top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Újfehértó helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 17.

A rengeteg Kelet-magyarországi település közül Újfehértó – ha nem is kiemelkedő módon – de jó helyen van. Talán ennek is köszönheti lakossági „méreteit”, meg azt is, hogy ebből fakadóan több járat is üzemel a településen. Ugyanis Nyíregyháza és Debrecen – a két regionális központ – között egyharmad úton fekszik, előbbihez közelebb. És mint ilyen, az agglomerációja is részben Nyíregyházának – ezért a volán busszal történő elérése meglehetősen jól kiszolgált.

A menetrend leolvasása nem maradéktalanul egyszerű feladat helyenként: ha odaverekedtünk magunkat, akkor szembesülünk vele, hogy a nagyobb része már továbbállt a matricának.


Azonban a volán járatai – ahogy a legtöbb település esetében, néhány kivétellel – csupán a fő csapásvonalat tárják fel a településen, s mivel kellően nagyra terült már el – az egyébként város titulussal bíró Újfehértó – ezért igény formálódott helyi, feltáró buszjárat(ok)ra. Ezt a feladatot látja el 1992. július 1-je óta az Újfehértour Kft., őket megelőzően pedig a '80-as évektől a Szabolcs Volán végezte a helyi járatokat.


Az egész helyi járat három járatot számlál, melyek jelzése: 1, 1Y, 2. Az útvonaluk összeállítása közben jó derülési alapot adott a „Néphadsereg útja”, a „Főtér” (sic!), valamint értelmét vesztette mintegy 25 éve a „Szövőgyár” megálló-elnevezés is (a rendszerváltás után bezárt az Újpesti Szövőüzem helyi kirendeltsége [1]). Viszont térképre pillantva egyértelművé válik a járatok léte, látván a település és a 4-es főút elhelyezkedését. A 2-es járat 1997. június 1-jétől létezik , előtte csak a kettéágazó 1-es jelentette a helyi közlekedést.


De a járatok jelzésének igen kevés értelme / haszna van, ugyanis nem láttam még olyan fényképet, amelyen ne a "MÁLYVÁSKERT" vagy "SZÉCHENYI U." feliratú táblával közlekedne a járat, vagy ahol csak simán tábla nélkül végezné a járatot.

A térképre kattintva az útvonalak és megállókiosztások részletesen is tanulmányozhatók.


...és menetrendben. Utóbbiak forrása: Újfehértó Város honlapja.


A viteldíjak [2].


Korábbi viteldíjak (menetjegy árak):

  • 1992: 18 Ft;

  • 1993: 22 Ft;

  • 1997: 45 Ft.

A frappáns névadású cég a kezdetek kezdetén – ahogy ismételten megannyi másik cég az országban – a helyi (Szabolcs) Volántól átvett Ikarus 260-asokkal fogott neki a feladatnak, pontosan kettő volt szükséges a kiszolgáláshoz (volt tartalék is a rendszerben, CJC-312 [3]). 2010-ben elsőízben frissítettek egy MAN NL2x2-essel.

2006. decemberi körkép a helyi járat buszairól. Ezeken felül még egy 266-os is részt vett a közlekedésben. Fotók: Bohus Dávid.


2012. szeptember 25-én jött létre az újabb közszolgáltatási szerződés [2] az Önkormányzat és az Újfehértour Kft. között, ekkortól pedig újabb jármű is érkezett, kettő is: egy MAN NL2x2 képében, illetve másikként egy Neoplan N3016NF is állományba került. Azt követően 2015. őszén az újabb MAN került állományba. A hétvégi járatokra pedig 2016. végén egy kisbuszt (Irisbus DailyWay / Tourys) szereztek be (ez látható a borítóképen is, a helyi intermodalitással egyetemben).

2020 januárjában a cég egy 2008-as évjáratú, korábban Ausztriában futott Solaris Urbino 12-est vásárolt és állított be a helyi járatra RVR-068-as rendszámmal.



Táblázatosan az ismert helyi járműpark:

Adatok forrása: fotobus.msk.ru; Phototrans.


Források:


[1] Újfehértó Város honlapja – Újfehértó története (hozzáférés: 2017. március 27.)


[2] Újfehértó Város honlapja – Közérdekű adatok - Autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás (PDF, 10. oldaltól)


[3] BV7814 felhasználó nyilvános Google Picasa albuma, CJC-312-es frsz-ú Ikarus 260-ról készült fotó.


413 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page