top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Egy kis utómunka #2

Frissítve: 2020. nov. 17.

Idén megfordítottam a sorrendet: mielőtt az egész prezentálásába belemennék, előbb a kész kép kerül bemutatásra. Nézze meg alaposan a már elkészült képet, mi az, ami nem úgy történt, ahogy a képen látszik?

A végtermék. Kattintson rá és nézze nagyban!


A megfejtés, koncepció & megvalósítás lentebb található.


.......

......

.....

....

...

..

.



A koncepció

Szükséges egy kis előismeret is ahhoz, hogy értelmet nyerjen, miért csináltam, amit csináltam.


A hibridekről érkezésük óta szerettem volna egy jó „együttállást” készíteni, ami nem tisztán homlok-/hátfal fotót jelentett. Aki nézegeti a kipakolt bejegyzéseket, láthatott már néhány példát utóbbiakra. Egyik strázsálásom alkalmával Bikás parknál érkezett MYK-373 Albertfalva felől, fel- és leszálló utasok lévén megállt, s megtette dolgát a kijelölt helyen, mindeközben nyert egy fotót magáról. Pár perccel később ellenirányból érkezett MYK-380 is, és hasonlóan történtek a dolgok, mint az előzőnél.

"Éljen május 1-e", 14:16.


A kulcsszó: "pár perccel".


A felhők még mindig kitartanak, 14:19.


A jóval korábban megszült koncepció egyszer csak villámként belém csapott látván az éppen elinduló ’380-at, így elkészítettem nagyjából ugyanonnan egy fotót erről is (jobban belegondolva alig mozdultam meg az előző ’373-as fotó óta), és utólag mindössze negyedórányi időbefektetéssel megszületett a régóta megálmodott hibrid együttállás, mesés felhőkkel.


Hogy hitelesnek tekinthető-e a fénykép? Ezt mindenki saját elbírálására bízom, számomra ez még nem volt olyan mértékű „irreális képkreálás”, ami ne fért volna el a továbbiakban is a merevlemezen. 


A megvalósítás

A két képet tehát össze kellett mosni. Mivel közel azonos volt a szög (zoom-on nem változtattam, ahogy zárérték és apertúra-érték is maradt), viszont valamennyivel arrébb fújt közben a tavaszi szellő, így a „függőleges felezés és összetolás” nem játszott (a felhők is eltérőek voltak, a photobomber galamb sem volt már ott, a lámpák éppen sárgák voltak, etc.). Így maradt a tavaly is bemutatott egyéni kijelölés lehetősége. Kiválasztottam egyik képet alapnak – ez most a ’380-as lett (tehát a helyes megfejtés: a jobboldali ['373] nem volt ott), majd ezután a másik képen a lehető legpontosabban körbevágtam a buszt kézzel, s könnyed egérmozdulattal áthúztam az alapra. Természetesen a beillesztett helyen a busz széleit és a környezet elemeit (lombkorona, oszlop, stb.) ildomos összedolgozni a szebb összkép és végeredmény végett.


Megjegyzés: aki előzetes felhívást követően tüzetesen megnézte a kész képet, észrevehette, hogy a FUTÁR kijelző közel sem jelez érkező 7-est Albertfalva felől. Így aki a szavazáson erre tippelt, az is „nyertes”-nek tekinthető. Noha a kijelzett 7-es ráadásul Szent Imre kórházig közlekedik, ami miatt viszont utólag rájöttem, hogy a rendszerben is lehetett éppen hiba...

A "felezéses-összetolásos" másik megoldásért kiált, már kicsiben szemlélve is.


Mivel fújt a szél, ezért folyamatosan változott (némiképpen) a megvilágítás (a Nap egyébként ekkor a képen a hátamat sütötte [volna, ha nem csak a felhők felett világítana épp]), így a beillesztett busz oldala egy bizonyos mértékben világosabb volt, mint kellett lennie. Ezutóbbit volt legnehezebb belőni a teljes folyamatban, ugyanis a baloldali busz nem használható mérvadóként, hiszen közvetlenül egy épületsor mellet haladván az leárnyékolja szinte teljesen.

A kész kép ismét.


Aztán még egy kis színhűség, illetve a járdán az árnyékot kellett pofozgatni amíg megfelelően „bebarnult” (átmenetesen), ez a rész sajnos szintén „kilóg a lóláb”, nem sikerült kellően életszerűre. Mindezen beavatkozások akár ingyenesen beszerezhető képszerkesztőkkel is elvégezhetők.



Ezúton is boldog új évet kívánok minden Követőnek és Olvasónak!



154 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page