top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Búcsú a T&J-s hibridektől

Frissítve: 2020. nov. 17.

Noha a bulvársajtó kellően felfújta ezt a lufit is – annak ellenére, hogy nem szép dolog az off-shore – szerintük a legjobb klímás buszokat kivonták, és ezentúl szaunázni lehet az ősöreg Ikarus-okon ismét. Kevés nyári utazásom során a hibridek elenyésző részén tudtam kategorikusan kijelenteni, hogy kellemes volt az időjárás az utastérben. Ha mégis, akkor azt valószínűleg a négyhengeres játékdízel nem kedvelte túlzottan, mert folyamatosan dolgoznia kellett – ezzel elveszítve a párhuzamos hibrid-rendszer indításkori tisztán villamoshajtás adta többletet.

A 28 buszból üzemszerűen 25 darabot kellett kiadjon az üzemeltető menetrendszerűen. A szűkös utasterükkel, a nyári levegőtlenséggel (a szellőzése sem ékeskedett a hűtőberendezésen felül) és az olykor rángató, robotizált Volvo I-Shift 12-fokozatú váltóval szerelt buszokra sokak ellenszenvvel tekintettek már a kezdetektől. A váltó külön pikantériája volt, hogy alacsony akkumulátor-feszültség esetén akár mind a 12 fokozatot végigkapcsolta megállóból induláskor, ami nagyjából úgy kezdődött, hogy első fokozattal ~3 km/h-ig gyorsult, következővel ~5 km/h-ig, és így tovább. Valahol az 5-ik fokozat környékén már a gyalogosokat is sikerült lehagyni. Arról nem is beszélve, hogy a dedikált (5, 7, 9) vonalakon szinte esélye sem volt az akkumulátoroknak rekuperáció általi töltődésre, hiszen igen feszes menetidők jellemzik a fenti vonaltriót. Ezenfelül a sofőrök bizonyos hányada pedig egyáltalán nem használta a „kifuttatást”, mielőtt megérintette a fékpedált.


Mivel 28 darab, korszerű – ha kissé macerásabb fenntartású és költségesebb – buszról van szó, nagy valószínűségét látom, hogy a jövőben egy másik üzemeltető felségjelzése alatt, de újra visszatérjenek a Főváros utcáira a csuklós hibridek. Ha visszatérnek, én mindenképpen valami kevésbé feszes menetidejű, külvárosi, „könnyed” vonalra osztanám be őket. Addig is marad az egyke szóló, illetve a csuklósok másfél évéről egy kronológiai képösszeállítás alább. Akit érdekel a megrendelő és az üzemeltető közötti szerződés, az itt olvashatja el. (A járművek specifikációja a 213. oldalon kezdődik.)

Az elsőként forgalomba állt darab 2015 januárjában, a hangzatos PR-szöveggel a tetőíveken.


2015. február közepe: megjelentek a 9-esen is.


2015. február: érkezés Kőbányára.


2015. február: esti hibriden utazás.


2015. február vége: esti kiállás Rákospalotán.



2015. március: kanyarban a 7-esen.


2015. március: Raktár utca.


2015. április vége: az Élessaroknál, kiállás a 9-esre.


2015. június eleje: az egyetlen eltérő fényezési tervű az 5-ösön. Ezen a Volvo gyári hibrides feketítése látható.


Visszajelzők, kapcsolók, műszerek, monitor + kormány.


2015. június: pirkadati hibrid.


2015. szeptember vége: mintha tavasz lenne - virágok + hibrid.


2015. október: a DVI-csatlakozó valahol meglazulhatott - vagy bújtatott reklám a telekommunikációs cég által (?)


2015. október vége: utasszám-mérés miatti átcsoportosítás következtében üzemszerűen megjelentek máshol is a hibridek - egyike volt ezen vonalaknak a 276E...


...és a 32-es (a harmadik a 68-as volt).


2015. november: "mérsékelten" indokolt ködfényszóró-működtetés.


2016. január: havas hibrid halad a hídon.


2016. január: Óbuda, Bogdáni út.


2016. január: akármennyire jól nézett ki élőben, képen nehéz jól visszaadni a homlokfali fényár miatt - Bogdáni út vá.


2016. február: hibrid a belvárosban este.


2016. április: Flórián téren, egy vélhetően nem olyan rég véget ért 1-es pótlást követően.


103 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page