.

Az első és a harmadik modul szellősebb, a két ajtó közt sok állóhellyel, míg a középső ülőhelyben bővelkedik.


A járműpark legfiatalabb típusa 2015…2019 között beszerzett 70 darab Siemens Avenio. Három részletben érkeztek (2015: 40; 2017: 20; 2019: 10) A négymodulos Combino Plus utódmodell a legidősebb (30+ éves) csuklósokat váltotta. Pedállal vezetendők: kontroller helyett menet- és fékpedállal lehet a mozgásállapotot változtatni, míg a két oldal szemmel tartása tükrök helyett visszapillantókamerákkal lehetséges.

Siemens Avenio kívül-belül.


R-NET színekben futnak, ugyanis az MRDH (Metropol Regio Rotterdam–Den Haag) társfinanszírozó volt a beszerzésükben. A harmadik típus jelent meg a városban, harmadik színben – pár éve fanyalogtak is ennek miért-jén.

Aveniók itt-ott.


A belga "ipari csuklós"-ból (GTL8 = Gelede Tram Lang 8 – nyolctengelyes hosszú csuklós villamos) 1981…1993 között összesen 147 darabot vásároltak a PCC-k leváltására. Az egy vezetőállásos csuklósok a városkép szerves részei minden körülmény között: négy darabot 2013-ban átépítettek hókotró és jégmentesítővé. Ritkán van rájuk szükség, de idén februárban az ország további villamosüzemei irigykedve nézték, hogy a HTM hóban és fagyban is képes – ha csak részlegesen is, de – fenntartani a forgalmat.

-10°C, hó és jég: a hágai villamosok egy része közlekedik.


GTL8-asok.


Egy másik különleges GTL8-as a 2014-ben átépített étteremvillamos. Majd’ minden nap közlekedik, csúcsidő után indul (18 vagy 19 órakor) Voorburg vasútállomásáról. A belvárost érintve a tengerpart két végállomásán keresztül bő kétórás úton hat fogásos vacsorát szolgálnak fel a vendégeknek, majd meginvitálják őket a Voorburgban található, ugyancsak villamosos témájú Trammmhuys-ba.

Hoftrammm - ticket to taste. Egy étterem ICS-re befizetnék.


A hatvan darab magaspadlós villamos napjai meg vannak számlálva. Manapság már csak az 1-es, 6-os, 12-es, és 16-os vonalon közlekedő járműveket 2011-től fokozatosan modernizálták, az akkori tervek szerint további hét évig kívánták forgalomban tartani őket. A fővizsga során új, könnyen javítható (gyorsan cserélhető) homlokfalat kaptak, erősebb fényszórókat, félpantográfot, valamint elektromos siklóajtókat, és kamerarendszert visszapillantótükrök helyett. Idén 50 új villamosra írtak ki tendert a GTL-eket nyugdíjazván, az első járművek várhatóan 2026-ban állnak forgalomba.

Több GTL reklámba csomagolva közlekedik.


A főpályaudvarról a város központja felé indulva egy épületen keresztül lebuknak a föld alá a járművek. A két megállót is magába foglaló alagút a legszűkösebb és -zsúfoltabb, sétáló- és biciklisövezetnek kialakított negyed alatt halad végig.

Grote Markt megálló.

Felszínen is közlekednek a belváros egyes utcáin, a szigorú behajtási korlátozás miatt az övezet határain automata sorompók engedik tovább a villamosokat.


* * *


Széljegyzet buszokról a villamosok között

Háttérbe szorultak a villamosközlekedés mellett, de nyolc helyi viszonylaton futnak, csak szóló járművek. 115 darab 2008-2011 között gyártott Lion’s City CNG-ből és 8 darab VDL Citea SLF-120 Electric-ből áll a HTM buszparkja. Ezt 10 darab bérelt ex-Veoliás Lion’s City CNG-vel kiegészítették a villamospótlások lebonyolítására. A helyközi koncessziót két éve nyerte el az EBS a térségben.

MAN Lion's City CNG két- és háromajtós kivitelben. Egységes flotta.


* * *


A belvárosi nem az egyedüli felszín alatti átvezetés. A város másik nagy vasútállomásának (Hollands Spoor - HS) kilenc vágánya alatt vezették át az erre közlekedő villamosokat (1, 16, 17). Hat viszonylat érinti a vasútállomást, ezeknek két külön megállóperont építettek. Háttérben a város legmagasabb épülete, jó látási viszonyok között túlzással Eindhovenig is ellátni a 42. emeletről…

Alagút a HS vágányai alatt.

Hollands Spoor és környéke.


Az elmúlt százötvenév járműveinek felszínes ismertetésében szerepelt, hogy az egész városi vasúti üzem a tengerpart elérhetősége és kiszolgálása körüli versennyel indult el és fejlődött.


Két végállomás van ma a tengerparthoz a lehető legközelebb: Scheveningen Noord (Zwarte Pad) és Scheveningen Haven (Strandweg). Előbbi az északabbra található, míg utóbbi attól délre. Mindkettő hurokvégállomás, apró bizonyíték a korábban csak egyvezetőállásos járműflottára.

Scheveningen Noord és Haven végállomások.


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page